Iatropedia

Έχετε ανεπάρκεια σιδήρου; Γιατί να μην καθυστερείτε τη θεραπεία

fatigue anaemia

Λιγότεροι από 1 στους 10 ασθενείς την αντιμετωπίζουν εντός 1 έτους από τη διάγνωση.

Οι περισσότεροι ασθενείς με ανεπάρκεια σιδήρου (σιδηροπενία) καθυστερούν σημαντικά τη διόρθωση των επιπέδων του στο αίμα τους, με συνέπεια να υπονομεύουν την υγεία τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, σχεδόν έξι στους δέκα (το 58%) εξακολουθούν να έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου 3 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Από τους ασθενείς που κάνουν θεραπεία, δε, οι περισσότεροι χρειάζονται σχεδόν 2 χρόνια για επαναφέρουν τον σίδηρό τους στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μόλις το 7% των πασχόντων αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ανεπάρκεια σιδήρου εντός 1 έτους από τη διάγνωση, λένε οι ερευνητές.

«Τα 2 χρόνια είναι πολλά και πολύ περισσότερα απ’ όσο χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η διαταραχή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jacob Cogan, επίκουρος καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι κύρια αιτία αναιμίας. Η σιδηροπενική αναιμία συνήθως δεν έχει επιπλοκές όταν είναι ήπια. Χωρίς θεραπεία όμως μπορεί να γίνει σοβαρή και τότε υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, η σοβαρή σιδηροπενική αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε ταχυκαρδία ή καρδιακή αρρυθμία. Και αυτό διότι η καρδιά πρέπει να εξωθεί περισσότερο αίμα για να αντισταθμίσει την έλλειψη οξυγόνωσης του οργανισμού λόγω της αναιμίας.

Η αιματολογική διαταραχή μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Σχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό και με τη γέννηση λιποβαρών βρεφών. Μπορεί να αποτραπεί όμως με τη λήψη συμπληρωμάτων, που πρέπει να λαμβάνουν οι έγκυοι βάσει των οδηγιών των γιατρών τους.

Στα παιδιά, τέλος, η σοβαρή σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει υστερήσεις στην ανάπτυξη. Σχετίζεται επίσης με αυξημένη επιρρέπεια στις λοιμώξεις.

Αδιάγνωστα 7 στα 10 περιστατικά

Υπολογίζεται ότι το 40% των εφήβων και των νεαρών γυναικών έχουν ανεπάρκεια σιδήρου. Εν τούτοις, ποσοστό έως και 70% των περιστατικών παραμένουν αδιάγνωστα.

Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν ακόμα πλήρη αναιμία αλλά μόνο ανεπάρκεια σιδήρου.

Η αναιμία είναι πλήρης όταν ο οργανισμός δεν διαθέτει αρκετό σίδηρο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης (της ουσίας στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα).

Ακόμα κι αν οι ασθενείς δεν έχουν πλήρη αναιμία, εκδηλώνουν συμπτώματα όπως επίμονη κόπωση και διαταραχή στη σκέψη. «Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι νομίζουμε», είπε ο Dr. Cogan. «Βλέπω πολλούς ανθρώπους που κυκλοφορούν με ελάχιστο ή καθόλου σίδηρο στον οργανισμό τους και αυτό έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο η έλλειψη σιδήρου αντιμετωπίζεται εύκολα με ταμπλέτες ή εγχύσεις σιδήρου».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 13.084 ενήλικες, οι οποίοι διαγνώστηκαν με ανεπάρκεια σιδήρου μεταξύ 2010 και 2020. Τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάνει επιτυχή θεραπεία είχαν:

Αντιθέτως, οι νεότεροι ασθενείς και οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να εξακολουθούν να έχουν ανεπάρκεια σιδήρου 3 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Blood Advances και υποδηλώνουν ότι απαιτείται περισσότερη ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από την αθεράπευτη ανεπάρκεια, κατέληξε ο Dr. Cogan. https://ashpublications.org/bloodadvances/article/doi/10.1182/bloodadvances.2024013197/517369/Iron-

Φωτογραφία: iStock