Iatropedia

Έχετε εποχικές αλλεργίες; Τι να προσέχετε με τα φάρμακα που παίρνετε

Γιατί να λαμβάνετε φάρμακα μόνο για τα συμπτώματα που έχετε και τι να προσέξετε με τις δραστικές ουσίες.

Οι πάσχοντες από εποχικές αλλεργίες παίρνουν διάφορα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα, όπως ο βήχας, το συνάχι, το «μπούκωμα» και ο κνησμός (φαγούρα) στα μάτια, τη μύτη ή τον λαιμό. Ωστόσο συχνά δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το 5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ευρώπης οφείλονται σε ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Επιπλέον, το 5% των νοσηλευομένων ασθενών θα έχουν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια σε φάρμακα στη διάρκεια της νοσηλείας τους.

«Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμα και όταν λαμβάνονται σωστά και στην κατάλληλη δόση», αναφέρει η Dr. Diane Calello, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων του Νιου Τζέρσι στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Αυτό ισχύει τόσο για τα συνταγογραφούμενα, όσο και για τα μη-συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), διευκρινίζει. «Όλα τα φάρμακα, ακόμα και τα αντιισταμινικά, φέρουν κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Τα ΜΗΣΥΦΑ ενέχουν την ίδια δυνατότητα επικίνδυνων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλληλεπιδράσεων και υπερδοσολογίας με τα συνταγογραφούμενα», τονίζει.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να προστατευθείτε η Dr. Calello συνιστά τα εξής:

Προσοχή στην οδήγηση και στις αλληλεπιδράσεις

Έχει ζωτική σημασία να διαβάζετε στο φύλλο οδηγιών χρήσεως για τυχόν επιπτώσεις των φαρμάκων στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων. Πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τις αλλεργίες, επηρεάζουν αυτή την ικανότητα. Και αυτό διότι προκαλούν συμπτώματα όπως:

Όλ’ αυτά καθιστούν επικίνδυνο τον χειρισμό οποιουδήποτε μηχανήματος, είτε είναι ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο και λεωφορείο είτε τραίνο, αεροπλάνο, δίκυκλο ή σκούτερ. Η οδήγηση υπό την επήρεια φαρμάκων είναι εξίσου επικίνδυνη με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τονίζει η ειδικός.

Τέλος, προσέξτε τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων μεταξύ τους, εάν παίρνετε περισσότερα από ένα. Αυτό ισχύει είτε είναι ΜΗΣΥΦΑ, είτε συνταγογραφούμενα ή βιταμίνες. Αν δεν είστε σίγουροι γι’ αυτές, συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Φωτογραφία: iStock