Iatropedia

Έχετε ιστορικό υπογονιμότητας; Τι κίνδυνος υπάρχει όταν μπείτε στην κλιμακτήριο

Τα ευρήματα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τι παρατήρησαν στις γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση επηρεάζονται από πλήθος παραγόντων, στους οποίους πιθανώς πρέπει να ενταχθεί και η υπογονιμότητα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι γυναίκες οι οποίες είχαν δυσκολευτεί να αποκτήσουν παιδί, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν ορισμένα μη-σωματική συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν που ακριβώς οφείλεται αυτή η συσχέτιση. Εκτιμούν, όμως, ότι πρέπει να οδηγεί σε προληπτικό έλεγχο των περιεμμηνοπαυσικών γυναικών για προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Menopause, την οποία εκδίδει η αμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 695 γυναίκες. Άλλες εξ αυτών είχαν ηλικία 45 ετών και πάνω, και άλλες δεν είχαν έμμηνο ρύση για 12 ή περισσότερους μήνες (άρα είχαν μπει στην εμμηνόπαυση).

Το συνολικώς 36,6% των συμμετεχουσών ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν υπογονιμότητα στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό σημαίνει πως:

Τα ευρήματα

Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καταθλιπτική διάθεση στην εμμηνόπαυση. Είχαν επίσης 57% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ευερεθιστότητα.

Διαβάστε ακόμα Εμμηνόπαυση: Πως αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα

Αυξημένος ήταν και ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν προβλήματα ύπνου. Αντιθέτως, δεν είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άλλα ψυχικά ή σωματικά συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση, όπως:

Το ιστορικό υπογονιμότητας δεν συσχετίσθηκε ούτε με την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπογονιμότητα συσχετίζεται με την κατάθλιψη. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως πάσχει από αυτήν το 30-60% των γυναικών οι οποίες υποβάλλονται σε έλεγχο και θεραπεία υπογονιμότητας. Είναι, όμως, η πρώτη μελέτη που συσχετίζει το ιστορικό υπογονιμότητας με τα καταθλιπτικά συμπτώματα στη μέση ηλικία.

«Οι μεσήλικες γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας μπορεί να ωφεληθούν από τον αυξημένο έλεγχο για κατάθλιψη», δήλωσε η Dr. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια στην αμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης.

Φωτογραφία: iStock