Iatropedia

Έχετε νεύρα όταν πεινάτε; Δεν είστε οι μόνοι, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες για τη συσχέτιση της πείνας με την οξυθυμία, τον θυμό και την δυσαρέσκεια. Που μπορεί να οφείλεται το φαινόμενο. Τι εκτιμούν οι ερευνητές.

Είναι κάτι που όλοι έχουμε παρατηρήσει κάποια στιγμή στον περίγυρό μας: κάποιοι άνθρωποι έχουν νεύρα όταν πεινάνε και τους είναι απολύτως απαραίτητο να καταναλώσουν αμέσως τροφή. Είναι, όμως, αυτό κάτι που προκαλεί η πείνα ή είναι απλώς  κακομαθημένοι;

Την απάντηση δίνει μία νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 64 ενήλικες από την Κεντρική Ευρώπη. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να αναφέρουν τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα και επί 21 συνεχόμενες ημέρες την πείνα τους. Ταυτοχρόνως έπρεπε να τη βαθμολογούν και να συμπληρώνουν ειδικά ερωτηματολόγια ψυχικής διάθεσης και ευεξίας.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, όσο εντονότερη ήταν η πείνα που ένιωθαν, τόσο περισσότερο συσχετιζόταν με ακούσια αισθήματα θυμού και οξυθυμίας. Επιπλέον, τόσο μειώνονταν τα αισθήματα ικανοποίησης που ένιωθαν οι εθελοντές.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο εκνευρισμός της πείνας είναι ένα αληθινό φαινόμενο, λένε οι ερευνητές. Και εκτιμούν πως πιθανώς άγεται από εγγενείς βιολογικούς μηχανισμούς

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει τον εκνευρισμό της πείνας εκτός ερευνητικών εργαστηρίων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Viren Swami, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στην East Anglia. «Μολονότι το φαινόμενο είναι συχνό, λίγες έρευνες έχουν διεξαχθεί γι’ αυτό, επομένως είναι πολλά όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One. Οι 64 εθελοντές έκαναν συνολικώς 9.142 αναφορές για την πείνα τους σε ειδική εφαρμογή (app) που είχαν κατεβάσει στα κινητά τους.

Όπως έδειξαν οι αναφορές τους και οι απαντήσεις τους στα ερωτηματολόγια, η πείνα τους συσχετιζόταν ισχυρά με τις εναλλαγές της ψυχικής διάθεσής τους. Ειδικότερα ευθυνόταν για:

Επιπλέον, τα αρνητικά συναισθήματα σχετίζονταν με την πείνα είτε αυτή εμφανιζόταν κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα, είτε ήταν συνεχής.

Οι πιθανές εξηγήσεις

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εκνευρισμός που προκαλεί η πείνα θα μπορούσε να σχετίζεται με τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) αίματος. Όταν αυτά είναι χαμηλά (δηλαδή όταν κάποιος έχει υπογλυκαιμία) ο εγκέφαλος μπαίνει σε διαδικασία υπολειτουργίας, διότι η γλυκόζη είναι η τροφή του. Η υπολειτουργία αυτή προκαλεί σύγχυση και νεύρα. Ωστόσο δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί αν το έντονο αίσθημα πείνας συνεπάγεται και υπογλυκαιμία.

Μία άλλη θεωρία πρεσβεύει πως όταν κάποιος πεινάει, είναι πιθανότερο να εκλαμβάνει ως αρνητικά τα μηνύματα που προέρχονται από τον κόσμο γύρω του. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να εκνευριστεί πάρα πολύ.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο εκνευρισμός που προκαλεί η πείνα είναι μία αληθινή συναισθηματική κατάσταση. Μόνο όταν το αποδεχτούν αυτό, θα μπορέσουν και να το διαχειριστούν», τόνισε ο Dr. Swami. Αλλά πρόσθεσε ότι απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες για να εξακριβωθεί η ακριβής αιτία του φαινομένου.

Φωτογραφία: iStock