Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2, μην χάνετε το κουράγιο σας. Δεν είστε καταδικασμένοι να αναπτύξετε κι εσείς τη νόσο. Αρκεί να προσέξετε τον τρόπο ζωής σας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Φινλανδία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ο τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει κατά 70% τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη σε όσους έχουν αυξημένη γενετική προδιάθεση γι’ αυτόν.
Μάλιστα τους προστατεύει περισσότερο απ’ ό,τι όσους έχουν χαμηλή προδιάθεση, αν και ωφελούνται και αυτοί.
Το κλειδί είναι να προσέχει κανείς την διατροφή και τη φυσική δραστηριότητά του, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε 973 άνδρες από την ανατολική Φινλανδία. Κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 50-75 ετών. Όλοι τους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ήταν επίσης προδιαβητικοί, καθώς είχαν επίπεδα σακχάρου μεταξύ 100 και 125 mg/dl όταν ήσαν νηστικοί.
Επιπλέον, άλλοι είχαν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό διαβήτη (υψηλού κινδύνου) και άλλοι κανένα ιστορικό (χαμηλού κινδύνου).
Τα ευρήματα
Όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις, στις οποίες αναζητήθηκαν 76 γενετικές μεταλλαγές που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη. Αυτό έγινε για να καθοριστεί και γενετικά ο κίνδυνος που διέτρεχαν.
Οι ερευνητές παρείχαν στους 628 από αυτούς λεπτομερείς συμβουλές για τον υγιεινό τρόπο ζωής. Μεταξύ άλλων τους παρείχαν συστάσεις για να τρέφονται υγιεινά, καθώς και για να γυμνάζονται συστηματικά. Οι υπόλοιποι εθελοντές συνέχισαν τον συνηθισμένο τρόπο ζωής τους (ομάδα ελέγχου).
Μετά από τρία χρόνια παρακολούθησης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως υπήρχε σημαντική διαφορά στην συχνότητα της νόσου μεταξύ όσων πρόσεξαν τον τρόπο ζωής τους και της ομάδας ελέγχου. Ειδικότερα μεταξύ των εθελοντών χαμηλού κινδύνου, διαβήτη τύπου 2 εκδήλωσε:
- Το 7,7% όσων βελτίωσαν τον τρόπο ζωής τους
- Το 8,2% όσων δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους
Αντίστοιχα, μεταξύ των εθελοντών υψηλού κινδύνου, δηλαδή με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2, τη νόσο εκδήλωσε:
- Το 7,9% όσων βελτίωσαν τον τρόπο ζωής τους
- Το 14,1% όσων δεν άλλαξαν συνήθειες
Τι άλλαξαν
Έως το τέλος της μελέτης, ούτε οι συμμετέχοντες αλλά ούτε και οι επιστήμονες γνώριζαν σε ποια ομάδα κινδύνου ανήκαν οι εθελοντές.
Εκείνοι πάντως που βελτίωσαν τον τρόπο ζωής τους, τροποποίησαν σημαντικά κυρίως τη διατροφή τους. Άρχισαν να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά. Φρόντιζαν ακόμα να γυμνάζονται τακτικά.
Το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών ήταν αφ’ ενός να χάσουν κάποια από τα περιττά κιλά τους, αφ’ ετέρου να βελτιωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Έτσι, κατόρθωσαν να προστατευθούν αρκετά από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2 ακόμα κι όσους έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό για την ανάπτυξή του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Maria Lankinen, λέκτορας Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.
Φωτογραφία: iStock