Iatropedia

Έχετε πονοκέφαλο; Ίσως φταίει η έντονη ζέστη

headache summer

Τι σχέση έχει η ζέστη με τους πονοκεφάλους και την ημικρανία. Ποιοι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο το καλοκαίρι.

Αν ταλαιπωρείστε από πονοκέφαλους τις τελευταίες ημέρες, ίσως φταίει ο καιρός, αναφέρει ένας ειδικός στις κεφαλαλγίες. Είναι τεκμηριωμένο πως οι αλλαγές του καιρού, είτε είναι ακραία ζέστη είτε ακραίο ψύχος, μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο και ημικρανία.

Οι εναλλαγές της βαρομετρικής (ή ατμοσφαιρικής) πίεσης επίσης μπορεί να έχουν την ίδια συνέπεια, καθώς σχετίζονται με τη θερμοκρασία, αναφέρει ο Dr. Emad Estemalik, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Lerner του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, στο Κλήβελαντ.

Πώς μπορούν να συνδέονται όλ’ αυτά μεταξύ τους; «Μία αιτία είναι ότι επειδή οι απότομες αλλαγές στην πίεση διαταράσσουν τους παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια) στο κεφάλι μας», απαντά.

Ρόλο παίζει και η αφυδάτωση, που αποτελεί εκλυτικό παράγοντα πονοκεφάλων και ημικρανίας σε πολλούς ανθρώπους, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας (AMF). Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επίσης μπορεί να παίξει ρόλο.

Υπάρχουν επίσης άνθρωποι με μεγάλη ευαισθησία στις μυρωδιές, οι οποίοι παθαίνουν ημικρανία όταν μυρίζουν αντηλιακά, εντομοαπωθητικά και άλλα καλοκαιρινά προϊόντα.

Πώς να προστατευθείτε

Το κλειδί για να προστατευθείτε από την ημικρανία το καλοκαίρι είναι να καθορίσετε τι την προκαλεί. Μπορεί να μην προκαλείται πάντοτε από τις καιρικές συνθήκες, αλλά να σχετίζεται με άλλους παράγοντες όπως:

Όταν εντοπίσετε την αιτία, μπορείτε να λάβετε μέτρα προστασίας. Το πρώτο είναι να προσπαθείτε να αποφύγετε τους παράγοντες που πυροδοτούν τις ημικρανίες σας.

Συμβουλευθείτε επίσης έναν ειδικό στις κεφαλαλγίες, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει.  Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές και προληπτικές επιλογές και εκείνος μπορεί να συστήσει την κατάλληλη για εσάς.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν την ημικρανία και τις κεφαλαλγίες, με συνέπεια να καθυστερούν να απευθυνθούν στον γιατρό, τονίζει ο Dr. Estemalik. Άλλοι πάλι δεν έχουν την υπομονή να δοκιμάσουν διάφορες θεραπείες, εάν εκείνες που παίρνουν δεν αποδίδουν.

Εξίσου σημαντικό είναι να προστατευθείτε από την αφυδάτωση. Να πίνετε άφθονα υγρά, ακόμα και αν δεν διψάτε. Όταν αρχίζει η δίψα, ο οργανισμός είναι ήδη λίγο αφυδατωμένος.

Να παίρνετε επίσης μαζί σας μεγάλα μπουκάλια με νερό όταν βγαίνετε σε υπαίθριους χώρους. Ένα μικρό μπουκαλάκι δεν είναι αρκετό, εάν έχετε πρόγραμμα να βρίσκεστε στη ζέστη επί πολλή ώρα.

Φωτογραφία: iStock