Iatropedia

Πονοκέφαλος: Πώς θα καταλάβετε αν οφείλεται στην αφυδάτωση

Πώς εκδηλώνεται ο πονοκέφαλος της αφυδάτωσης και πόσα υγρά χρειαζόμαστε καθημερινά για να προστατευθούμε.

O πονοκέφαλος είναι η πιο συχνή μορφή πόνου και ένας από τους κύριους λόγους απουσίας από τη δουλειά. Χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία, μπορεί να είναι σοβαρός και να δυσχεραίνει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο πονοκέφαλος μπορεί να παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση στη συχνότητα και τη σοβαρότητά του από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι τον εκδηλώνουν σπανίως – μία ή δύο φορές τον χρόνο ή και σπανιότερα. Άλλοι υποφέρουν πολύ συχνά, ίσως και περισσότερες από 15 ημέρες τον μήνα. Γενικά πάντως όλοι μας τον παρουσιάζουμε από καιρού εις καιρόν.

Μερικά είδη πονοκεφάλου (ή κεφαλαλγίας) είναι βραχύβια, ενώ άλλα διαρκούν επί εβδομάδες. Η, δε, έντασή τους κυμαίνεται από ήπια έως εξουθενωτική.

Αν και ο πονοκέφαλος μπορεί να έχει πολλές αιτίες, μερικές φορές σχετίζεται με την αφυδάτωση. Η αφυδάτωση αναπτύσσεται όταν δεν αναπληρώνονται τα υγρά που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για τις διάφορες λειτουργίες του και πιστεύεται ότι συμβάλλει σε ορισμένους πονοκεφάλους, όπως οι κεφαλαλγίες τάσης και οι ημικρανίες.

Το νερό αποτελεί πάνω από τα δύο τρίτα ενός υγιούς ανθρώπινου σώματος και παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες, όπως:

Κάθε κύτταρο στο σώμα εξαρτάται από το νερό, οπότε είναι σημαντικό να καταναλώνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες υγρών.

Πώς εκδηλώνεται

Τα πρώτα συμπτώματα αφυδάτωσης είναι συνήθως δίψα και ξηροστομία. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα, όπως κόπωση, αδυναμία, αφυδατωμένα χείλη, σύγχυση, παραισθήσεις και ταχυπαλμία.

Στα συμπτώματα που προκαλεί η αφυδάτωση συμπεριλαμβάνεται και ο πονοκέφαλος. Ωστόσο όταν η αιτία του πόνου είναι όντως η έλλειψη υγρών στον οργανισμό, θα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως:

Για να εξασφαλίσετε καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας είναι απαραίτητο να πίνετε άφθονο νερό. Αντιθέτως, να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ και ροφημάτων με καφεΐνη ή αλκοόλ, διότι η υπερκατανάλωσή τους σχετίζεται με τους πονοκεφάλους λόγω αφυδάτωσης.

Προσοχή όμως: Εάν καταναλώνετε συχνά μέσα στην ημέρα καφέ ή τσάι και θέλετε να την μειώσετε, καλό είναι να το κάνετε σταδιακά. Η απότομη διακοπή της καφεΐνης  μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο!

Πόσο νερό χρειαζόμαστε

Όπως προαναφέρθηκε, ο πονοκέφαλος από αφυδάτωση μπορεί να προληφθεί με την πρόσληψη αρκετών υγρών. Πόσο νερό χρειαζόμαστε, όμως, καθημερινά; Η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από παράγοντες όπως:

Οι ανάγκες σε υγρά είναι επίσης αυξημένες στις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Οτιδήποτε αυξάνει την εφίδρωση (π.χ. ζεστός καιρός, σωματική δραστηριότητα, μεγάλο υψόμετρο) αυξάνει τις ανάγκες σας σε υγρά.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, εκτιμάται πως στα εύκρατα κλίματα οι υγιείς άνδρες χρειάζονται έως 3,7 λίτρα υγρών την ημέρα και οι γυναίκες έως 2,7 λίτρα. Αυτά δεν προέρχονται μόνο από το νερό που πίνουμε, αλλά γενικότερα από τη διατροφή μας (φρούτα, λαχανικά, γιαούρτια, ροφήματα κ.λπ.). Οι πάσχοντες από νοσήματα πρέπει να καταναλώνουν όσα υγρά συνιστούν οι γιατροί τους.

Τι να κάνετε

Όταν ο πονοκέφαλος προκαλείται από την αφυδάτωση, συνήθως υποχωρεί γρήγορα με την αύξηση της κατανάλωσης νερού. Απαραίτητη είναι ακόμα η ανάπαυση, ενώ μπορεί να χρειασθείτε και κάποιο μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό φάρμακο.

Σε γενικές γραμμές, όμως, η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία! Φροντίστε λοιπόν να πίνετε άφθονα υγρά, για να προστατευθείτε.

Φωτογραφία: iStock