Τα κρύα χέρια είναι συνηθισμένο φαινόμενο τον χειμώνα, αλλά δεν οφείλονται πάντοτε στο ψύχος ούτε στο φαινόμενο Raynaud που τα κάνει να μελανιάζουν κιόλας. Μπορεί και να αποτελούν ένδειξη ενός συχνού και σοβαρού προβλήματος: της έλλειψης σιδήρου που προκαλεί αναιμία.
Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι πάσχει από αυτήν το 30% του πληθυσμού. Οι συχνότερες αιτίες της είναι η έμμηνος ρύση, η μειωμένη κατανάλωση σιδήρου από τις τροφές (π.χ. από το κόκκινο κρέας), η γαστρεντερική αιμορραγία και η μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Τι σχέση, όμως, μπορεί να έχει η σιδηροπενική αναιμία με τα κρύα χέρια; «Οι ασθενείς με αναιμία δεν διαθέτουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα τους, για να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα και τους ιστούς», απαντά ο οικογενειακός ιατρός Dr. Vikash Modi, από το Brookhaven της Τζώρτζια, στις ΗΠΑ. «Το επακόλουθο είναι να διαταράσσεται η αίσθηση της ζέστης και του κρύου του οργανισμού».
Εκτός από τα κρύα χέρια, η αναιμία προκαλεί επίσης επίμονο αίσθημα κόπωσης. Είναι όμως εύκολο να την παραβλέψει κανείς, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που όλοι έχουμε. Αν όμως αισθάνεστε έντονη κόπωση επί τουλάχιστον ένα μήνα και ταυτοχρόνως είστε αδύναμοι, οξύθυμοι ή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστά ο Dr. Modi.
Άλλα συμπτώματα
Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει και πολλά άλλα συμπτώματα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο συχνά, όπως:
- Δύσπνοια
- Ωχρό δέρμα
- Αίσθημα παλμών («φτερουγίσματα» της καρδιάς)
- Πονοκέφαλο
- Βουητό στα αυτιά
- Περίεργη γεύση των τροφίμων
- Κνησμός (φαγούρα)
- Τριχόπτωση
- Κατανάλωση μη-εδώδιμων ειδών (π.χ. οι πάσχοντες τρώνε παγάκια)
- Επώδυνες πληγές στις άκρες του στόματος
- Αλλοίωση του σχήματος των νυχιών (γίνονται καμπυλωτά)
- Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας. Αυτές συμπεριλαμβάνουν:
- Τις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες, οι οποίες χάνουν κάθε μήνα πολύ αίμα με την έμμηνο ρύση
- Τις εγκύους, τις λεχώνες και τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους. Όλες έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο για να καλύψουν τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου μωρού.
- Τους χορτοφάγους, που αποφεύγουν τα τρόφιμα με ευαπορρόφητο σίδηρο (π.χ. κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια κ.λπ.)
Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν επίσης οι πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα (π.χ. πεπτικό έλκος, καρκίνο), όσοι υποβάλλονται σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις ή παρουσίασαν σημαντικό τραυματισμό κ.λπ.
Οι κίνδυνοι αν δεν αντιμετωπιστεί
Εάν η σιδηροπενική αναιμία δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να σας αφήσει εκτεθειμένους στις λοιμώξεις, διότι η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει το ανοσοποιητικό.
Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών στην καρδιά (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια) ή τους πνεύμονες. Στην εγκυμοσύνη, τέλος, αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών πριν και μετά τον τοκετό.
Φωτογραφία: iStock