Έχω δέκατα! Πότε να ανησυχήσω;
Τα δέκατα εμφανίζονται όταν η θερμοκρασία που αναπτύσσει το σώμα είναι πάνω από 37,0 για τις πρωινές ώρες και πάνω από 37,2 για τις απογευματινές ώρες. Το φαινόμενο είναι πιο συχνό στο απλό κρυολόγημα αλλά δεν αποκλείεται και σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.
Τι μπορεί να κρύβουν
Σύμφωνα με τον ειδικό παθολόγο κ. Ηλία Λέων υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες νοσημάτων τα οποία εμφανίζονται με πυρετό:
τα λοιμώδη νοσήματα (ιώσεις, λοιμώξεις από μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς)
τα ρευματικά νοσήματα
οι κακοήθειες (νεοπλάσματα ή καρκίνοι).
Μια αρκετά συχνή αιτία που προκαλεί δέκατα είναι και η λήψη φαρμάκων αλλά ωστόσο, η πιο συχνή αιτία είναι οι ιώσεις, όπου συνήθως τα δέκατα διαρκούν λίγες μέρες.
Λάθος μέτρηση
Είναι πολλά τα αίτια που μπορεί να φέρουν δέκατα. Συχνό φαινόμενο όμως είναι και η λάθος θερμομέτρηση! Η σωστή θερμομέτρηση εξαρτάται από το θερμόμετρο άλλα είναι φτιαγμένα για να μπαίνουν στο στόμα, άλλα στη μασχάλη.
Για το λόγο αυτό οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρέπει να μετράτε με προσοχή τη θερμοκρασία εφόσον αισθάνεστε ζέστη ή κρύο.
Γιατί ο οργανισμός αντιδρά με δέκατα;
Όπως υποστηρίζει ο ειδικός ο οργανισμός αντιδρά στο αίτιο που πάει να τον προσβάλει με τον πυρετό. Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να βοηθά τον οργανισμό, με την έννοια ότι ενεργοποιείται καλύτερα η άμυνα έναντι του εισβολέα.
Πάντως ο ειδικός γιατρός συνιστά στους πάσχοντες να απευθύνονται στον ειδικό γιατρό όταν τα δέκατα επιμένουν για αρκετές ημέρες. Καλό είναι αναφέρει ο κ. Λέων να κρατάμε ημερολόγιο όπου θα καταγράφεται καθημερινά η θερμοκρασία. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, δηλαδή πάσχουν από κακοήθειες, υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, λαμβάνουν κορτικοειδή σε μεγάλες δόσεις ή έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών, νεφρών, ήπατος .