Iatropedia

Έχω πίεση! Να πάρω ή όχι φάρμακα;

Ένα μείζων ιατρικό θέμα που αφορά σχεδόν το 25% του πληθυσμού σε ανεπτυγμένες χώρες είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση! Το ερώτημα όμως που απασχολεί τον πάσχοντα είναι εάν χρειάζεται οπωσδήποτε να πάρει φαρμακευτική αγωγή ή εάν μπορεί με άλλους τρόπους να μειώσει την πίεση του. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί συμβουλές υγείας για να ρίξετε την πίεση χωρίς φάρμακα.

Της Αθηνά Θ. Λάνη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δε μπορεί να είναι ένα ναι ή ένα όχι, διότι κάθε ασθενής αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση από πλευράς θεραπευτικής αντιμετώπισης η οποία μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή με την ίδια πάθηση, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ο θεράποντας ιατρός αφού διαγνώσει την υπέρταση θα την κατατάξει σε ένα από τα στάδια ( οριακή αρτηριακή πίεση, υπέρταση σταδίου 1,2 ή 3) κι έπειτα αφού υπολογίσει το συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχει ο ασθενής ( μικρός, μέτριος ή μεγάλος) θα αποφασίσει εάν χρήζει άμεση έναρξη φαρμακευτικής αγωγής ή εάν μπορεί να τον παρακολουθήσει προτείνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής.

'Ετσι για παράδειγμα σε έναν ασθενή με μικρό καρδιαγγειακό κίνδυνο θα γίνει σύσταση για παρακολούθηση και αλλαγής τρόπου ζωής για 6-12 μήνες ενώ σε έναν ασθενή με μεγάλο καρδιαγγειακό κίνδυνο θα χρειαστεί έναρξη θεραπείας με φάρμακα αλλά και αλλαγή τρόπου ζωής άμεσα!

Τι σημαίνει όμως για έναν υπερτασικό ''αλλαγή τρόπου ζωής'';

1. Απώλεια σωματικού βάρους ακόμα και της τάξεως των 5 κιλών μπορεί να συμβάλει στην μείωση της πίεσης.

2. Σωματική άσκηση μέτριας έντασης (περπάτημα, κολύμπι ή ποδήλατο), για 30 έως 45 λεπτά, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα.

3. Δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο, χαμηλή σε λιπαρά

4. 2-3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και τα μισά για τις γυναίκες

5. Περιορισμός της πρόσληψης αλατιού περίπου στα 2,3gr (1 κ.γ.) την ημέρα. Και αυτό το σημείο αποτελεί τη μεγαλύτερη παγίδα, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως η 1κ.γ. αποτελεί την ποσότητα αλατιού που προσθέτουν οι ίδιοι στο φαγητό τους αγνοώντας το κρυμμένο αλάτι που βρίσκεται στις έτοιμες τροφές όπως ψωμί, σάλτσες,τυριά,αλλαντικά, κονσέρβες κ.ά αλλά και αυτό που προσθέτουν π.χ στο βράσιμο των ζυμαρικών.

6. Διακοπή του καπνίσματος

Αθηνά Θ. Λάνη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: athinalani@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν η εξωσωματική δεν πετυχαίνει τι φταίει;

Δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια για τον καρκίνο παχέως εντέρου!

Δείτε τα 7 είδη σεξ που κάθε ζευγάρι πρέπει να δοκιμάσει

Τι ''κρύβει'' ο πόνος στην κοιλιά;