Iatropedia

ΕΕ: Τι αλλάζει στο τσεκάπ για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου και άλλων όγκων

Για ποιες μορφές καρκίνου πρέπει να αρχίσει να γίνεται προληπτικός έλεγχος του πληθυσμού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι πρέπει να αλλάξει στα προγράμματα προληπτικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται.

Αναθεωρημένες οδηγίες για τις προληπτικές εξετάσεις με τις οποίες ανιχνεύονται διάφορες μορφές καρκίνου, συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Στόχος των νέων οδηγιών είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εξετάσεων που συνιστώνται και να καλυφθεί μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και περισσότερες μορφές καρκίνου.

Οι οδηγίες συνιστούν την δημιουργία νέων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού, που αφορούν τους καρκίνους:

Συνιστούν επίσης αλλαγές στα ήδη υπάρχοντα  προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τους καρκίνους:

Τι αλλάζει

Ειδικότερα, «για να διευκολύνουν τον στοχευμένο και λιγότερο επεμβατικό έλεγχο», όπως αναφέρουν, οι οδηγίες συνιστούν:

Τι προστίθεται

Οι νέες οδηγίες συνιστούν επίσης επέκταση των οργανωμένων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για να συμπεριλάβουν τρεις πρόσθετους καρκίνους. Ειδικότερα συνιστούν έλεγχο:

Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή, οι νέες οδηγίες θα αντικαταστήσουν εκείνες που εξεδόθησαν το 2003 και οι οποίες χρειάζονται επειγόντως αναθεώρηση.

2,7 εκατομμύρια περιστατικά ετησίως στην ΕΕ

«Το 2020 υπολογίζεται ότι ανέπτυξαν καρκίνο 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια, εξ άλλου, έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο», δήλωσε η επίτροπος Υγείας κυρία Στέλλα Κυριακίδου.

Και συνέχισε: «Ξέρουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Σήμερα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, χαράσσουμε μια νέα πορεία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου στην ΕΕ».

Όπως εξήγησε, με τις νέες οδηγίες καλύπτονται οι μορφές του καρκίνου που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 55% των νέων περιστατικών που διαγιγνώσκονται ετησίως στην ΕΕ.

«Οι νέες οδηγίες βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα και την αριστεία που επετεύχθη στην ιατρική έρευνα την τελευταία 20ετία», υπογράμμισε. «Με την εφαρμογή τους σε όλη την ΕΕ θα αναπληρώσουμε το κενό που είχε ο κορωνοϊός στην διάγνωση και τη φροντίδα του καρκίνου».

Φωτογραφία: iStock