Εγκυμοσύνη: Τι να τρώτε και τι όχι
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Η υγιεινή διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος ενός ευρύτερου υγιεινού τρόπου ζωής ανά πάσα στιγμή, αλλά γίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αν είστε έγκυος . Αν τρώτε υγιεινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτυχθεί σωστά.
Έτσι, δεν χρειάζεται να κάνετε μια ειδική δίαιτα, αλλά είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία από διαφορετικά τρόφιμα κάθε μέρα.
Φροντίστε λοιπόν, να έχετε ένα υγιεινό πρωινό κάθε μέρα, επειδή αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της μέρας.
Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, επειδή αυτά παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και φυτικές ίνες, που βοηθούν την πέψη και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας και ικανοποιούν την πείνα χωρίς να περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες. Επιλέξτε καλύτερα ολικής αλέσεως.
Επίσης, τρώτε τροφές που είναι πηγές πρωτεΐνης, όπως:
-κρέας
-ψάρι
-πουλερικά
-αυγά
-φασόλια
-όσπρια
-ξηρούς καρπούς
Επιλέξτε άπαχο κρέας, αφαιρέστε την πέτσα από τα πουλερικά και προσπαθήστε να μην προσθέτετε επιπλέον λίπος ή λάδι κατά το μαγείρεμα του κρέατος.
Βεβαιωθείτε ότι τα αυγά, και το κρέας είναι καλά μαγειρεμένα.
Προσπαθήστε να τρώτε δυο μερίδες ψάρι την εβδομάδα και προτιμήστε τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες ή σκουμπρί
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι να φάτε για να μείνετε έγκυες! Διατροφικές οδηγίες για υποψήφιες μανούλες