Πάνω από το 90% των γυναικών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν μπορεί να έχουν οριακά ή χαμηλά επίπεδα βιταμινών που είναι απαραίτητες για μια υγιή εγκυμοσύνη.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές, το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς οι χορτοφαγικές δίαιτες γίνονται πιο δημοφιλείς.
Εξετάσεις σε περισσότερες από 1.700 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη που σχεδίαζαν να συλλάβουν αποκάλυψαν ότι οι περισσότερες είχαν έλλειψη θρεπτικών συστατικών τα οποία, ωστόσο, απαντώνται σε αφθονία στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλά δε από αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.
«Εκπλαγήκαμε από το πόσο συνηθισμένη ήταν η χαμηλή ή οριακή κατάσταση για αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά», λέει ο καθηγητής Keith Godfrey, Επιδημιολόγος και επικεφαλής σύνταξης της σχετικής μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
«Για το άτομο, η απλή απάντηση είναι ότι αν δεν ακολουθείτε μια διατροφή πραγματικά υψηλής ποιότητας, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα», προσθέτει.
Οι γυναίκες, ηλικίας 18 έως 38 ετών, συμμετείχαν στη μελέτη Nipper, μια διεθνή δοκιμή που διερευνά εάν οι συνδυασμοί θρεπτικών ουσιών και προβιοτικών πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τόσο των μαμάδων όσο και των μωρών τους.
Οι γιατροί μέτρησαν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών ζωτικής σημασίας στο αίμα όταν ξεκίνησαν να συμμετέχουν στην έρευνα οι γυναίκες. Στη συνέχεια, χώρισαν τις γυναίκες σε τυχαία βάση, για να τους χορηγήσουν είτε ένα τυπικό συμπλήρωμα βιταμινών για εγκύους που περιείχε φυλλικό οξύ, β-καροτίνη, σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο, είτε μια ενισχυμένη έκδοση που είχε επιπλέον ριβοφλαβίνη, βιταμίνες Β6, Β12 και D, προβιοτικά, ψευδάργυρο και μια μορφή σακχάρου που ονομάζεται μυο-ινοσιτόλη.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plos Medicine, πριν από τη σύλληψη, εννέα στις 10 γυναίκες είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12 ή βιταμίνης D, ενώ πολλές εμφάνιζαν σημάδια ανεπάρκειας στη βιταμίνη Β6 προς τα τέλη της εγκυμοσύνης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα συμπληρώματα βελτίωσαν τα επίπεδα των βιταμινών στις γυναίκες, αν και όχι πάντα σε επαρκή επίπεδα.
«Για να διαπιστωθεί ποιες ποσότητες είναι οι ιδανικές, πρέπει να γίνει κι άλλη δουλειά, αλλά σίγουρα οι ποσότητες που δώσαμε, τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακείο, ήταν αρκετές για να μειώσουν σημαντικά την ανεπάρκεια», ανέφερε ο Godfrey.
Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος και βιταμίνης D συνιστώνται ήδη σε γυναίκες που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μια εγκυμοσύνη, αλλά ο Wayne Cutfield, από τους συντάκτες της μελέτης και καθηγητής Παιδοενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, λέει ότι στις μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να δίδονται και πολυβιταμίνες.
Παρότι η μελέτη έγινε ευρέως αποδεκτή από τους ερευνητές, ορισμένοι σημείωσαν ότι ο Godfrey, ο Cutfield και άλλοι επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτήν είχαν λάβει επιχορηγήσεις από μεγάλη εταιρεία και συμμετείχαν σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ένα ενισχυμένο συμπλήρωμα διατροφής.
Για την καθηγήτρια Asma Khalil, πάντως, η οποία είναι αντιπρόεδρος του βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists), η διαπίστωση της μελέτης ότι το 90% των γυναικών είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα ορισμένων βιταμινών είναι ανησυχητική.
«Αυτό υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για ενίσχυση της διατροφής πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε ποσότητες που μπορεί να προμηθευτεί κανείς χωρίς ιατρική συνταγή», λέει.
Η καθηγήτρια Judith Stephenson, του UCL, δήλωσε από την πλευρά της: «Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή συμπληρωμάτων πριν από την εγκυμοσύνη. Η δοκιμή Nipper δεν παρέχει όλες τις απαντήσεις, αλλά αν ετοιμαζόμουν για εγκυμοσύνη σήμερα, θα προσπαθούσα να ακολουθήσω μια θρεπτική διατροφή, να πάρω ένα συμπλήρωμα που δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή και να ελέγξω αν χρειάζομαι υψηλότερη δόση φυλλικού οξέος, αν για παράδειγμα πάσχω από διαβήτη ή παχυσαρκία».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΣτΕ: Αυτό είναι το σκεπτικό της δικαίωσης του ΕΟΦ για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών
Συναγερμός στη Ρουμανία για επιδημία ιλαράς «σε εθνικό επίπεδο»
Η ηλικία της πρώτης περιόδου «δείχνει» τον κίνδυνο διαβήτη, εγκεφαλικού