Iatropedia

Εγώ πότε θα γίνω πατέρας;

Λίγο τα μνημόνια, λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η ανεργία έχει σαν αποτελέσμα όλο και περισσότεροι άνδρες να καθυστερούν να γίνουν μπαμπάδες. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η προχωρημένη ηλικία στις γυναίκες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του παιδιού που θα έφερνε στο κόσμο.Τώρα το βιολογικό ρολόι για το πότε θα αποκτήσουν παιδί φαίνεται ότι χτυπά αντίστροφα για το δυνατό φύλλο. Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά στοιχεία, όσο πιο πολύ καθυστερούν την πατρότητα τόσο περισσότερο αυξάνουν τους κινδύνους να κληροδοτήσουν στους απογόνους τους σοβαρά σωματικά και ψυχικά προβλήματα.

Αναλυτικότερα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας αποκάλυψαν ότι η καθυστέρηση της πατρότητας βλάπτει σοβαρά την υγεία του σπέρματος και πιθανώς των απογόνων που θα έλθουν στον κόσμο.

Για τους λόγους αυτούς τους συνιστούν να βάζουν μπροστά για παιδί ως την ηλικία των 30 ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους και ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν με δημοσίευσή τους πριν από μερικές εβδομάδες στο επιστημονικό έντυπο «JAMA Psychiatry», ότι οι άνδρες που καθυστερούν την πατρότητα φέρνουν στον κόσμο παιδιά τα οποία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά διαταραχών όπως ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια, αλλά και μεγαλύτερη τάση για απόπειρες αυτοκτονίας και κατάχρηση ουσιών.

Μάλιστα η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι τα παιδιά ενός 45χρονου πατέρα αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο αυτισμού, 13πλάσιο κίνδυνο ΔΕΠΥ, διπλάσιο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών, 25πλάσιο κίνδυνο διπολικής διαταραχής καθώς και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς ή κατάχρησης ουσιών.

Τα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, αποδόθηκαν από τους ερευνητές στις συσσωρευμένες μεταλλάξεις στα σπερματοζωάρια των μεγαλύτερων ανδρών.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Αντριου Γουίλκι, είναι πιθανό και άλλες σοβαρές διαταραχές να οφείλονται στην ηλικία του πατέρα καθώς η ποιότητα του σπέρματος… καταποντίζεται με την πάροδο του χρόνου αλλά και λόγω του ανθυγιεινού και στρεσογόνου σύγχρονου τρόπου ζωής.

αποβολές και υπογονιμότητα

Ταυτόχρονα και η προχωρημένη ηλικία του άνδρα – εκτός από εκείνη της γυναίκας – αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών ενώ οι άνδρες άνω των 35 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι σε σύγκριση με όσους βρίσκονται κάτω των 25 χρόνων.