Έκανε ενέσεις με βιταμίνη ως θεραπεία σε σπα και πέθανε μέσα σε 3 μέρες! Τι πρέπει να ξέρετε για την “μόδα” με τις ενέσεις βιταμίνης
Οι ενέσεις με βιταμίνη έχουν γίνει “μόδα” τα τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο προσφορών για σχετικές θεραπείες από πολλά σπα. Και πώς να γίνει αλλιώς, όταν πολλοί διάσημοι, όπως οι τραγουδίστριες Adele και Rihanna, έχουν εξάρει τα όσα οι ενέσεις βιταμίνης τους έχουν προσφέρει.
Το τραγικό περιστατικό, όμως, που έγινε στο Μιζούρι των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο και βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας, χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για όσους επιλέγουν θεραπείες με ενέσεις βιταμίνης, χωρίς να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους, αν αυτές οι θεραπείες εκτελεστούν χωρίς προσοχή και μέτρα πρόληψης.
Πώς πέθανε 64χρονος άντρας αφότου έκανε ενέσεις με βιταμίνη
Ο άντρας έκαβε ενέσεις με βιταμίνη στις 30 Νοεμβρίου του 2018 στο Element Wellness Spa Studio του Μιζούρι. Ήταν η δωδέκατη τέτοια θεραπεία που έκανε μέσα σε τρεις μήνες, αλλά αυτή η φορά αποδείχτηκε διαφορετική, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Kansas City Star.
Ο 64χρονος «αισθάνθηκε λες και το δέρμα του άρχισε να λιώνει» και ξεκίνησε να κάνει εμετούς. Επιτόπου διέκοψε την θεραπεία και πήγε στο σπίτι του, όπου ο εμετός συνέχισε και ανέβασε πυρετό που έφτασε τους 39 βαθμούς. Το επόμενο πρωί πήγε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κάνσας με συμπτώματα ανεπάρκειας οργάνων.
Τρεις ημέρες αργότερα, ο άνθρωπος πέθανε.
Η αυτοψία έδειξε ως αιτία θανάτου την “ανεπάρκεια οργάνων που οφείλεται κυρίως στην κίρρωση του ήπατος, με συνδυαστικούς παράγοντες την υψηλή αρτηριακή πίεση και την παχυσαρκία”. Και διατυπώνει το ερώτημα για το αν θα έπρεπε αυτός ο άνθρωπος να κάνει εξαρχής ενέσεις με βιταμίνη.
«Είναι σημαντικό να εκτιμηθεί η συνολική υγεία των ατόμων που αναζητούν ενδοφλέβια θεραπεία με έγχυση βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων εργαστηριακών μελετών για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος πριν από την έναρξη μιας τέτοιας θεραπείας», ανέφερε η σχετική έκθεση νεκροψίας.
Ανέφερε, επίσης, ότι οι εκτεταμένες εξετάσεις αίματος για βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις, που έγιναν στην σορό του 64χρονου, ήταν αρνητικές. Ωστόσο, ο Stanley Goldfarb, ειδικός νεφρολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πενσυλβανίας δήλωσε, ότι μια λοίμωξη δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί αν δεν εξεταστεί ο ορός βιταμίνης που του έγινε. Μόνο που αυτός ο ορός που χρησιμοποιήθηκαν στον άτυχο άνδρα είχε ήδη πεταχτεί στα σκουπίδια από τους υπεύθυνους του σπα…
«Σίγουρα μοιάζει σαν κάτι συνέβη κατά την έγχυση βιταμινών» είπε ο Goldfarb και συνέχισε: «Μόνο αν οι αρχές είχαν πάρει δείγμα ή χημική ανάλυση του τι ακριβώς εγχύθηκε στον άντρα, θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Οι ενέσεις μπορεί να περιείχαν τοξίνες, ακόμη και βακτήρια, τα οποία να μην εμφανίστηκαν στις μετέπειτα αναλύσεις».
Η… μόδα με τις ενέσεις βιταμινών ξεκίνησε πριν χρόνια στο Λας Βέγκας και έκτοτε εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες. Πολλοί γιατροί αντιμετωπίζουν με σκεπτικότητα αυτές τις θεραπείες, λέγοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αρκεί να παίρνουν τις όποιες βιταμίνες χρειάζονται από το στόμα και ότι υπάρχουν κίνδυνοι κάθε φορά που μια βελόνα εισάγεται στο σώμα μας.
Τι πρέπει να ξέρουμε για τις ενέσεις με βιταμίνη;
Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, το έγκριτο healthline.com ζήτησε από τρεις γιατρούς να σταθμίσουν τους πιθανούς κινδύνους μιας θεραπείες με ενέσεις βιταμίνης: την δρ. Dena Westphalen, την φαρμακολόγο δρ. Lindsay Slowiczek και την επίσης φαρμακολόγο δρ. Debra Sullivan, που ειδικεύεται στην συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική, την παιδιατρική, την δερματολογία και την καρδιολογία.
Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνουμε ενδοφλέβιο ορό ή ενέσεις με βιταμίνη;
Dena Westphalen: Οι πρώτες αντίστοιχες θεραπείες με ενδοφλέβιο ορό βιταμιών αναπτύχθηκαν και χορηγήθηκαν από τον δρ. John Myers στη δεκαετία του 1970. Η έρευνά του οδήγησε στο δημοφιλές “κοκτέιλ Myers”. Αυτοί οι τύποι εγχύσεων διαρκούν συνήθως από 20 λεπτά έως μία ώρα και λαμβάνουν χώρα μέσα σε ιατρικό γραφείο με εξουσιοδοτημένο ιατρό που παρακολουθεί την έγχυση. Καθώς το άτομο υποβάλλεται σε ενδοφλέβιο ορό βιταμινών, το σώμα του λαμβάνει υψηλότερη συγκέντρωση των βιταμινών αυτών. Μια βιταμίνη που λαμβάνεται από το στόμα διασπάται στο στομάχι και στο πεπτικό σύστημα και περιορίζεται το κατά πόσον μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό(κατά κανόνα αυτό είναι 50%). Εάν, ωστόσο, η βιταμίνη χορηγείται μέσω ενδοφλέβιου ορού, απορροφάται σε πολύ υψηλότερο ποσοστό (90%).
Lindsay Slowiczek: Όταν ένα άτομο κάνει ενδοφλέβια θεραπεία με βιταμίνες, λαμβάνει ένα υγρό μείγμα βιταμινών και μετάλλων μέσω ενός μικρού σωλήνα εισαγόμενου σε μια φλέβα. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών γρήγορα και άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος, μια μέθοδος που δίνει υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών στο σώμα από ό,τι αν παίρνατε τις βιταμίνες από τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός μας να απορροφά θρεπτικά συστατικά στο στομάχι. Αυτοί οι παράγοντες είναι η ηλικία, ο μεταβολισμός, η γενική κατάσταση υγείας, η γενετική προδιάθεση, οι αλληλεπιδράσεις με άλλα προϊόντα που καταναλώνουμε και η φυσική και χημική σύνθεση του καθεαυτού συμπληρώματος διατροφής ή της τροφής. Τα αυξημένα επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών στην κυκλοφορία του αίματος οδηγούν σε βελτιωμένη λειτουργία των κυττάρων, τα οποία -θεωρητικά- θα χρησιμοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσουν την υγεία και να καταπολεμήσουν την όποια ασθένεια.
Debra Sullivan: Οι παραλλαγές στις θεραπείες με ενέσεις βιταμίνης συνταγογραφούνται από γιατρούς και έχουν χορηγηθεί από ειδικευμένους νοσηλευτές για πάνω από έναν αιώνα. Είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για την παροχή υγρών ή φαρμάκων στην κυκλοφορία του σώματος. Κατά τη διάρκεια θεραπείας με ενδοφλέβιο ορό βιταμίνης, ένας φαρμακοποιός φτιάχνει το διάλυμα σύμφωνα με τις εντολές του γιατρού. Μια ειδικευμένη νοσοκόμα ή επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε μια φλέβα και να ασφαλίσει την βελόνα στη θέση της, κάτι που θα μπορούσε να πάρει μερικές προσπάθειες εάν ο ασθενής είναι αφυδατωμένος. Η νοσοκόμα ή ο επαγγελματίας υγείας θα παρακολουθεί έπειτα την έγχυση βιταμινών για να διασφαλίσει ότι οι δόσεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών χορηγούνται σωστά.
Ποιοι επωφελούνται το μέγιστο από τον ενδοφλέβιο ορό ή τις ενέσεις με βιταμίνη και γιατί;
DW: Οι εγχύσεις βιταμινών χρησιμοποιούνται για διάφορα προβλήματα υγείας. Τα νοσήματα που αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία με το “κοκτέιλ Myers” είναι το άσθμα, οι ημικρανίες, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η ινομυαλγία, οι μυϊκοί σπασμοί, ο γενικός πόνος, οι αλλεργίες και οι λοιμώξεις του κόλπου και της αναπνευστικής οδού. Ορισμένες άλλες καταστάσεις ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης της στηθάγχης και του υπερθυρεοειδισμού, έχουν επίσης δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε εγχύσεις βιταμινών με ενδοφλέβιο ορό. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης ενέσεις με βιταμίνη για γρήγορη επανυδάτωση μετά από έντονη αθλητική άσκηση, όπως τρέξιμο σε μαραθώνιο, ή για να θεραπεύσουν ένα hangover, ή για βελτιωμένη εικόνα της επιδερμίδας.
LS: Παραδοσιακά, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να τρώνε αρκετό φαγητό, ή που έχουν μια ασθένεια που παρεμβαίνει στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, είναι καλοί υποψήφιοι για θεραπεία με ενέσεις βιταμίνης. Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν τη διόρθωση της αφυδάτωσης μετά από ακραία άσκηση ή πρόσληψη αλκοόλ, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση των ενεργειακών επιπέδων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι είναι σε θέση να πάρουν αρκετές από αυτές τις θρεπτικές ουσίες από μια κατάλληλη, ισορροπημένη διατροφή και τα μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμα οφέλη των θεραπειών με ενδοφλέβιο ορό βιταμινών είναι υπό αμφισβήτηση.
DS: Οι πιο δημοφιλείς λόγοι για μια ενδοφλέβια θεραπεία με βιταμίνες είναι για την μείωση του άγχους, την αποτοξίνωση του σώματος, την εξισορρόπηση των ορμονών στον οργανισμό, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την βελτίωση της υγείας του δέρματος. Υπάρχουν θετικά, αλλά επιστημονικά ανεπιβεβαίωτα, οφέλη αναζωογόνησης του οργανισμού και δεν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι βιταμίνες που χρησιμοποιούνται στους ενδοφλέβιους ορούς είναι υδατοδιαλυτές, οπότε μόλις το σώμα σας χρησιμοποιεί αυτό που χρειάζεται, εκκρίνει ό,τι περισσεύει μέσω των νεφρών στα ούρα σας.
Τι είδους βιταμίνες ή μέταλλα ταιριάζουν καλύτερα σε μια θεραπεία με ενδοφλέβιο ορό ή ενέσεις με βιταμίνη;
DW: Δεν υπάρχει κανένα όριο στο ποιες βιταμίνες μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα. Οι καλύτερες βιταμίνες για μια τέτοια θεραπεία, ωστόσο, είναι εκείνες που είναι φυσικές για το σώμα ενός ατόμου και μπορούν να μετρηθούν με επίπεδα για να εξασφαλιστεί ότι η ενδοφλέβια έγχυση χορηγείται σε υγιή δοσολογία.
LS: Τα πιο συνήθη συστατικά σε θεραπεία με ενέσεις βιταμίνης είναι η βιταμίνη C, οι βιταμίνες Β, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Ο ενδοφλέβιος ορός βιταμίνης μπορεί επίσης να περιέχει αμινοξέα (δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης) και αντιοξειδωτικά, όπως η γλουταθειόνη. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που ενδέχεται να έχετε έλλειψη.
DS: Οι βιταμίνες εγχέονται κανονικά σε κλινικές και συνήθως περιέχουν είτε μία μόνο βιταμίνη -όπως βιταμίνη C- είτε ένα κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων. Δεν θα πρότεινα, ωστόσο, ενδοφλέβια θεραπεία με βιταμίνες, εκτός εάν υπάρχει ιατρικά διαγνωσμένος λόγος για μια τέτοια έγχυση και έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό με βάση τη διάγνωση και τη σύνθεση του σώματος του ασθενούς.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τον ενδοφλέβιο ορό ή τις ενέσεις με βιταμίνη;
DW: Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Κάθε φορά που εισάγεται κάτι ενδοφλεβίως, δημιουργείται μια άμεση οδός στην κυκλοφορία του αίματος και παρακάμπτεται ο πρώτος αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού ενάντια στα βακτηρίδια: το δέρμα. Αν και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πρακτικά μηδενικός, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξουσιοδοτημένο γιατρό που θα εκτελέσει τη θεραπεία για να διαχειριστεί αυτόν τον κίνδυνο και να εξασφαλίσει ότι θα έχετε μια υγιή έγχυση βιταμινών.
LS: Υπάρχει ο κίνδυνος να πάρετε «υπερβολική ποσότητα από κάτι που κατά τ’ άλλα είναι πολύ καλό πράγμα». Είναι πιθανό δηλαδή να λάβετε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα συγκεκριμένης βιταμίνης ή μετάλλων, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών. Για παράδειγμα, τα άτομα με νεφρική νόσο δεν μπορούν να απομακρύνουν ορισμένους ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία από το σώμα πολύ γρήγορα. Η προσθήκη πολύ καλίου πολύ γρήγορα θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Τα άτομα με ορισμένες καρδιακές ή αρτηριακές παθήσεις μπορεί επίσης να κινδυνεύουν από υπερφόρτωση υγρών από την έγχυση. Σε γενικές γραμμές, τα υπερβολικά επίπεδα βιταμινών και μετάλλων μπορεί να δυσκολέψουν πολύ την λειτουργία των οργάνων και πρέπει να αποφεύγονται.
DS: Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την έγχυση βιταμινών γενικά περιλαμβάνουν θρόμβους αίματος και ερεθισμό φλεβών και φλεγμονή, που μπορεί να είναι επώδυνη. Εμβολές αέρα μπορούν επίσης να εισαχθούν μέσω ενός μη-σωστού ενδοφλέβιου ορού ή μιας μη σωστής ένεσης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν οι εγχύσεις δεν παρακολουθούνται προσεκτικά και το υγρό στάζει πολύ γρήγορα, υπάρχει ο κίνδυνος υπερφόρτωσης των υγρών, που μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και να βλάψει τα νεφρά, τον εγκέφαλο και την καρδιά.
Τι πρέπει να προσέχουν και να έχουν κατά νου όσοι σκοπεύουν να υποβληθούν σε IV θεραπεία με βιταμίνες;
DW: Οι άνθρωποι που θέλουν να δοκιμάσουν μια θεραπεία με ενδοφλέβιο ορό ή με ενέσεις βιταμίνης θα πρέπει να αναζητήσουν έναν έγκριτο γιατρό που θα παρακολουθεί και θα εκτελεί τις εγχύσεις. Θα πρέπει επίσης να του παρέχουν ένα περιεκτικό ιατρικό ιστορικό. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει οποιεσδήποτε καταστάσεις υγείας που έχουν συναντήσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους και οποιαδήποτε φάρμακα που παίρνουν αυτήν την περίοδο ή έχουν πάρει πρόσφατα. Είναι σημαντικό συμπεριλάβουν όχι μόνο συνταγογραφημένα, αλλά και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, συμπληρώματα διατροφής και τσάγια που πίνουν τακτικά.
LS: Εάν θέλετε να δοκιμάσετε μια τέτοια θεραπεία με βιταμίνες, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας. Συζητήστε με τον γιατρό σας για να δείτε εάν η ενδοφλέβια θεραπεία με βιταμίνες είναι κατάλληλη για εσάς. Ρωτήστε τον αν έχετε οποιεσδήποτε ανεπάρκειες βιταμινών ή μετάλλων που θα μπορούσαν να καλυφθούν με μια τέτοια θεραπεία και αν κάποιο θέμα υγείας σας θα μπορούσε να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο για μια ανεπιθύμητη αντίδραση. Να σιγουρευτείτε ότι ο γιατρός που θα σας κάνει την θεραπεία είναι πιστοποιημένος και γνωρίζει όλο το ιστορικό σας.
DS: Βεβαιωθείτε ότι η κλινική είναι αξιόπιστη. Θυμηθείτε, παίρνετε βιταμίνες, όχι φάρμακα. Κάνετε κάποια έρευνα πριν πάτε και δείτε εάν υπάρχουν κριτικές τρίτων για την κάθε κλινική. Η κλινική πρέπει να φαίνεται καθαρή, τα χέρια εκείνων που χορηγούν το IV πρέπει να πλυθούν και τα γάντια που φοριούνται από τον ειδικό πρέπει να αλλάζουν κάθε φορά που συναντώνται με έναν νέο πελάτη. Μην τους αφήσετε να βιαστούν κατά τη διαδικασία ή να μην σας εξηγήσουν ακριβώς τι κάνουν. Και μην φοβηθείτε να ζητήσετε διαπιστευτήρια εάν αμφιβάλλετε για τον επαγγελματισμό τους!
Κατά τη γνώμη σας: Ο ενδοφλέβιος ορός ή οι ενέσεις με βιταμίνη είναι κάτι που λειτουργεί; Γιατί ναι, ή γιατί όχι;
DW: Πιστεύω ότι η ενδοφλέβια θεραπεία με βιταμίνες είναι μια πολύτιμη θεραπευτική επιλογή όταν παρέχεται από γιατρό και ότι λειτουργεί για πολλούς ασθενείς. Έχω συνεργαστεί με αρκετούς γιατρούς και τους ασθενείς τους και έχω δει τα αποτελέσματα. Για πολλούς ανθρώπους, η διαχείριση της χρόνιας αφυδάτωσης και του υγιούς δέρματος αποτελεί μεγάλο κίνητρο στην ποιότητα ζωής τους. Η έρευνα σχετικά με τη θεραπεία με βιταμίνες είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένη, αλλά υποψιάζομαι ότι θα διεξαχθούν και θα κυκλοφορήσουν περισσότερες έρευνες τα επόμενα χρόνια σχετικά με τα οφέλη της ενδοφλέβιας θεραπείας με βιταμίνες.
LS: Υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες μελέτες που έχουν δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυτών. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση αυτής της θεραπείας για σοβαρές ή χρόνιες ασθένειες, παρόλο που μεμονωμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν ωφεληθεί. Όποιος σκέφτεται να κάνει μια τέτοια θεραπεία θα πρέπει πρώτα να συζητήσει τα υπέρ και τα κατά με το γιατρό του.
DS: Πιστεύω ότι υπάρχει το φαινόμενο placebo (εικονικό φάρμακο) σε αυτού του τύπου την θεραπεία. Αυτές οι θεραπείες συνήθως δεν καλύπτονται από κάποια ασφάλεια και είναι αρκετά ακριβές, οπότε οι πελάτες είναι πιθανό να θέλουν η θεραπεία να λειτουργήσει καλά, δεδομένου ότι απλά κατέβαλαν πολλά χρήματα γι’ αυτή. Δεν έχω τίποτα ενάντια στο αποτέλεσμα του “εικονικού φαρμάκου” και νομίζω ότι είναι εξαιρετικό όσο δεν υπάρχει κίνδυνος. Αλλά αυτός ο τύπος θεραπείας ενέχει κινδύνους. Θα συνιστούσα σε κάποιον απλά να ασκείται τακτικά και να τρώει θρεπτικά για να πάρει την ώθηση ενέργειας που επιθυμεί.
Πηγές: https://www.kansascity.com, https://www.healthline.com