Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ερευνητές ανακάλυψαν πιθανή θεραπεία για την καταπολέμηση της απώλειας όρασης

  • Iatropedia newsroom
Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας θεωρείται η κυριότερη αιτία σημαντικής μείωσης της όρασης σε ηλικιωμένα άτομα. 

Μια επαναστατική θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, του Παγκόσμιο Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Λονδίνου και της εταιρείας-τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ «Cirrus Therapeutics».

Η έρευνα παρουσιάζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού «Science Translational Medicine». Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας θεωρείται η κυριότερη αιτία σημαντικής μείωσης της όρασης σε ηλικιωμένα άτομα.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η αύξηση των επιπέδων μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης (IRAK-M) στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων. H μελέτη, που έγινε xρησιμοποιώντας δείγματα ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς και εργαστηριακά μεγάλης ηλικίας ποντίκια, έδειξε ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα RPE που βρίσκονται στο εξωτερικό του αμφιβληστροειδούς  από οξειδωτικούς ή ανοσολογικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Υπολογίζεται ότι η εκφύλιση ωχράς κηλίδας επηρεάζει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 288 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Η ακριβής αιτία είναι πολύπλοκη και πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παραγόντων γήρανσης, περιβάλλοντος και τρόπου ζωής.

Πηγή: Science Translational Medicine

Δείτε επίσης: 63χρονος διαβητικός ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που πήρε χάπι για την ωχρά κηλίδα

Φωτογραφία iStock