Μια επαναστατική θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, του Παγκόσμιο Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Λονδίνου και της εταιρείας-τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ «Cirrus Therapeutics».
Η έρευνα παρουσιάζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού «Science Translational Medicine». Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας θεωρείται η κυριότερη αιτία σημαντικής μείωσης της όρασης σε ηλικιωμένα άτομα.
Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η αύξηση των επιπέδων μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης (IRAK-M) στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων. H μελέτη, που έγινε xρησιμοποιώντας δείγματα ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς και εργαστηριακά μεγάλης ηλικίας ποντίκια, έδειξε ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα RPE που βρίσκονται στο εξωτερικό του αμφιβληστροειδούς από οξειδωτικούς ή ανοσολογικούς στρεσογόνους παράγοντες.
Υπολογίζεται ότι η εκφύλιση ωχράς κηλίδας επηρεάζει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 288 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Η ακριβής αιτία είναι πολύπλοκη και πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παραγόντων γήρανσης, περιβάλλοντος και τρόπου ζωής.
Δείτε επίσης: 63χρονος διαβητικός ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που πήρε χάπι για την ωχρά κηλίδα
Φωτογραφία iStock