ΕΚΠΑ: Συντονίζει βαλκανική προσπάθεια για την μελέτη ασθενών με μυέλωμα
Παρότι σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τη δεύτερη -σε συχνότητα- αιματολογική κακοήθεια, τα σύγχρονα αυτά φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα στα περισσότερα κράτη της βαλκανικής χερσονήσου. Σημειώνεται ότι την τελευταία 15ετία έχουν δοκιμασθεί αρκετά νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος, με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση στην πρόγνωση των ασθενών. Όμως, τα φάρμακα αυτά συχνά έχουν σημαντικό κόστος.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε, όταν αιματολόγοι από διάφορα βαλκανικά κράτη απευθύνθηκαν στα στελέχη της Ελληνικής Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής και τους ζήτησαν να συντονίσουν μία βαλκανική προσπάθεια για την καλύτερη μελέτη ασθενών με μυέλωμα και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους μέσω της ανάπτυξης της κλινικής έρευνας σε όλα τα βαλκανικά κράτη. Οι ειδικοί θα συναντηθούν για πρώτη φορά, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στο Βελιγράδι υπό την προεδρία του καθηγητή Μ. Α. Δημόπουλου, διευθυντή της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανη του ΕΚΠΑ.
Γραμματέας της ημερίδας θα είναι η καθηγήτρια J. Bila από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα παρουσιαστούν δεδομένα από όλα τα βαλκανικά κράτη και θα προσδιορισθούν οι επιμέρους ανάγκες για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών. Ακόμα, θα συντονιστούν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη κλινικών μελετών που θα αφορούν ασθενείς με μυέλωμα σε όλα τα βαλκανικά κράτη. Τέλος, θα συγκροτηθεί βαλκανική ομάδα για το «πολλαπλούν μυέλωμα» (Balkan Myeloma Study Group).
Τι είναι το πολλαπλούν μυέλωμα
Οφείλεται στον μη ελεγχόμενο πολλαπλασιασμό παθολογικών πλασματοκυττάρων στον μυελό των οστών. Η πάθηση αυτή αφορά άτομα με μέση ηλικία τα 65 έτη, αλλά μπορεί να διαγνωσθεί και σε νεαρότερες ηλικίες, κάτω των 40 ετών. Το πολλαπλούν μυέλωμα χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία στις κλινικές εκδηλώσεις και συχνά προσβάλλει τα οστά προκαλώντας οστικά άλγη ή και κατάγματα. Προσβολή των νεφρών διαπιστώνεται σε περίπου 20% των ασθενών, ενώ η αναιμία είναι πολύ συχνό εύρημα. Επιπλέον οι ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλούν μυέλωμα είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η κάλυψη των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα είναι πολύ επαρκής και ανάλογη με κράτη όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία κ.λπ. Επιπλέον, η κλινική έρευνα στον τομέα του μυελώματος είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στο πλαίσιο της Ομάδας Μυελώματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια έχει η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτική Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.