«Εκπληκτική πρόοδος» για τον πρώτο ασθενή που έκανε ολική μεταμόσχευση ματιού
Ένας 46χρονος από τις ΗΠΑ που υποβλήθηκε ταυτοχρόνως σε μεταμόσχευση μισού προσώπου και την πρώτη ολική μεταμόσχευση οφθαλμού στον κόσμο, παρουσιάζει «εκπληκτική πρόοδο» έναν χρόνο αργότερα, ανακοίνωσαν οι γιατροί του.
Ο βετεράνος Aaron James είχε χάσει το μεγαλύτερο τμήμα του προσώπου του και το ένα του μάτι σε εργατικό ατύχημα το 2021, όταν χτυπήθηκε από ρεύμα 7.200 volt. Οι γιατροί είχαν αναγκαστεί επίσης να ακρωτηριάσουν το χέρι του πάνω από τον αγκώνα.
Έμεινε για έξι εβδομάδες στην εντατική σε τεχνητό κώμα και άλλους τρεις μήνες σε Μονάδα Εγκαυμάτων. Όταν βγήκε από το νοσοκομείο, «το πρόσωπό του ήταν κατεστραμμένο», δήλωσε ο πλαστικός χειρουργός Dr. Eduardo D. Rodriguez, επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας που έκανε την σωτήρια μεταμόσχευση στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Όπως εξήγησε, ο κ. James είχε χάσει τη μύτη, τα μπροστινά δόντια του και το αριστερό του μάτι. Επιπλέον, είχε χάσει το πιγούνι του μέχρι το οστό, το 20% της γλώσσας του, τα χείλη και το αριστερό μάγουλό του.
Ο 46χρονος υποβλήθηκε σε δεκάδες επανορθωτικές επεμβάσεις. Δεν μπορούσε όμως να τραφεί φυσιολογικά ή να καταναλώσει ροφήματα, ούτε μπορούσε να μιλήσει εύκολα. Έτσι δέχτηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ημίσεος προσώπου, που θα συμπεριλάμβανε και την πρώτη ολική μεταμόσχευση οφθαλμού.
Η πορεία της υγείας του
Η συνδυασμένη επέμβαση έγινε τον Μάιο του 2023. Τώρα, οι γιατροί δημοσίευσαν λεπτομέρειες για την πορεία της υγείας του στην ιατρική επιθεώρηση JAMA.
Όπως αναφέρουν, ο 46χρονος έχει ανακτήσει τη γεύση, την όσφρηση και την ικανότητα να τρώει στερεά τροφή. Το πιο εκπληκτικό, όμως, είναι ότι το μεταμοσχευμένο μάτι έχει διατηρήσει φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση, ροή αίματος και μέγεθος. Το εύρημα αυτό είναι αντίθετο εκείνων από έρευνες σε ζώα, που έδειχναν ότι τα μεταμοσχευμένα μάτια συρρικνώνονται με τον καιρό.
Αν και το μάτι δεν έχει ανακτήσει την όρασή του, τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στο πίσω μέρος του επιβίωσαν κατά τη μεταμόσχευση. Το γεγονός αυτό δίνει ελπίδες ότι ίσως μια μέρα μπορέσει να δει. Είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει στο μέλλον σε μεταμοσχεύσεις που θα αποκαθιστούν την όραση.
«Σε μεγάλο βαθμό είμαι πάλι ένας κανονικός άνθρωπος που κάνει καθημερινά πράγματα», αναφέρει ο κ. James σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο. «Ο τελευταίος χρόνος ήταν ο πιο ανατρεπτικός της ζωής μου».
«Μας εξέπληξε η ανάρρωση του Aaron, χωρίς κανένα επεισόδιο απόρριψης», τόνισε ο Dr. Rodriguez, ο οποίος είναι καθηγητής Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Όπως εξήγησε, η ομάδα του χρησιμοποίησε ειδικά σχεδιασμένα πρωτόκολλα για να βρεθεί ο πιο κατάλληλος δότης για τον 46χρονο. Επιπλέον, μετά τη μεταμόσχευση του χορηγήθηκε ένα μοναδικό σχήμα ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, που θέτει τις βάσεις για να αποτρέπονται τα πρώιμα επεισόδια απόρριψης των μοσχευμάτων.
21 ώρες και 140 επιστήμονες
Η μεταμόσχευση στον 46χρονο διήρκησε 21 ώρες. Συμμετείχαν συνολικώς 140 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Για τη διενέργειά της χρησιμοποιήθηκαν εξελιγμένες μικροχειρουργικές τεχνικές, ειδικά κατασκευασμένες χειρουργικές συσκευές και κυτταρικές θεραπείες.
Ο 46χρονος βετεράνος είναι μόλις ο 19ος άνθρωπος στις ΗΠΑ που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου. Είναι επίσης, όπως προαναφέρθηκε, ο πρώτος στον οποίο μεταμοσχεύθηκε ολόκληρο μάτι. Αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις είναι δύσκολες, λόγω της πολύπλοκης δομής και λειτουργίας του οφθαλμού.
Φωτογραφία: iStock