Iatropedia

Εξωσωματική: Ποια εποχή του χρόνου είναι καλύτερη για τη λήψη ωαρίων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως αλλάζουν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής σε κάθε εποχή του χρόνου.

Η εποχή λήψης και κατάψυξης των ωαρίων που θα χρησιμοποιηθούν στην εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης και απόκτησης μωρού, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η ωοληψία το καλοκαίρι έχει 30% περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε γέννηση βρέφους, απ’ ό,τι η ωοληψία το φθινόπωρο.

Η νέα έρευνα έδειξε επίσης ότι τα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική ήταν αυξημένα όταν η ωοληψία έγινε τις ημέρες με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας.

Η γονιμότητα και τα ποσοστά γεννήσεων είναι γνωστό πως έχουν εποχιακή διακύμανση, λένε οι ερευνητές. Οι ακριβείς υποκείμενοι μηχανισμοί του φαινομένου δεν είναι γνωστοί. Πιστεύεται όμως ότι παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί, συμπεριφορικοί και κοινωνικοί παράγοντες.

Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επηρεάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τόσο την φυσική σύλληψη, όσο και την εξωσωματική. Έως τώρα, όμως, δεν ήταν γνωστό αν επηρεάζεται κατ’ αντίστοιχο τρόπο η επιτυχία της εξωσωματικής με τη χρήση κατεψυγμένου εμβρύου.

Η κατάψυξη των εμβρύων κερδίζει διαρκώς έδαφος ως μέθοδος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο 39ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE 2023), τα έξι στα δέκα έμβρυα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική είναι πλέον κατεψυγμένα.

Η νέα μελέτη

Οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν υπάρχει εποχιακή διακύμανση και με τη χρήση κατεψυγμένων εμβρύων. Έτσι, εξέτασαν την έκβαση 2.155 κύκλων εξωσωματικής που έγιναν σε 1.835 γυναίκες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Human Reproduction.

Όπως αναφέρουν, το ποσοστό επιτυχίας στην εξωσωματική για όλες τις εποχές του χρόνου ήταν κατά μέσον όρο 27%. Ωστόσο, όταν η ωοληψία είχε γίνει φθινόπωρο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 26%. Και όταν είχε γίνει καλοκαίρι, έφτανε στο 31%.

Η βελτίωση αυτή ήταν ανεξάρτητη από το πότε έγινε η εμφύτευση των κατεψυγμένων εμβρύων, επισήμανε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sebastian Leathersich, από το Τμήμα Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Νοσοκομείου King Edward Memorial Hospital στο Περθ.

Όσον αφορά την ηλιοφάνεια, η μελέτη έδειξε ότι τα ποσοστά γεννήσεως βρεφών μετά την εξωσωματική αυξάνονταν κατά 28% όταν η ωοληψία είχε γίνει τις ημέρες με τις περισσότερες ώρες ήλιου.

Στην πραγματικότητα, το ποσοστό γεννήσεως βρεφών μετά από εξωσωματική με ωάρια που ελήφθησαν τις ημέρες με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας ήταν 30,4%. Όταν όμως η ωοληψία είχε γίνει τις ημέρες με την λιγότερη ηλιοφάνεια ήταν 25,8%.

Ως ημέρες με πολλή ηλιοφάνεια ορίσθηκαν στη μελέτη εκείνες που είχαν ήλιο από 10.7 έως 13,3 ώρες. Αντιθέτως, τις μέρες με λίγη ηλιοφάνεια η διάρκειά της ήταν κάτω από 7,6 ώρες.

Η εμβρυομεταφορά

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως εξίσου αποτελεσματική ήταν και η εμβρυομεταφορά τις ημέρες της έντονης ηλιοφάνειας. Αντιθέτως, τα ποσοστά επιτυχούς έκβασης ήταν μειωμένα κατά 18% όταν αυτή γινόταν τις πιο ζεστές ημέρες.

Επιπλέον, τα ποσοστά αποβολής αυξάνονταν από 6%, κατά μέσον όρο, σε 8% όταν η εμβρυομεταφορά γινόταν τις πιο κρύες μέρες.

«Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις πιθανότητες επιτυχίας στην εξωσωματική. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η ηλικία, αλλά δεν είναι ο μόνος», δήλωσε ο Dr. Leathersich. «Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία που έχουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στην ποιότητα των ωαρίων και στην ανάπτυξη των εμβρύων».

Φωτογραφία: iStock