Ένας σπίλος (ελιά στο δέρμα) μπορεί να αιμορραγήσει εάν έχει τραυματιστεί. Αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από καρκίνο του δέρματος.
Εάν μια ελιά αιμορραγεί και:
- είναι επίσης ασύμμετρη στο σχήμα
- έχει διακυμάνσεις στο χρώμα
- έχει κακώς καθορισμένο περίγραμμα
- είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος
- έχει αλλάξει σχήμα,
τότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.
Ακριβώς όπως το υπόλοιπο δέρμα στο σώμα σας, μια ελιά μπορεί να τραυματιστεί και να αιμορραγήσει ως αποτέλεσμα αυτού.
Μερικές φορές οι κρεατοελιές προκαλούν φαγούρα. Ακόμα και το ξύσιμο μπορεί να σκίσει το δέρμα σας και να προκαλέσει αιμορραγία.
Το περιβάλλον δέρμα κάτω από μια ελιά μπορεί να καταστραφεί και να αιμορραγήσει, κάνοντάς το να φαίνεται σαν να αιμορραγεί η ίδια η ελιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα δερματικά αγγεία κάτω από τον σπίλο έχουν εξασθενήσει και είναι πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για σπίλους που αιμορραγούν όταν τραυματίζονται. Ωστόσο, οι κρεατοελιές που αιμορραγούν ή βγάζουν υγρό χωρίς να έχουν τραυματιστεί είναι σαφώς αιτία ανησυχίας.
Σημάδια καρκίνου του δέρματος
Η αιμορραγία από μια ελιά μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του δέρματος. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε πιθανώς θα έχετε και κάποια άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την αιμορραγία.
Χρησιμοποιήστε το ακρωνύμιο «ΑΧΟΔΕ» όταν κοιτάζετε κρεατοελιές για να δείτε εάν πρέπει να ανησυχείτε για τον καρκίνο του δέρματος.
Εάν μια ελιά αιμορραγεί, ελέγξτε και δείτε εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα άλλα συμπτώματα:
- [Α]συμμετρία: Η μία πλευρά της κρεατοελιάς έχει διαφορετικό σχήμα ή υφή από την αντίθετη πλευρά.
- [Χ]ρώμα: Αντί για μία ενιαία απόχρωση του σκούρου καφέ ή του μαύρου, η ελιά έχει διακυμάνσεις στο χρώμα ή εμφανίζει ανώμαλα χρώματα όπως λευκό ή κόκκινο.
- [Ό]ρια: Η ελιά έχει ένα κακώς καθορισμένο όριο, καθιστώντας δύσκολο να ξεχωρίσετε πού τελειώνει το δέρμα σας και πού αρχίζει ο σπίλος.
- [Δ]ιάμετρος: Οι κρεατοελιές που είναι μικρότερες από το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού είναι συνήθως καλοήθεις. Οι κρεατοελιές που έχουν διάμετρο μικρότερη από 6 χιλιοστά είναι λιγότερο ανησυχητικές από τις μεγαλύτερες.
- [Ε]ξέλιξη: Το σχήμα της ελιάς σας αλλάζει, ή μόνο ένας από τους πολλούς σπίλους στο δέρμα σας φαίνεται διαφορετικός από τους υπόλοιπους.
Πώς να αντιμετωπίσετε μια ελιά που αιμορραγεί
- Εάν έχετε σπίλο που αιμορραγεί λόγω γρατσουνιάς ή χτυπήματος, εφαρμόστε βαμβάκι με οινόπνευμα για να αποστειρώσετε την περιοχή και να σταματήσετε την αιμορραγία.
- Μπορεί επίσης να θέλετε να εφαρμόσετε έναν επίδεσμο για να καλύψετε την περιοχή.
- Προσοχή: ΜΗΝ βάλετε τραυμαπλάστ ή άλλο κολλητικό υλικό στην περιοχή του δέρματος όπου βρίσκεται ο σπίλος σας.
Οι περισσότεροι σπίλοι δεν απαιτούν θεραπεία. Αλλά εκείνοι που συνεχίζουν να αιμορραγούν πρέπει να εξεταστούν από δερματολόγο. Εκείνος/η θα καθορίσει τι συμβαίνει και αν θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε βιοψία στον σπίλο.
Μπορεί να συστήσει την αφαίρεση του σπίλου με μια απλή διαδικασία στο ιατρείο. Υπάρχουν δύο συνήθεις τρόποι με τους οποίους γίνεται αυτό:
- χειρουργική εκτομή, όταν ο σπίλος κόβεται από το δέρμα με νυστέρι
- εκτομή ξυρίσματος, όταν ο σπίλος ξυρίζεται από το δέρμα με ένα κοφτερό ξυράφι
Αφού αφαιρεθεί ο σπίλος, θα αναλυθεί για να ανιχνευθεί εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα.
Μόλις αφαιρεθεί ένας σπίλος, συνήθως δεν επιστρέφει. Εάν μεγαλώσει ξανά, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας!
Το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου επισημαίνει ότι πολύ λίγοι απλοί σπίλοι μετατρέπονται σε μελάνωμα. Και όταν διαγνωστεί νωρίς, το μελάνωμα είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμο.
Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στους σπίλους σας. Επίσης, να προσέχετε τους παράγοντες κινδύνου, όπως η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, οι οποίοι μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στο μελάνωμα.
Πηγή: https://www.healthline.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελάνωμα: Προϋποθέτει οπωσδήποτε ηλιακά εγκαύματα; Τι απαντάει δερματολόγος – αφροδισιολόγος
Περισσότεροι από 1.300 Έλληνες παρουσιάζουν μελάνωμα κάθε χρόνο, ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα
7 μύθοι για τον καρκίνο του δέρματος που έχει καταρρίψει η επιστήμη
Πότε η φαγούρα μπορεί να είναι καρκίνος του δέρματος
φωτό: iStock