Πώς γίνεται η διάγνωση ;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Αντίθετα με άλλες λοιμώξεις από βακτήρια δεν παίρνουμε καλλιέργειες. Μερικές φορές χρειαζόμαστε αιματολογικό test, . Η ενδοσκοπική μελέτη σε συνδυασμό με βιοψία είναι η πιό αξιόλογη λύση. Υπάρχει και το breath test που ανιχνεύει την παρουσία του μικροβίου μετρώντας το ραδιενεργά σημασμένο διοξείδιο του άνθρακος. Ο ασθενής καταπίνει ένα διάλυμα με ουρία ( C13 ή C14) . Άν υπάρχουν βακτήρια το ένζυμο ουρεάση θα διασπάσει την ουρία και θα απελευθερωθεί το διοξείδιο του άνθρακος, που το συλλέγουμε και το μετράμε στην αναπνοή. Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνονται :
Ο C14 είναι ραδιενεργός (σχετικός κίνδυνος για τον ασθενή)
Μπορεί να προκύψουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα όταν παίρνει κανείς ομεπραζόλη που είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική σε όσους υποφέρουν από το στομάχι τους.
Προκύπτουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ασθενείς που παίρνουν βισμούθιο ή αντιβιοτικά, κάτι που επίσης είναι συχνό.
Πώς έχω πάρει το μικρόβιο ;
Επί του παρόντος, δεν είναι γνωστό πως παίρνουμε το μικρόβιο. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να επιμένουν για πολλά χρόνια. Το να διαγνωσθεί η λοίμωξη κάποια στιγμή, μπορεί απλώς να σημαίνει μία λοίμωξη από παλιά που μπορεί να έχει ξεκινήσει ακόμα και από την παιδική ηλικία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για την δυνατότητα μετάδοσης μέσω τροφής ή φιλήματος.
Ποιά συμπτώματα προκαλεί η λοίμωξη με Helicobacter ;
Συνήθως κανένα , αλλά όσοι πάσχουν έχουν έξι φορές πιό μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξουν έλκος, συγκριτικά με όσους δεν έχουν το μικρόβιο. Το 90% των ελκών του δωδεκαδακτύλου και το 70% του στομάχου σχετίζονται με την παρουσία του,ενώ συμβάλλουν στην ανάπτυξη έλκους και άλλοι παράγοντες όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα , τα ιδιαίτερα στελέχη του Helicobacter κλπ. Άν υπάρχει έλκος υπάρχει και πόνος και κάψιμο στο επιγάστριο ή και στοθώρακα, μία ώρα μετά τα γεύματα , που είναι εντονώτερα το βράδυ και ανακουφίζονται με αντιόξινα ή φάρμακα που μειώνουν την έκκριση οξέων.
Μπορούμε να γνωρίζουμε πότε μία δυσπεψία ή μία επιγαστραλγία οφείλεται στο ελικοβακτηρίδιο;
Αυτό μπορεί να το ξέρει κανείς μόνο αν εξετασθεί . Πολλοί έχουν την non-ulcer dyspepsia, δηλαδή συμπτώματα που υποδηλώνουν την παρουσία έλκους, που όμως δεν βρίσκεται όταν γίνεται ενδοσκόπηση. Η βιοψία μπορεί να δείξει μία ήπια φλεγμονή σε αυτές τις περιπτώσεις, την γαστρίτιδα. Υπάρχει πάντως κάποια συσχέτιση από την εμπειρία μας μεταξύ της δυσπεψίας που δεν οφείλεται σε έλκος, του φουσκώματος που αναφέρουν πολλοί ασθενείς ή των ερυγών ( ρεψίματος ) με το Helicobacter.
Υπάρχει κίνδυνος να πάθω καρκίνο αν έχω αυτό το βακτηρίδιο ;
Έχουμε ενδείξεις ότι όποιος το έχει, έχει σχετικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου και ενός μη συνηθισμένου λεμφώματος , αλλά ευτυχώς κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.
Πώς θα θεραπευθώ ;
Το Helicobacter δεν εκριζώνεται εύκολα. Υπάρχουν σχήματα θεραπείας με αντιβιοτικά και αντιεκκριτικά (όχι όμως με ένα αντιβιοτικό). Πολλά από αυτά τα φάρμακα δεν είναι ανεκτά από το ήδη ευαίσθητο στομάχι των πασχόντων, και για αυτό το σκοπό εφαρμόζουμε ειδικό πρωτόκολλο θεραπείας για αποφυγή της δυσανεξίας.
Αδαμίδη Σοφία M.D. Αδαμίδης Σωτήρης ΜD, PhD
Δ/ντής Α΄Παθολογικής Κλινικής
Ιατρικού Αθηνών
adamidis@yahoo.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του στομάχου στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia