Iatropedia

Ελλάδα: Ζούμε περισσότερα χρόνια αλλά με χειρότερη υγεία – Τι δείχνει ευρωπαϊκή έρευνα

Senior man at doctor's office getting advice from female doctor. Doctor is talking with smile.

Σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, τονίζει ότι στις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και ο πληθυσμός «γερνάει».

Οι πολίτες στην Ελλάδα αναφέρουν γενικότερα ότι έχουν καλή υγεία, ωστόσο όσο οι ηλικίες αυξάνονται αναφέρουν όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας, όπως δείχνει μια έκθεση του ευρωπαϊκού Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση του ΟΟΣΑ «Health at a Glance: Europe 2024», εστιάζει στην προώθηση της υγιούς μακροζωίας σε έναν πληθυσμό που γερνάει.

Το μερίδιο των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει το 29% έως το 2050, λόγω της αύξησης στο
προσδόκιμο ζωής και τη μείωση των ποσοστών γονιμότητας.

Μέχρι το 2050, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να είναι το υψηλότερο στην Ιταλία και την Πορτογαλία, αλλά και στην Ελλάδα και την Ισπανία με τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού να ανήκουν σε αυτή την ηλιακή ομάδα.

Ενώ το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο πάνω από τέσσερα χρόνια σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ 2000 και 2023, πολλά χρόνια της ζωής σε μεγάλη ηλικία ζουν με χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες.

Οι γυναίκες συνεχίζουν να έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 65 ετών από τους άνδρες σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά ζουν περισσότερα χρόνια με προβλήματα υγείας και κινητικότητας.

Στην ΕΕ συνολικά, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών που ανέφεραν ότι έχουν κακή ή πολύ κακή υγεία μειώθηκε από 25% το 2010 σε 19% το 2023.

Ωστόσο, πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων (35%) στην ΕΕ αναφέρουν ότι ζουν με χρόνια νόσο, και αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 60% μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.

To ποσοστό αυτό για την Ελλάδα κυμαίνεται στο 27% για τις γυναίκες και το 23% για τους άνδρες.

Oι περισσότεροι 65άρηδες στην Ελλάδα αναφέρουν ότι ζουν με τουλάχιστον δύο χρόνια νοσήματα, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Tα προβλήματα υγείας και κινητικότητας, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους Ευρωπαίους πολίτες συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση, οφείλονται κυρίως σε κακή διατροφή και ελλιπή σωματική δραστηριότητα.

Φωτογραφία iStock