Έλλειψη βιταμινών, καθιστική ζωή και άγχος: 5 λόγοι που νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα

  • Ελισάβετ Σταύρου
Αν αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι, αρκούν μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας για να νιώσετε καλύτερα.

Πέρα από την έλλειψη ύπνου, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από ένα «μακρύ» Σαββατοκύριακο ή μερικές μέρες με αυξημένο φόρτο εργασίας.Όταν όμως αυτή η κούραση δεν φεύγει και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συνέλθετε από αυτήν, ίσως πρέπει να σκεφτείτε τι ευθύνεται και να το διορθώσετε.

Ακόμα και μετά από ένα γεμάτο 8ωρο ύπνου, ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε κόπωση. Τι μπορεί να φταίει;

Ελλείψεις σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να αποτελείται από όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει βέλτιστα. Ωστόσο, η πολυάσχολη (και αγχωτική) ζωή σημαίνει ότι πολλοί από εμάς δεν τρώμε σωστά.

Μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την παροχή ενέργειας στα κύτταρα μας είναι οι βιταμίνες B9, B12, D, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το συνένζυμο Q10.

Η έλλειψή τους μπορεί γρήγορα να οδηγήσουν σε χρόνια κόπωση.

Καθιστική ζωή

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι συχνά μια από τις κύριες αιτίες κούρασης. Για πολλούς από εμάς, η ζωή μας είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με οθόνες και η χρήση αυτοκινήτου για όλες μας τις δουλειές μας αποτρέπει από το να κινούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η αντοχή του σώματος μειώνεται σημαντικά, αφήνοντας έτσι λιγότερη ενέργεια για πράγματα που σας κρατούν υγιείς, όπως το περπάτημα, το παιχνίδι και άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Δείτε επίσης: 6 λάθη που κάνουμε καθημερινά και μας προκαλούν κόπωση

Αυξημένο άγχος

Το άγχος είναι αναπόφευκτο στον σύγχρονο τρόπο ζωή, ειδικά για όσους ζουν στους φρενήρεις ρυθμούς μιας μεγαλούπολης.

Είτε προέρχεται από την επαγγελματική είτε την προσωπική μας ζωή, το άγχος είναι μια γνωστή αιτία κόπωσης. Αλλά γιατί το άγχος επηρεάζει το πόσο κουρασμένοι νιώθουμε;

Όταν το σώμα μας βιώνει μια αγχωτική κατάσταση, απελευθερώνει μια ορμόνη γνωστή ως κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη βοηθά το σώμα μας να διαχειριστεί αποτελεσματικά το εν λόγω στρες, αλλά επίσης οδηγεί σε διαταραγμένο ύπνο, αυξάνει την ευερεθιστότητα και μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι, καθώς όλη η ενέργεια πηγαίνει στην αντιμετώπιση του στρες, εκτρέποντας ενέργεια από άλλες διαδικασίες του σώματος.

Δυστυχώς, το χρόνιο στρες μπορεί, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση.

Φλεγμονή

Κι όμως η φλεγμονή μποεί να είναι άλλη μια αιτία για το ότι αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα. Ενώ οι άνθρωποι συχνά συνδέουν τη φλεγμονή με πόνο, οίδημα και δυσφορία, η κόπωση είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της φλεγμονής.

Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση εγρήγορσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση αρκετής ενέργειας, η οποία στη συνέχεια έχει ως αποτέλεσμα την κούραση. Επιπλέον, η απελευθέρωση κυτοκινών επηρεάζει επίσης τον ύπνο και τη μεταβολική διαδικασία, γεγονός που μπορεί να συμβάλει περαιτέρω σε αισθήματα κόπωσης.

Δείτε επίσης: Διατροφή: Ποιες τροφές καταπολεμούν την κόπωση και δίνουν ενέργεια

Υποκείμενες ιατρικές παθήσεις

Μερικές φορές, το σώμα μας μπορεί να φαίνεται υγιές στην επιφάνεια, αλλά μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο ιατρικό ζήτημα που μπορεί να «περνάει απαρατήρητο». Συμπτώματα όπως η συνεχής κόπωση μπορούν να λειτουργήσουν ως δείκτες για τέτοια προβλήματα. Τα άτομα με διαβήτη, στεφανιαία νόσο ή κάποια αυτοάνοση νόσο αντιμετωπίζουν αρκετά συχνά την κόπωση ως ένα από τα πρώτα συμπτώματα.

Αν αισθάνεστε κούραση χωρίς προφανή λόγο και γενικά είστε υγιής, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να κάνετε όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

Φωτογραφία iStock