Έλον Μασκ: Επιτυχημένη και η δεύτερη εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ανθρώπου

  • Ρούλα Τσουλέα
τσιπ
Τι ανακοίνωσε η εταιρεία Neuralink για τον δεύτερο ασθενή στον οποίο δοκίμασε το μικροτσίπ της.

Επιτυχημένη και χωρίς επιπλοκές ήταν η δεύτερη εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο παράλυτου ασθενούς, ανακοίνωσε η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ.

Το μικροτσίπ εμφυτεύεται στο τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση της κίνησης. Στόχος είναι να βοηθήσει τετραπληγικούς ασθενείς να χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές με τη δύναμη της σκέψης τους.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο δεύτερος ασθενής δεν παρουσίασε την μετακίνηση των ηλεκτροδίων που είχε συμβεί στον πρώτο ασθενή, τον 29χρονο Noland Arbaugh. Όπως ο ίδιος είχε πει, είχε μετακινηθεί το 85% των ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό του.

Η μετακίνηση είχε ως συνέπεια ραγδαία μείωση στη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, χάρη στην οποία μετατρέπονται οι σκέψεις σε πράξεις. Η Neuralink αντιμετώπισε το πρόβλημα βελτιώνοντας τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί, ώστε να γίνει πιο ευαίσθητος.

Για να μην επαναληφθεί το πρόβλημα, η Neuralink έκανε τροποποιήσεις στην τεχνική της εμφύτευσης, όπως μείωση του κενού μεταξύ του τσιπ και της επιφάνειας του εγκεφάλου. Έτσι, η συσκευή σταθεροποιήθηκε αμέσως στον εγκέφαλο του Άλεξ, όπως λέγεται ο δεύτερος ασθενής.

Η Neuralink βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών του τσιπ της, το οποίο προορίζεται για ασθενείς με κακώσεις στο νωτιαίο μυελό. Έως το τέλος του χρόνου ελπίζει να το έχει τοποθετήσει σε συνολικώς δέκα ασθενείς.

Διαβάστε ακόμα Neuralink: Εμφύτευσαν και σε δεύτερο ασθενή το τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ

Neuralink: Πώς άλλαξε η ζωή του πρώτου ανθρώπου με το τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ

Ο Noland Arbaugh μπορεί με τη βοήθεια του τσιπ να παίζει βιντεοπαιχνίδια και να σερφάρει στο Ίντερνετ. Μπορεί επίσης να κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κινεί τον κέρσορα στο λάπτοπ του.

Ο Άλεξ χρησιμοποιεί τη συσκευή για να παίζει βιντεοπαιχνίδια και να σχεδιάζει τρισδιάστατα αντικείμενα.

Φωτογραφία: iStock