ΕΜΑ: Εξετάζει πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα Ozempic, Wegovy πριν από τις εγχειρήσεις

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Το θέμα είχε ανακινήσει το καλοκαίρι η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολογίας, που εξέδωσε σχετικές συστάσεις.

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχουν μπει τα γνωστά φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα, καθώς ο  οργανισμός εξετάζει αν και τι είδους κινδύνους κρύβουν για τους ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν.

Το θέμα έχει ενταχθεί στην ατζέντα της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του ΕΜΑ, που συνεδριάζει αυτές τις μέρες, αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να προκαλούν επιπλοκές στην αναισθησία, που μπορεί να οδηγήσουν στην πνευμονία. Τα εν λόγω φάρμακα ανήκουν στους αγωνιστές των υποδοχέων του GLP-1. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, η σεμαγλουτίδη (Ozempic, Wegovy), η δουλαγλουτίδη (Trulicity) και η τιρζεπατίδη (Mounjaro).

Η PRAC συνεδριάζει μία φορά τον μήνα και εξετάζει σειρά θεμάτων. Η παρούσα συνεδρίασή της άρχισε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Διαβάστε ακόμα Μην παίρνετε Ozempic, Wegovy πριν από ένα χειρουργείο, προειδοποιούν οι αναισθησιολόγοι

Οι αγωνιστές των υποδοχέων του GLP-1 ρυθμίζουν το σάκχαρο (γλυκόζη), αλλά ταυτοχρόνως ευνοούν το αδυνάτισμα. Και αυτό διότι καθυστερούν την κένωση του στομάχου, μειώνοντας έτσι το αίσθημα της πείνας.

Η καθυστέρηση αυτή, όμως, σε μερικούς ασθενείς ενδέχεται να σχετίζεται με κίνδυνο αναγωγής του περιεχομένου του στομάχου στη διάρκεια της αναισθησίας, ακόμα κι αν είναι ήπια («μέθη»). Αν το περιεχόμενο του στομάχου εισέλθει στους πνεύμονες (εισρόφηση), οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ασθενείς πρέπει να μένουν νηστικοί για αρκετές ώρες πριν από ένα προγραμματισμένο χειρουργείο.

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ

Το όλο θέμα είχε ανακινήσει τον περασμένο Ιούνιο η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολογίας (ASA). Μάλιστα είχε εκδώσει και συστάσεις προς όσους λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα. Σε όσους λαμβάνουν τις ημερήσιες μορφές τους συνιστούσε να μην τα πάρουν την ημέρα του χειρουργείου.

Αντίστοιχα, συνιστούσε σε όσους λαμβάνουν τις εβδομαδιαίες μορφές, να μην τα λάβουν την προηγούμενη εβδομάδα από την εγχείρηση.

Η ASA έλεγε τότε είχε δεχθεί αναφορές για μερικούς ασθενείς που υπέστησαν αναγωγή στη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, παρότι είχαν μείνει νηστικοί.

Εκπρόσωπος του ΕΜΑ είπε στο Reuters πως όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της επιτροπής PRAC για το θέμα, θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες.

Φωτογραφία: iStock