Εμφύτευσαν σε ασθενή μικροσκοπικό βηματοδότη που διαρκεί 20 χρόνια
Ένας μικροσκοπικός βηματοδότης που έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 20 χρόνια, άρχισε να χρησιμοποιείται στα δημόσια νοσοκομεία της Βρετανίας.
Ο βηματοδότης είναι μικροσκοπικός, με το μήκος του (είναι μόλις 38 χιλιοστά) να είναι το ένα δέκατο από εκείνο ενός κλασικού βηματοδότη. Ωστόσο οι μπαταρίες του διαρκούν το διπλάσιο χρονικό διάστημα.
Η συσκευή τοποθετείται απ’ ευθείας στην καρδιά των ασθενών για να διορθώσει τον ανησυχητικά αργό καρδιακό ρυθμό (ή βραδυκαρδία). Η βραδυκαρδία έχει ως συνέπεια ανεπαρκή ροή αίματος στον εγκέφαλο. Στα πιθανά συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται:
- Κόπωση ή αίσθημα αδυναμίας
- Ζάλη
- Νοητική σύγχυση
- Λιποθυμία ή παρ’ ολίγον λιποθυμία
- Δύσπνοια
- Εύκολη κόπωση κατά την σωματική καταπόνηση
- Πόνος στο στήθος
Η βραδυκαρδία μπορεί να έχει επιπλοκές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Συχνές λιποθυμίες (συγκοπές)
- Ανακοπή καρδιάς (σε ακραίες περιπτώσεις)
Βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια
Ένας 76χρονος πρώην νοσηλευτής από το Hampshire έγινε ένας από τους πρώτους ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκε ο βηματοδότης που λέγεται Aveir VR. Η μη-επεμβατική μέθοδος με την οποία έγινε η τοποθέτησή του διήρκησε μόλις 30 λεπτά και διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σάουθαμπτον. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε η συγκεκριμένη επέμβαση στο νοσοκομείο.
Όπως είπε ο κ. Graham Motteram στον βρετανικό Τύπο, παρουσίασε υπέρταση και μη φυσιολογικά ευρήματα σε ένα καρδιογράφημα ρουτίνας που έκανε στον οικογενειακό γιατρό του.
«Με παρέπεμψε αμέσως στο νοσοκομείο και μόλις είδαν τις εξετάσεις μου, μου έκαναν αμέσως εισαγωγή. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πως είχα κάτι ανησυχητικό», είπε. «Μετά από διάφορες εξετάσεις μου είπαν ότι έπρεπε να βάλω βηματοδότη».
Την τοποθέτηση έκανε 10 ημέρες αργότερα ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Paul Roberts. «Ο βηματοδότης αυτός αντιπροσωπεύει σημαντικό βήμα προόδου στη φροντίδα των ασθενών με τεχνολογία βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια», είπε. «Επιπλέον, ο χρόνος ζωής της μπαταρίας του έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την 20ετία σε μερικούς ασθενείς».
Πως λειτουργεί
Ο βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια εμφυτεύεται στην δεξιά κοιλία της καρδιάς, με μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Κατ’ αυτήν καθοδηγείται έως την καρδιά μέσω των αιμοφόρων αγγείων του σώματος.
Η μικροσκοπική συσκευή συγκρατείται στη θέση της με περιστροφή του σπειροειδούς άκρου της. Μέσα στο άκρο της περιέχεται ένα ηλεκτρόδιο το οποίο αντιλαμβάνεται την βραδυκαρδία και διοχετεύει ηλεκτρισμό για να την διορθώσει.
Στην πραγματικότητα, η συσκευή δέχεται ένα μήνυμα μετά από κάθε κτύπο της καρδιάς. Αν είναι απαραίτητο, εκπέμπει ηλεκτρικό παλμό για να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.
Επειδή δεν φέρει ηλεκτρόδια, μειώνεται ο κίνδυνος να υποστούν ρήξη ή να υπάρξουν αγγειακές επιπλοκές ή κίνδυνος λοιμώξεων, όπως ισχύει με τους κλασικούς βηματοδότες.
Φωτογραφία: iStock