Iatropedia

Εμφυτεύματα στήθους και καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

breast implants

Τι αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Οι γυναίκες που βάζουν εμφυτεύματα στήθους δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί και να διατρέχουν μικρότερο.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με αφορμή πρόσφατη αναθεωρημένη οδηγία της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης πλακωδών καρκινωμάτων ή λεμφωμάτων από τα εμφυτεύματα στήθους.

Σύμφωνα με την οδηγία, ο κίνδυνος αυτός είναι εξαιρετικά σπάνιος.  Αντιστοιχεί 1 περιστατικό στα 10.000 για τα λεμφώματα και ακόμα λιγότερα για τα πλακώδη καρκινώματα.

Όπως αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM, σύμφωνα με πολυκεντρική μελέτη σε Αμερική και Ευρώπη που δημοσιεύθηκε το 1996 και μέχρι σήμερα δεν έχει ανατραπεί, οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο μαστού.

«Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι τα ενθέματα προστατεύουν με κάποιο τρόπο», επισημαίνει. Και προσθέτει πως η νέα οδηγία εξεδόθη το τρέχον έτος χωρίς να υπάρχουν νέα δεδομένα. «Γνωρίζουμε όμως ότι στο παρελθόν και ειδικά στην Αμερική υπήρχε (και ακόμα υπάρχει) πολύ συχνή εμπλοκή νομικών εταιρειών πάνω στις ιατρικές πράξεις. Μπορεί να υπάρχει και κάποιος λόγος που να έχει να κάνει με κινήσεις εταιρειών ενθεμάτων ή νομικές διεκδικήσεις», εξηγεί.

Από το 1991

Δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται ερωτηματικά για τα εμφυτεύματα στήθους και τον καρκίνο. Τεράστια αναστάτωση, κατά τον κ. Εξαδάκτυλο, υπήρξε την τετραετία 1991-1994. «Έληξε με την πολύ μεγάλη μελέτη που απέδειξε ότι οι γυναίκες με ενθέματα παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά καρκίνου», τονίζει.

Αξιοσημείωτο είναι, προσθέτει, ότι στο διάστημα αυτής της τετραετίας η εταιρεία που κατείχε το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ενθεμάτων στήθους, έφυγε από την αγορά και άλλες εταιρείες έλαβαν τη θέση της.

«Άρα αυτά που μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα πρέπει εφόσον δεν προσθέτουν καινούργια επιστημονικά στοιχεία, να θυμόμαστε ότι μπορεί να έχουν να κάνουν με αλλότρια θέματα, πέρα από αυτά που καθορίζει η επιστήμη», υπογραμμίζει.

Ποιοι είναι οι αληθινοί κίνδυνοι

Τα περιστατικά που έχουν συσχετίσει τα εμφυτεύματα στήθους με καρκίνο του μαστού αφορούσαν ανάγλυφα ενθέματα και όχι λεία.

Υπάρχουν πολλών ειδών ανάγλυφα ενθέματα, παλαιάς και νέας τεχνολογίας, κατά τον κ. Εξαδάκτυλο. «Για τα νέας τεχνολογίας δεν ισχύει αυτό το οποίο λέγεται στην οδηγία», αναφέρει. «Τα λεία εμφυτεύματα οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε, διότι συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας μετεγχειρητικής κάψας».

Η κάψα αυτή προκαλεί προβλήματα και αρκετά συχνά (στο 2-4% των περιπτώσεων) οι γυναίκες χρειάζονται νέο χειρουργείο.

Διαβάστε ακόμα Εμφυτεύματα στήθους: Πόσο κινδυνεύουν οι γυναίκες να αναπτύξουν καρκίνο

«Εσάς αν σας έθετα το ερώτημα: Με αυτό τον τύπο του ενθέματος δεν έχετε 1 στις 10.000 πιθανότητες να αναπτύξετε λέμφωμα, αλλά 4% πιθανότητες να αναπτύξετε κάψα και να χρειαστείτε ξανά χειρουργείο, τι θα επιλέγατε;» ρωτά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Και τονίζει πως εφ’ όσον χρησιμοποιούνται καλής ποιότητα εμφυτεύματα στήθους, οι γυναίκες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. «Τα καινούργιας τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν ισόβια εγγύηση. Εάν δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, δεν υπάρχει λόγος αλλαγής», ξεκαθαρίζει.

Οι γυναίκες, όμως, πρέπει να υποβάλλονται σε τακτική παρακολούθηση. Πρέπει επίσης να επιλέγουν προσεκτικά τον ειδικό στον οποίο θα απευθυνθούν και να μην κάνουν οικονομία στη ποιότητα των ενθεμάτων. Και αυτό διότι τα φθηνά ενθέματα συνήθως παρουσιάζουν άλλα προβλήματα, όπως ρήξεις.

Οι αντενδείξεις

Πώς θα μπορούσαν όμως να εξηγηθούν τα ελάχιστα περιστατικά καρκίνου που σχετίσθηκαν με τα εμφυτεύματα στήθους; «Τον πιθανό μηχανισμό δεν τον γνωρίζει κανείς. Είναι και πολύ δύσκολο να διερευνηθεί, διότι μιλάμε για μία περίπτωση στις 10.000 και πιο σπάνια, άρα για ελάχιστα περιστατικά παγκοσμίως», απαντά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά τις πιθανές αντενδείξεις της αυξητικής στήθους, αναφέρει πως δεν υπάρχουν ιατρικοί περιορισμοί. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν κάποια πολύ σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα, εφόσον έχει αποδειχτεί ότι αυτά μπορεί να αποτελούν αντένδειξη.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ διαβεβαιώνει ότι οι γιατροί ενημερώνουν τις γυναίκες που κάνουν αυξητική στήθους για το όλο θέμα. «Το κύριο άγχος τους είναι ο καρκίνος του μαστού, αλλά όπως σας είπα οι γυναίκες που προβαίνουν σε αυξητική, έχουν μικρότερες πιθανότητες να τον εμφανίσουν», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock