Εμβόλια COVID-19: Μπορούν οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον κορωνοϊό;
Περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας έχουν ολοκληρώσει έως σήμερα τον εμβολιασμό τους έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αναπτύξει την μέγιστη ανοσία που τα εμβόλια μπορούν να τους προσφέρουν. Τι πιθανότητες έχουν πλέον να κολλήσουν τον κορωνοϊό και να τον μεταδώσουν στους γύρω τους;
«Τα εμβόλια παρέχουν την μέγιστη δυνατή προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να έχει ο κορωνοϊός», απαντά η λοιμωξιολόγος Dr. Lyssette Cardona, διευθύντρια στο Τμήμα Λοιμωδών Νόσων της Cleveland Clinic στη Φλόριντα. «Μολονότι όμως είναι ισχυρά, δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό».
Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι ο απόλυτος κίνδυνος να μας μολύνει ο κορωνοϊός μετά τον εμβολιασμό είναι περίπου 1%. «Κανένα εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία έναντι της μόλυνσης και της νόσησης από κορωνοϊό», προσθέτει η ειδικός. «Ωστόσο όλα μειώνουν κατά σχεδόν 100% τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας στο νοσοκομείο και στην εντατική εξαιτίας του».
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πόσες πιθανότητες έχουμε να κολλήσουμε μετά τον εμβολιασμό
Από τη στιγμή όμως που ένα εμβολιασμένο άτομο μπορεί να μολυνθεί, μπορεί και να μεταδώσει τον ιό; Είναι πιθανό, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, απαντά η Dr. Cardona. Εκτιμά όμως ότι ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες είναι πιθανότερο να διατηρήσουν τη μεταδοτικότητά τους.
«Όσοι δεν έχουν καλή ανοσοποιητική απόκριση στο εμβόλιο πιθανώς θα είναι πιο μεταδοτικοί», εξήγησε. «Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαν να ανήκουν οι ηλικιωμένοι ή οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Θα μπορούσαν επίσης να ανήκουν πάσχοντες από χρόνια, υποκείμενα νοσήματα. Ακόμα συλλέγουμε στοιχεία επ’ αυτού και εξετάζουμε την ανταπόκριση στα εμβόλια αυτών των ευάλωτων πληθυσμών».
Ασυμπωματικοί και προσυμπτωματικοί
Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι ο κορωνοϊός δεν χρειάζεται καν να προκαλέσει συμπτώματα για να μεταδοθεί. Τουναντίον, η πανδημία εξαπλώθηκε σαν τη φωτιά χάρη κυρίως στην μετάδοσή του από ασυμπτωματικά και προσυμπτωματικά άτομα.
Αυτό τονίζει ο Dr. Sanjay Mishra, ερευνητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Τενεσί. Όπως εξηγεί, ο αριθμός των ασυμπτωματικών λοιμώξεων του κορωνοϊού είναι τεράστιος. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι 3 έως20 φορές υψηλότερος από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Επιπλέον, τα ασυμπτωματικά άτομα μπορεί να ευθύνονται για πολλά νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Πρόσφατη μελέτη των CDC, λ.χ., έδειξε ότι οι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού ευθύνονται για σχεδόν έξι στα δέκα από αυτά.
Επομένως παρά τον εμβολιασμό, ένα άτομο διατηρεί κάποιες πιθανότητες να κολλήσει και να μεταδώσει τον κορωνοϊό. Γι’ αυτό και οι ειδικοί λένε πως πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί.