Εμβόλιο Moderna COVID-19: Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ το κάνουν σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.!

  • Iatropedia newsroom
εμβόλιο Moderna
Η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων (SAGE) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την ανοσοποίηση εξέδωσε ενδιάμεσες συστάσεις για τη χρήση του εμβολίου Moderna mRNA-1273 κατά της νόσου COVID-19 σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο Moderna COVID-19

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα;

Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια COVID-19, οι επαγγελματίες υγείας που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης και οι ηλικιωμένοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό.

Καθώς διατίθενται περισσότερα εμβόλια, θα πρέπει να εμβολιαστούν πρόσθετες ομάδες προτεραιότητας, με εστίαση σε άτομα που επηρεάζονται δυσανάλογα από την COVID-19, ή που αντιμετωπίζουν άλλες ανισότητες στην υγεία τους.

Ποιος άλλος μπορεί να κάνει το εμβόλιο Moderna COVID-19;

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε άτομα με γνωστές ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου, όπως υπέρταση, διαβήτης, άσθμα, πνευμονική, ηπατική ή νεφρική νόσος, καθώς και χρόνιες λοιμώξεις που είναι σταθερές και ελεγχόμενες.

Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα αυτής της κατηγορίας που ανήκουν σε μια ομάδα που συνιστάται για εμβολιασμό μπορούν να εμβολιαστούν μετά από κατάλληλη ενημέρωση και συμβουλές από τους γιατρούς τους.

Τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV (AIDS) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19. Οι γνωστοί θετικοί στον HIV που κάνουν το εμβόλιο πρέπει επίσης να ενημερωθούν από τους γιατρούς τους προτού κάνουν το εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός μπορεί να προσφερθεί σε άτομα που είχαν στο παρελθόν COVID-19. Ωστόσο, μπορεί να επιθυμούν να αναβάλουν τον δικό τους εμβολιασμό COVID-19 για έως και έξι μήνες από τη στιγμή της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Το εμβόλιο Moderna COVID-19 μπορεί να προσφερθεί σε θηλάζουσες γυναίκες που είναι μέλη μιας ομάδας που συνιστάται για εμβολιασμό (π.χ. εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας). Δεν συνιστάται η διακοπή του θηλασμού μετά τον εμβολιασμό.

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ κάνουν το εμβόλιο Moderna COVID-19;

  • Αν και η εγκυμοσύνη θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19, η χορήγηση αυτού του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες ΔΕΝ συνιστάται προς το παρόν, εκτός εάν διατρέχουν κίνδυνο υψηλής έκθεσης (π.χ. εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας).
  • Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου πρέπει να ΜΗΝ κάνουν αυτό ή οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο mRNA.
  • Αν και ο εμβολιασμός συνιστάται σε ηλικιωμένα άτομα λόγω του υψηλού κινδύνου σοβαρής COVID-19 και θανάτου, τα πολύ αδύναμα ηλικιωμένα άτομα με αναμενόμενο προσδόκιμο ζωής κάτω των 3 μηνών θα πρέπει να αξιολογούνται μεμονωμένα.
  • Το εμβόλιο Moderna COVID-19 πρέπει να ΜΗΝ χορηγείται σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών εν αναμονή των αποτελεσμάτων περαιτέρω μελετών.

Εμβόλιο Moderna COVID-19: Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία;

Η SAGE συνιστά τη χρήση του εμβολίου Moderna mRNA-1273 σε ένα πρόγραμμα δύο δόσεων (100 μg, 0,5 ml το καθένα) σε χρονική απόσταση 28 ημερών. Εάν είναι απαραίτητο, το διάστημα μεταξύ των δόσεων μπορεί να παραταθεί σε έως και 42 ημέρες.

Συνιστάται η συμμόρφωση με το πλήρες πρόγραμμα και το ίδιο προϊόν πρέπει να χρησιμοποιείται και για τις δύο δόσεις.

Moderna COVID-19: Είναι ασφαλές;

Αν και αυτό το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Π.Ο.Υ. για χρήση έκτακτης ανάγκης, έχει υποβληθεί σε έλεγχο από τον Ευρωπαϊκό Ιατρικό Οργανισμό (EMA) και κατά συνέπεια πληροί τα κριτήρια του Π.Ο.Υ. για να εξεταστεί από την SAGE.

Ο EMA αξιολόγησε διεξοδικά τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Moderna COVID-19 και ενέκρινε τη χρήση του σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η SAGE συνιστά να παρακολουθούνται όλοι οι εμβολιασμένοι για τουλάχιστον 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό. Εκείνοι που εμφανίζουν άμεση σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση πρέπει να μην λαμβάνουν επιπλέον δόσεις.

Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ασφάλειας του εμβολίου της Moderna περιλαμβάνει τη συνεχή παρακολούθηση των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές, καθώς και συγκεκριμένες μελέτες και συνεχή παρακολούθηση των δευτερογενών επιδράσεων ή των ανεπιθύμητων ενεργειών αυτών που εμβολιάστηκαν όταν κυκλοφόρησε το εμβόλιο.

Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που παρέχει ανεξάρτητη και έγκυρη καθοδήγηση στον Π.Ο.Υ. σχετικά με το θέμα της ασφαλούς χρήσης εμβολίων, λαμβάνει και αξιολογεί αναφορές για ύποπτα συμβάντα ασφαλείας που ενδέχεται να έχουν διεθνή επίδραση.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο Moderna COVID-19;

Έχει αποδειχθεί ότι έχει αποτελεσματικότητα περίπου 92% στην προστασία έναντι της COVID-19, ξεκινώντας 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Εμβόλιο Moderna COVID-19: Λειτουργεί ενάντια σε νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού;

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των B.1.1.7 και 501Y.V2, δεν μεταβάλλουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Moderna mRNA. Συνεχίζεται η παρακολούθηση, η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων σχετικά με νέες παραλλαγές και η επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα των διαγνωστικών, θεραπειών και εμβολίων COVID-19.

Εμβόλιο Moderna COVID-19: Αποτρέπει την μόλυνση και την μετάδοση του κορονοϊού;

Δεν γνωρίζουμε εάν το εμβόλιο θα αποτρέψει την μόλυνση και θα προστατεύσει από την περαιτέρω μετάδοση του νέου κορονοϊού. Η ανοσία παραμένει για αρκετούς μήνες, αλλά η πλήρης διάρκεια δεν είναι ακόμη γνωστή. Αυτά τα σημαντικά ερωτήματα μελετώνται.

Μέχρι να απαντηθούν, πρέπει να διατηρήσουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας που λειτουργούν:

  • μάσκες προσώπου
  • σωματική απόσταση
  • πλύσιμο χεριών
  • καλή υγεία του αναπνευστικού
  • αποφυγή συνωστισμού και
  • εξασφάλιση καλού αερισμού των κλειστών χώρων

Πηγή: https://www.who.int

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Προσοχή αν έχετε καθαριστή/ιονιστή αέρα στο σπίτι! Τι δείχνει νέα έρευνα για την χρήση τους

Κορονοϊός: Τα άγνωστα συμπτώματα που δείχνουν ότι είστε μολυσμένοι

Κορονοϊός: Τι ανακαλύφθηκε για τους καπνιστές ανάλογα με το πόσα τσιγάρα έκαναν την ημέρα

Κορονοϊός: Αυτό είναι συνήθως το πρώτο-πρώτο σύμπτωμα που το μπερδεύουμε με κάτι “αθώο”

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με όσους παίρνουν φάρμακα για την χοληστερίνη