Ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία με φως για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας νέας γενιάς αντικαρκινικών θεραπειών που θα ενεργοποιούνται από το φως, βρίσκονται οι επιστήμονες.
Οι θεραπείες αυτές θα είναι φαρμακευτικά μόρια με αυξημένη φωτοευαισθησία. Τα μόρια αυτά θα ενεργοποιούνται από μικροσκοπικά φώτα LED που θα τοποθετούνται δίπλα στους όγκους. Με αυτό τον τρόπο θα εφαρμόζεται εξαιρετικά στοχευμένη και πιο αποτελεσματική αντικαρκινική θεραπεία απ’ ό,τι οι ήδη υπάρχουσες, λένε οι επιστήμονες.
Το όλο εγχείρημα διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA). Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, κατόρθωσαν να αναπτύξουν θραύσματα αντισωμάτων που συγχωνεύονται με τον στόχο τους και επίσης ενεργοποιούνται από το φως.
Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να χρησιμοποιήσουν τα αντισώματα αυτά για να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Αυτό θα επιτυγχάνεται με την ενεργοποίησή τους από λαμπερά φώτα που θα εμφυτεύονται στο σημείο των όγκων.
Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται ότι η θεραπεία με φως θα στοχεύει απ’ ευθείας τους όγκους.
«Οι υπάρχουσες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά βλάπτουν και τα υγιή. Γι’ αυτό τον λόγο έχουν παρενέργειες, όπως τριχόπτωση και κόπωση. Επιπλέον, αυξάνουν τον κίνδυνο να κολλήσουν οι ασθενείς κάποια λοίμωξη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Amit Sachdeva, αναπληρωτής καθηγητής Βιο-οργανικής Χημείας στο UEA. «Επομένως, η ανάγκη για νέες, πιο στοχευμένες θεραπείες, οι οποίες δεν θα έχουν αυτές τις παρενέργειες είναι μεγάλη».
Για συμπαγείς όγκους
Όπως εξήγησε, η όλη θεραπεία θα μοιάζει με το λιώσιμο και τη σύντηξη δύο τεμαχίων πλαστικού. Αυτό σημαίνει ότι τα φαρμακευτικά μόρια θα μπορούσαν να ενσωματωθούν μόνιμα σε έναν όγκο.
«Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς, ιδιαίτερα στοχευμένων, φωτοευαίσθητων βιοθεραπευτικών μορίων», είπε. «Τα μόριά μας θα παραμένουν εντός του καρκινικού όγκου μετά την ενεργοποίησή τους από το φως. Στην περίπτωση του καρκίνου του δέρματος, λ.χ., θα εκτίθεται το δέρμα στο φως. Όταν οι όγκοι θα βρίσκονται στο εσωτερικό του σώματος, θα εμφυτεύουμε μικροσκοπικά φώτα LED».
Το μεγάλο όφελος από αυτού του είδους την υπερστοχευμένη προσέγγιση είναι ότι θα μένουν ανέπαφα τα υγιή κύτταρα του σώματος, πρόσθεσε.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μέθοδός του θα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο συμπαγείς όγκους. Συνεπώς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αιματολογικές κακοήθειες, όπως η λευχαιμία.
Υπολογίζουν επίσης ότι, εφ’ όσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα χρειασθούν 5 έως 10 χρόνια έως ότου αρχίσουν να διατίθενται οι νέες θεραπείες που θα ενεργοποιούνται από το φως.
Η όλη έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Chemical Biology.
Φωτογραφία: iStock