Ένας ιός έρπη μπορεί να οδηγεί στη νόσο Αλτσχάιμερ, λένε οι ειδικοί
Η λοίμωξη με έναν ιό τον οποίο φέρουν τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες, μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κυταρομεγαλοϊός (CMV) μπορεί να ευθύνεται για το 25-45% των κρουσμάτων της νόσου.
Ο ιός αυτός είναι ένας από τους εννέα ερπητοϊούς. Ανευρίσκεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στους υγιείς ανθρώπους, όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα τον εμποδίζει να προκαλέσει λοιμώξεις. Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία παιδιά είναι ήδη μολυσμένα με αυτόν έως τα 5 τους χρόνια. Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους δύο ενήλικες είναι φορείς του ιού στα 40 τους χρόνια.
Όταν ο κυτταρομεγαλοϊός εισβάλλει στον ανθρώπινο οργανισμό, παραμένει σε αυτόν για πάντα. Μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου, εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Ένας άνθρωπος μπορεί επίσης να μολυνθεί ξανά, αλλά από διαφορετικό στέλεχος του ιού.
Χρόνια λοίμωξη
Η νέα μελέτη έδειξε ότι σε μερικούς φορείς, ο κυτταρομεγαλοϊός μπορεί να προκαλέσει χρόνια λοίμωξη των εντέρων. Από εκεί μπορεί να μετακινηθεί έως τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το νεύρο αυτό συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο.
Εκεί τον αναγνωρίζουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα του εγκεφάλου που κινούνται εναντίον του, ενεργοποιώντας στην πορεία τις βιολογικές διεργασίες που οδηγούν τελικά στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Στην πραγματικότητα, πειράματα σε κύτταρα ανθρώπινου εγκεφάλου έδειξαν ότι ο κυτταρομεγαλοϊός αυξάνει την έκκριση των πρωτεϊνών β-αμυλοειδές και ταυ (tau). Η παθολογική συσσώρευση των πρωτεϊνών αυτών στον εγκέφαλο αποτελεί σήμα-κατατεθέν της νόσου Αλτσχάιμερ.
Απορρύθμιση του εγκεφάλου
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Alzheimer’s and Dementia. «Καθίσταται ολοένα περισσότερο σαφές ότι η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία απορρύθμιση του εγγενούς ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου, καθώς και ότι η χρόνια νευροφλεγμονή στον εγκέφαλο αποτελεί αιτιολογικό μηχανισμό της νόσου», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Rigel Chan, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες. Ελπίζουν όμως ότι θα ανοίξουν τον δρόμο στην χρήση αντιϊικής αγωγής εναντίον του κυτταρομεγαλοϊού, ώστε να αποτραπεί η νόσος που στερεί από τους πάσχοντες τη μνήμη και την προσωπικότητά τους.
Φωτογραφία: iStock