Iatropedia

Ένας στους πέντε εργαζομένους δουλεύει σε τοξικό περιβάλλον, δείχνει νέα έρευνα

Τι αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση στις ΗΠΑ. Ποια επαγγέλματα βιώνουν συχνότερα προσβολές ή ακόμα και κακοποίηση.

Ένας στους πέντε εργαζομένους δουλεύει σε τοξικό περιβάλλον και πολλοί αναφέρουν πως πλήττεται η ψυχική υγεία τους εξαιτίας του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) διεξήγαγε δημοσκόπηση σε 2.515 εργαζομένους, το 19% εκ των οποίων δήλωσαν πως το εργασιακό περιβάλλον τους είναι πολύ ή αρκετά τοξικό.

Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΡΑ Dr. Arthur Evans Jr. Πόσο μάλλον που οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωσαν πως είναι απροστάτευτοι απέναντι στο εργασιακό περιβάλλον τους.

«Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται φόβο στη δουλειά του», δήλωσε. «Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα για όλους τους εργαζομένους».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το εργασιακό περιβάλλον περιγράφεται ως τοξικό όταν υπάρχουν:

Τέτοιου είδους χώροι απασχόλησης συνήθως παρουσιάζουν προβλήματα, όπως:

Όντως, στη νέα δημοσκόπηση το 52% των ερωτηθέντων που  χαρακτήρισαν τοξικό το εργασιακό περιβάλλον τους είπαν πως βλάπτει την ψυχική υγεία τους. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους εργάζονταν σε θετικό περιβάλλον ήταν μόλις 15%.

Παρενόχληση και κακοποίηση

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως το 22% των εργαζομένων είχαν υποστεί παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον τους κατά το τελευταίο 12μηνο. Ένα άλλο 22% είπαν επίσης πως είχαν γίνει μάρτυρες διακρίσεων και το 15% ότι τις είχαν βιώσει.

Το 28% εξ άλλου είχαν γίνει μάρτυρες αρνητικών σκηνών στο εργασιακό περιβάλλον. Είχαν λ.χ. δει προσβολές ή «αστειάκια» που υποτιμούσαν την ταυτότητα κάποιου άλλου.

Οι εργαζόμενοι που ανέφεραν συχνότερα ότι απασχολούνται σε τοξικό περιβάλλον εργάζονταν στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε πελάτες. Το 31% αυτών των εργαζομένων ανέφερε λεκτική κακοποίηση στη δουλειά. Ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι που έκαναν χειρωνακτικές εργασίες (23%) και οι εργαζόμενοι γραφείου (22%).

Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους δέκα εργαζομένους σε χειρωνακτικά επαγγέλματα (to 12%) είχαν υποστεί σωματική βία στη δουλειά. Το ίδιο και σχεδόν ένας στους 20 στα επαγγέλματα γραφείου (το 5%) και στην παροχή υπηρεσιών (το 6%).

Σημαντική η υποστήριξη

Επιπλέον, το 23% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως ήταν λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι από την υποστήριξη της ψυχικής υγείας και ευεξίας που λαμβάνουν από τους εργοδότες τους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το 92% είπαν πως είναι σημαντικό να εργάζονται για οργανισμούς που σέβονται την συναισθηματική και ψυχική ευεξία τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως μολονότι πολλοί εργοδότες δημιουργούν θετικό εργασιακό περιβάλλον, άλλοι δεν το κάνουν. «Ο αριθμός των εργαζομένων που βιώνουν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, με εντεινόμενο στρες και έλλειψη σεβασμού είναι πολύ ανησυχητικός», κατέληξε ο Dr. Evans.

Φωτογραφία: iStock