γράφει ο
Σάββας Παπαγρηγοριάδης, διευθυντής και καθηγητής Χειρουργικής του Εντέρου στο King’s College London και διευθυντής στο Νοσοκομείο Metropolitan.
Η παραδοσιακή χειρουργική θεραπεία, περιλαμβάνει πολύωρες επεμβάσεις με κίνδυνο επιλοκών ειδικά για ηλικιωμένους και για ανθρώπους με άλλα προβλήματα υγείας. Πολλή ιατρική έρευνα έχει αναλωθεί την τελευταία 20ετία στο πώς θα γίνει λιγότερο επεμβατική και ασφαλέστερη η χειρουργική του καρκίνου του ορθού και πως θα αποφευχθεί η κολοστομία.
Οι νέες μή επεμβατικές τεχνικές αποσκοπούν στο να απομακρύνουν την ανάγκη μόνιμης κολοστομίας και ταυτόχρονα να υποβάλλουν τον άρρωστο σε μικρότερες χειρουργικές τομές, λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση.
Ο συνδυασμός Ενδοσκοπικής Χειρουργικής μέσω φυσικών στομίων (NOTES = Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) και Λαπαροσκοπικής χειρουργικής μας προσφέρει κάποιες συναρπαστικές δυνατότητες αφαίρεσης του καρκίνου του ορθού χωρίς κολοστομία. Αυτές είναι κατά περίπτωση και στάδιο :
• Επέμβαση TEMS (Transanal Endoscopic Micro Surgery) . Είναι αποκλειστικά ενδοσκοπική χειρουργική δια μέσου του πρωκτού, χωρίς χειρουργικές τομές. Με ειδικό επεμβατικό ενδοσκόπιο και χειρουργικά εργαλεία αφαιρείται ολόκληρος ο όγκος και επισκευάζεται το ορθό. Ο ασθενής πηγαίνει σπίτι την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Ενδείκνυται για στάδια Τ1 και Τ2 με αρνητικούς λεμφαδένες. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία και επιτυγχάνεται ίαση στα ίδια ποσοστά με τις μεγάλες επεμβάσεις.
• Επέμβαση ELRR (Endoluminal Loco Regional Resection). Παραπλήσια με την TEMS αλλά με επιπρόσθετη αφαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής. Συνδυάζεται με ακτινοθεραπεία με αποτελέσματα ίδια με τις μεγάλες επεμβάσεις. Ενδείκνυται για καρκίνο σταδίου 1-3.
• Επέμβαση Ta-TME (Transanal Total Mesorectal Excision). Πρόκειται για την τελευταία λέξη της εξέλιξης στην χειρουργική του καρκίνου του ορθού που εφαρμόζει διπλή προσπέλαση σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών όγκων του ορθού που αγγίζουν τους σφιγκτήρες. Γίνεται αφαίρεση ολόκληρου του ορθού, του όγκου και των λεμφαδένων δια μέσου του ορθού (χωρίς χειρουργική τομή) και ταυτόχρονη λαπαροσκοπική κινητοποίηση του υπόλοιπου παχέος εντέρου για δημιουργία αναστόμωσης. Με την μέθοδο αυτή σώζονται οι σφιγκτήρες και αποφεύγεται η κολοστομία ακόμα και σε πολύ χαμηλούς όγκους με πλήρη αφαίρεση των λεμφαδένων και αποφυγή κολοστομίας. Ενδείκνυται για θεραπεία καρκίνου όλων των σταδίων σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.