Ενδοσκοπική αντιμετώπιση στρωματικών όγκων
Οι στρωματικοί όγκοι αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία νεοπλασιών του γαστρεντερικού συστήματος. Κατά κύριο λόγο εμφανίζονται στο ανώτερο πεπτικό σύστημα με το στομάχι να αποτελεί την πιο συχνή τοποθεσία εντόπισής τους. Η χειρουργική τους αφαίρεση αποτελεί την κύρια οδό αντιμετώπισής τους γιατί συμβάλλει στην ολική εξαίρεση του όγκου.
Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην ενδοσκόπηση και συγκεκριμένα στην επεμβατική ενδοσκόπηση έχουν διευρύνει σημαντικά το θεραπευτικό εύρος της Γαστρεντερολογίας. Με τις νεότερες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και την χρησιμοποίηση ενδοσκοπίων υψηλής ανάλυσης (High Definition, HD) ο σύγχρονος επεμβατικός γαστρεντερολόγος βρίσκεται σε θέση να αφαιρέσει ενδοσκοπικά πρώιμες κακοήθειες και προκαρκινωματώδεις βλάβες, χωρίς να γίνεται πλέον απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση ενός οργάνου ή τμήματος αυτού. Αυτό έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, οι οποίοι ενδέχεται να αποφύγουν πολύωρα και βαριά χειρουργεία.
Ενδοσκοπική αφαίρεση υποτροπιάζοντος στρωματικού όγκου
Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση των στρωματικών όγκων του πεπτικού προσφέρει μια αποτελεσματική και λιγότερο επεμβατική εναλλακτική στις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους. Μια τέτοια πρωτοποριακή επέμβαση στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο συνέδριο των παθήσεων του πεπτικού συστήματος (Digestive Disease Week, DDW) που διεξήχθη στην Washington, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό ιατρικό περιοδικό “Endoscopy”.
H πρωτοποριακή επέμβαση διενεργήθηκε από την ομάδα του Δρ. Θωμαΐδη και αφορά την ενδοσκοπική αφαίρεση ενός στρωματικού όγκου, ο οποίος υποτροπίασε στην περιοχή προηγουμένου χειρουργείου, γεγονός που αποδεικνύει την πρόοδο που έχει επιτύχει η θεραπευτική ενδοσκόπηση για την αντιμετώπιση πολλών καλοηθών και κακοήθων παθήσεων του πεπτικού συστήματος.
Η εν λόγω επέμβαση επιλέχτηκε προς παρουσίαση και βράβευση από την Αμερικάνικη ενδοσκοπική εταιρεία (ASGE) αποτελώντας και μια διεθνή αναγνώριση της εξέλιξης της επεμβατικής γαστρεντερολογίας στην χώρα μας και υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας στην ιατρική.
Λίγα λόγια για την επέμβαση
Η συγκεκριμένη επέμβαση αφορά ασθενή που είχε υποβληθεί σε χειρουργείο για την αφαίρεση ενός στρωματικού όγκου στο θόλο του στομάχου στο παρελθόν. Παρά την επικουρική χημειοθεραπεία, ο όγκος επανεμφανίστηκε πάνω στη γραμμή συρραφής της προηγούμενης επέμβασης, καθιστώντας αναγκαία μια εκ νέου χειρουργική αντιμετώπιση. Ο κύριος παράγοντας που καθιστούσε την επέμβαση τόσο περίπλοκη ήταν η δυσχερής προσέγγιση του όγκου και η ανάγκη για ενδοσκοπική αφαίρεση πολλών χειρουργικών κλιπ, που είχαν τοποθετηθεί κατά την αρχική επέμβαση.
Με την βοήθεια του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος καθορίστηκε η ακριβής εντόπιση του όγκου ο οποίος δεν ήταν ορατός με την απλή συμβατική ενδοσκόπηση. Δημιουργώντας μια υποβλεννογόνια σήραγγα επιτεύχθηκε η προσέγγιση της βλάβης και με την επιτυχή αφαίρεση των χειρουργικών κλιπ ολοκληρώθηκε η ενδοσκοπική αφαίρεση αυτής.
Η χρήση ειδικών εργαλείων σε συνδυασμό με την προηγμένη τεχνολογία, μας επέτρεψαν να αφαιρέσουμε τον στρωματικό όγκο σε ένα κομμάτι (en block). Η διαδικασία αυτή ήταν εξαιρετικά λεπτομερής και απαιτούσε απόλυτη ακρίβεια χειρισμών λόγω της εκτεταμένης ίνωσης της περιοχής. Τέλος, μετά την αφαίρεση της βλάβης κλείσαμε επιτυχώς το άνοιγμα της υποβλεννογόνιας σήραγγας ούτως ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής ανένηψε γρήγορα και χωρίς επιπλοκές, ενώ πήρε εξιτήριο έπειτα από τριήμερη παραμονή στο νοσοκομείο.
Φωτογραφία: iStock