Iatropedia

ΕΟΔΥ για στρεπτόκοκκο: 48 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει εφέτος, 12 έχασαν τη ζωή τους

Group A Streptococcus strep

Δεν σχετίζονται μεταξύ τους τα περιστατικά στην Ηλεία. Θα συνεχιστεί η επιτήρηση για μία ακόμα εβδομάδα.

Η διεισδυτική νόσος που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α προσβάλλει αρκετές δεκάδες ανθρώπους ετησίως στη χώρα μας, κοστίζοντας τη ζωή σε έναν στους τέσσερις από αυτούς, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο οργανισμός παρέθεσε νέα επιδημιολογικά δεδομένα με αφορμή τα τρία περιστατικά που καταγράφηκαν στην Ηλεία σε διάστημα μιας εβδομάδας. Τα δύο από αυτά ήταν θανατηφόρα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωσή του, από τις αρχές του 2024 έως σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες). Από τους ασθενείς αυτούς οι 12 έχασαν τη ζωή τους (3 παιδιά και 9 ενήλικες).

Αντίστοιχα, το 2023 είχαν δηλωθεί 90 περιστατικά, εκ των οποίων απεβίωσαν τα 23 (9 παιδιά και 14 ενήλικες).

Όπως εξηγεί ο Οργανισμός, την περασμένη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 απέστειλε κλιμάκιο στο Νοσοκομείου του Πύργου, επειδή ενημερώθηκε ότι σε άτομο που αρχικά είχε αναφερθεί ότι πέθανε από τσίμπημα καφέ αράχνης, εντοπίστηκε τελικά στρεπτόκοκκος ομάδας Α.

Ταυτοχρόνως υπήρξαν πληροφορίες και για δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό. Και τα δύο είχαν παρόμοια συμπτώματα (νεκρωτική κυτταρίτιδα/μυοσίτιδα στα κάτω άκρα). Και σε αυτό το περιστατικό βρέθηκε στρεπτόκοκκος ομάδας Α.

Η απομόνωση του βακτηρίου έγινε και στις δυο περιπτώσεις σε νεκροτομικό υλικό. Ο ΕΟΔΥ προέβη σε συνεννόηση, ώστε να αποσταλούν τα στελέχη σε εξειδικευμένο εργαστήριο και να γίνει περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.

Πέντε τα περιστατικά στην Ηλεία

Την ίδια περίοδο επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο του Πύργου άλλοι 3 ασθενείς με κυτταρίτιδα/μυοσίτιδα. Ωστόσο από το αναλυτικό ιστορικό και των πέντε, δεν  βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου.

«Παρά τη χρονική συγκυρία των δυο περιστατικών που απεβίωσαν, η διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για επισκέπτες στην περιοχή, οι οποίοι διέμεναν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας», τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επιπλέον, τα συμπτώματά τους «πιθανόν είχαν ξεκινήσει πριν τη μετάβασή τους στην Ηλεία ή αμέσως μετά από αυτήν».

Για να εξακριβώσει ο ΕΟΔΥ αν ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α έχει αυξημένο ποσοστό φορέων στην Ηλεία, υποβάλλει σε strep-test όσους προσέρχονται στα ΤΕΠ.

Έως τώρα έχουν εξεταστεί 80 άτομα που προσήλθαν στο νοσοκομείο. Μεταξύ αυτών βρέθηκε μόνο 1 θετικό strep test, το οποίο ελέγχεται περαιτέρω εργαστηριακά.

Ωστόσο ο έλεγχος για τους φορείς συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Φωτογραφία: iStock