Iatropedia

ΕΟΦ: Προσοχή σε δύο προϊόντα που διακινούνται στο διαδίκτυο

man medicine pill

Περιέχουν φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, χωρίς να είναι εγκεκριμένα ως φάρμακα. Τι κίνδυνος υπάρχει.

Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιήσουν δύο προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου και περιέχουν εν κρυπτώ φαρμακευτικές ουσίες, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για τα προϊόντα Hard Steel caps και Gold Hard Steel Plus liquid, που περιέχουν τις ουσίες σιλδεναφίλη (sildenafil) και ακεταμινοφαίνη (acetaminophen ή παρακεταμόλη).

Όπως εξηγεί ο ΕΟΦ, οι ουσίες αυτές καθιστούν τα εν λόγω προϊόντα μη εγκεκριμένα φάρμακα και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφα).

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η σιλδεναφίλη σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδίως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το γεγονός αυτό καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση της επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη.

Αντίστοιχα, η ακεταμινοφαίνη (ή παρακεταμόλη) χρησιμοποιείται ως παυσίπονο και αντιπυρετικό. Η ανεξέλεγκτη χρήση της συνδέεται μεταξύ άλλων και με ηπατοξικότητα.

Για τους λόγους αυτούς, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους τα προϊόντα να μην τα χρησιμοποιήσουν.

Ο ΕΟΦ  υπενθυμίζει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητάς του από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Τέλος, επισημαίνει ότι η ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ.

Φωτογραφία: iStock