Iatropedia

Έπαθε σηψαιμία από “δάγκωμα μολυσμένης γάτας” και πέθανε! Τι έγινε στο νοσοκομείο

Μια γυναίκα, την οποία δάγκωσε μια μολυσμένη γάτα, πέθανε από σηψαιμία όταν οι γιατροί στο νοσοκομείο που εισήχθη, δεν της παρείχαν την κατάλληλη θεραπεία.

Το νοσοκομείο Newham General στην Αγγλία ζήτησε δημόσια συγνώμη για το θάνατο της 61χρονης Gabriele Kreichgauer.

Ένας νεαρός γιατρός που κλήθηκε αρχικά να την κουράρει, δεν ήξερε τι να κάνει και έψαξε σε βάση δεδομένων στο διαδίκτυο για “δάγκωμα από γάτα”, αλλά το αποτέλεσμα που διάβασε αφορούσε σε εκδήλωση πυρετού από γρατζουνιά γάτας και όχι την περίπτωση της 61χρονης, με αποτέλεσμα να την βάλει σε διαφορετική θεραπεία!

Η άτυχη 61χρονη πήρε εξιτήριο χωρίς να της δοθούν αντιβιοτικά και πέθανε δύο ημέρες αργότερα.

Ο οργανισμός Barts Health NHS Trust, που διευθύνει το εν λόγω νοσοκομείο στο ανατολικό Λονδίνο, δήλωσε: «Λυπούμαστε για τα λάθη στην ιατρική φροντίδα που παρείχαμε στην κ. Kreichgauer».

Ανύπαρκτος «τελικός έλεγχος»

Ο Philip Barlow, βοηθός ιατροδικαστή στο Inner South London, έγραψε σε σχετική του έκθεση, πως όταν η κα. Kreichgauer επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου στις 21 Ιανουαρίου 2018, ο νεαρός γιατρός χρησιμοποίησε μια συνδρομητική διαδικτυακή βάση δεδομένων, που ονομάζεται Uptodate.

Ο κ. Barlow αναφέρει ότι όταν ο γιατρός καθοδηγήθηκε προς την περίπτωση πυρετού από γρατζουνιά γάτας, αποφάσισε να συνταγογραφήσει το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, αλλά αυτό δεν δόθηκε ποτέ στην κα. Kreichgauer.

Ωστόσο, ο ιατροδικαστής είπε ότι η κατάλληλη θεραπεία για το δάγκωμα της μολυσμένης γάτας στο χέρι της 61χρονης ήταν διαφορετική και “ακόμη και αν της είχαν χορηγηθεί αντιβιοτικά είναι πιθανό ότι αυτά δεν θα ήταν αποτελεσματικά”.

Ο κ. Barlow δήλωσε ότι η 61χρονη πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο χωρίς κανένα αντιβιοτικό επειδή «κατά τα φαινόμενα κανείς δεν έκανε έναν τελικό έλεγχο για το ποια θεραπεία είχε αποφασιστεί για εκείνη και εάν αυτή η θεραπεία δόθηκε στην γυναίκα».

Η κα. Kreichgauer ανάπτυξε σηψαιμία και πέθανε στο νοσοκομείο της Queen Elizabeth Hospital στις 23 Ιανουαρίου.

Ο οργανισμός Barts Health NHS Trust δήλωσε: “Έχοντας εξετάσει τα αίτια, αναλύσαμε τις διαδικασίες μας και εφαρμόσαμε συστήματα για την παροχή ασφαλούς κλινικής περίθαλψης, καθώς και επικοινωνίας με την βάση δεδομένων UpToDate (εγκεκριμένη βάση δεδομένων ιατρικών πόρων) για να βελτιώσουμε τον τρόπο αναζήτησης και τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η βάση, για να ενθαρρύνουμε την επιλογή των κατάλληλων θεραπειών».

Πηγή: https://www.bbc.com