Με καισαρική τομή γεννούν σχεδόν οι μισές γυναίκες στην Ελλάδα, με το κόστος της διαδικασίας να μην πέφτει κάτω από τα 3000 ευρώ.
Κατακόρυφα έχει αυξηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίας το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή στη χώρα μας, αγγίζοντας πλέον το 45%, ποσοστό που συναντάται κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι στις ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια ώρα, η καισαρική τομή κοστίζει χιλιάδες ευρώ, χωρίς να συνυπολογίσουμε το ψυχολογικό και σωματικό κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στη σχέση μητέρας και βρέφους.
Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του Ελληνικού Δικτύου για το Σεβασμό στη Γέννα, με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα, στο 32,6% των περιπτώσεων, η γέννα με καισαρική κόστισε πάνω από 4 χιλιάδες ευρώ, στο 25,2% κόστισε από 3 έως 4 χιλιάδες, με ορισμένες γυναίκες να αναφέρουν ότι στην περίπτωσή τους ξεπέρασε ακόμα και τις 10.000 ευρώ!
Σαφώς μικρότερο, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο, είναι το κόστος του φυσιολογικού τοκετού, αν και τα ποσά που καταγράφονται εμφανίζουν σημαντικές διαφορές, αντίστοιχες με τις τιμολογιακές διαφορές μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων μαιευτηρίων.
Έτσι, το 27,3% πλήρωσε μεταξύ 2 και 3 χιλιάδων ευρώ και ένα άλλο 20,8% πλήρωσε πάνω από 4 χιλιάδες ευρώ.
Η έρευνα κατέγραψε και περιπτώσεις γέννας στο σπίτι (ποσοστό 6,8% του συνόλου), όπου το κόστος ήταν σαφέστατα χαμηλότερο. Οι περισσότερες γυναίκες που γέννησαν στο σπίτι, σε ποσοστό 53,1%, πλήρωσαν από χίλια έως 2 χιλιάδες ευρώ, ενώ για το 21,8% των περιπτώσεων η γέννα στο σπίτι κόστισε κάτω από χίλια ευρώ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας που γίνεται στη Θεσσαλονίκη ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής Εταιρίας, Άρης Αντσακλής, οι καισαρικές παρουσιάζουν αύξηση σε πολλές χώρες παγκοσμίως, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης. Το ποσοστό των καισαρικών τομών στη χώρα μας κυμαίνεται από 35 έως 45%, ανάλογα με το νοσοκομείο και τη γεωγραφική περιοχή.
Ως κύριοι λόγοι της αύξησης των καισαρικών τομών αναφέρονται η αυξημένη ηλικία των γυναικών, η ελαχιστοποίηση των κινδύνων του τοκετού στην περίπτωση της καισαρικής, ο αυξημένος αριθμός των πολύδυμων κυήσεων, λόγω της αύξησης των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για τις οποίες η καισαρική είναι μονόδρομος, αλλά και η επιθυμία των γυναικών να φέρουν στον κόσμο τα βρέφη τους συγκεκριμένη ώρα και ημέρα έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό τους.
Ιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την καισαρική είναι συνήθως η θέση του εμβρύου και η προηγούμενη γέννα με καισαρική.