Οι σκάλες είναι πιο επικίνδυνες για τις νεαρές γυναίκες απ’ ό,τι για τους συνομήλικούς τους άνδρες, διότι εκείνες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πέσουν και να τραυματιστούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η αιτία του φαινομένου είναι μάλλον απρόσμενη. Όπως έδειξε η μελέτη, οι νεαρές γυναίκες συνηθίζουν να κατεβαίνουν τις σκάλες συνομιλώντας με άλλα άτομα ή στέλνοντας μηνύματα στο κινητό τους. Οτιδήποτε όμως αποσπά την προσοχή μας από την κατάβαση, είναι συνταγή καταστροφής, λένε οι ερευνητές.
Η πτώση από τις σκάλες είναι ένα από τα ατυχήματα που συχνά οδηγεί σε σοβαρούς τραυματισμούς. Στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεως από σκάλες διατρέχουν:
- Τα μικρά παιδιά (ηλικίες κάτω των 3 ετών)
- Οι ηλικιωμένοι (ιδίως άνω των 85 ετών)
- Οι 20χρονοι
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα, θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η συμπεριφορά των νεαρών ενηλίκων παίζει ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν.
Για τον λόγο αυτό, ενέταξαν στη μελέτη τους 2.400 νεαρούς φοιτητές (1.470 αγόρια, 930 κορίτσια). Οι ερευνητές τους βιντεοσκοπούσαν καθώς κατέβαιναν δύο σκάλες του πανεπιστημίου. Η μία ήταν μικρή (είχε δύο σκαλοπάτια) και η άλλη μεγάλη (17 σκαλοπάτια).
Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One. Όπως διαπίστωσαν, όταν οι συμμετέχοντες κατέβαιναν τις σκάλες υιοθετούσαν ποικίλες ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Αυτές όμως διέφεραν αναλόγως με την σκάλα που χρησιμοποιούσαν.
Ειδικότερα, όταν κατέβαιναν την μικρή σκάλα, οι ριψοκίνδυνες συμπεριφορές ήταν:
- Κανείς δεν πιανόταν από την κουπαστή
- Το 16,1% χρησιμοποιούσαν κάποια ηλεκτρονική συσκευή (συνήθως κινητό)
- Το 16,4% συζητούσαν με άλλα άτομα
Στην μεγάλη σκάλα, οι ριψοκίνδυνες συμπεριφορές ήταν:
- Το 64,8% δεν στηρίζονταν στην κουπαστή
- Το 11,9% χρησιμοποιούσαν κάποια ηλεκτρονική συσκευή
- Το 14,5% συζητούσαν με άλλα άτομα
Οι διαφορές μεταξύ των φύλων
Σε σύγκριση με τους νεαρούς άνδρες, οι συνομήλικές τους γυναίκες είχαν:
- Λιγότερες πιθανότητες να στηρίζονται στην κουπαστή καθώς κατέβαιναν την μεγάλη σκάλα
- Περισσότερες πιθανότητες να κουβαλούν αντικείμενα μαζί τους (και στις δύο σκάλες)
- Περισσότερες πιθανότητες να συνομιλούν με άλλα άτομα (και στις δύο σκάλες)
- Περισσότερες πιθανότητες να φορούν σανδάλια ή τακούνια (και στις δύο σκάλες)
Ωστόσο, η διαφορά στα παπούτσια ήταν πολύ μικρή. Στην μικρή σκάλα το 92% των συμμετεχόντων φορούσαν ίσια παπούτσια και μόνον επτά γυναίκες φορούσαν ψηλά τακούνια. Αντίστοιχα, στη μεγάλη σκάλα το 94% φορούσαν ίσια παπούτσια και 10 γυναίκες φορούσαν ψηλά τακούνια.
Οι γυναίκες υιοθετούσαν όμως συχνότερα και μερικές προστατευτικές συμπεριφορές, όπως:
- Το να μην κατεβαίνουν δύο-δύο τα σκαλιά
- Το να κοιτάζουν που πατούσαν κατά την κατάβασή τους
Ωστόσο συνολικά οι νεαρές γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετούν ταυτοχρόνως περισσότερες από δύο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Έτσι, κατά μέσον όρο έκαναν ταυτοχρόνως 2,3 ριψοκίνδυνα πράγματα, έναντι 1,9 που έκαναν οι άνδρες.
«Τα ευρήματα αυτά μπορεί να εξηγούν γιατί είναι τόσο υψηλά τα ποσοστά πτώσης από σκάλες στους νεαρούς ενήλικες, ιδίως στις νεαρές γυναίκες», σχολίασε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Shirley Rietdyk, καθηγήτρια Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue.
Φωτογραφία: iStock