Επικίνδυνος για τους ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν ο καπνός από τις φωτιές

  • Ρούλα Τσουλέα
καπνός
Πώς μπορεί να αυξήσει τις επιπλοκές στη διάρκεια των επεμβάσεων. Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να υπονομεύει την ασφάλεια των εγχειρήσεων, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Anesthesiology γράφουν ότι η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην αναισθησία. Μπορεί επίσης να παρεμποδίσει την ανάρρωση μετά το χειρουργείο.

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία. Απειλεί ιδιαιτέρως ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως:

  • Τους ασθενείς με προϋπάρχοντα καρδιολογικά ή/και αναπνευστικά νοσήματα
  • Τους πάσχοντες από παχυσαρκία
  • Τα βρέφη και τα νήπια
  • Τις εγκύους

«Είναι καλά γνωστό ότι ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές επιδεινώνει τις καρδιοαναπνευστικές παθήσεις και τις εκβάσεις της εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Dr. Vijay Krishnamoorthy, αναπληρωτής καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke, στη Βόρεια Καρολίνα.

«Σε μια εποχή όπου αυξάνεται η έκθεση του κόσμου σε αυτόν, οι αναισθησιολόγοι πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τις ανεπιθύμητες ενέργειές του», πρόσθεσε.

Μίγμα σωματιδίων και χημικών

Όπως αναφέρουν ο Dr. Krishnamoorthy και οι συνεργάτες του, τις δύο τελευταίες δεκαετίες το σχεδόν 60% των κρατών του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξανόμενες δασικές πυρκαγιές.

Ο καπνός που εκλύεται περιέχει ένα σύνθετο μίγμα μικροσκοπικών σωματιδίων και χημικών. Το μίγμα αυτό προκαλεί φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στον οργανισμό. Όταν, εξ άλλου, το εισπνέουμε, τα τοξικά σωματίδια εισβάλλουν στον κυκλοφορικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε καρδιά, πνεύμονες και άλλα όργανα.

Τα εισπνεόμενα σωματίδια μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβες στο εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων (λέγεται ενδοθήλιο). Ενδέχεται επίσης να ενεργοποιήσουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, καθώς και τα φλεγμονώδη κύτταρα στα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα υπεύθυνα για την πήξη του αίματος.

Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού
  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Καρδιακή ανεπάρκεια

Είναι επίσης ιδιαιτέρως επιζήμιες για τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που πρόκειται να χειρουργηθούν. Τα μικρά παιδιά με άσθμα, λ.χ., που χειρουργούνται για οποιονδήποτε λόγο σε εποχές που υπάρχουν πολλές πυρκαγιές και καπνός στην ατμόσφαιρα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών επεισοδίων κατά την αναισθησία.

«Ελπίζουμε ότι το άρθρο μας θα ενημερώσει τους ιατρούς της αναισθησίας για τις δυνητικές επιπτώσεις που έχει ο καπνός στις εκβάσεις των ασθενών και τη διαχείρισή τους», τόνισε ο Dr. Krishnamoorthy. Και πρόσθεσε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για τις πιθανές συνέπειες στην αναισθησία και τις εγχειρήσεις.

Φωτογραφία: iStock