Iatropedia

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

Neuron cells system disease - 3d rendered image of Neuron cell network on black background. Interconnected neurons cells with electrical pulses. Conceptual medical image. Glowing synapse. Healthcare, disease concept.

Οι επιληπτικές κρίσεις μειώθηκαν κατά 83% όταν ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μιας περιοχής του ιππόκαμπου που είχε προηγουμένως παραβλεφθεί

Μερικοί άνθρωποι με επιληψία που αντιμετωπίζεται δύσκολα μπορεί να ωφεληθούν εάν οι γιατροί στοχεύσουν σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέθηκε πρόσφατα με τη διαταραχή, προτείνει νέα μελέτη.

Οι επιληπτικές κρίσεις μειώθηκαν κατά 83% όταν ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση σχεδόν όλου του φαιού ταινιδίου (fasciola cinereum), μιας περιοχής του ιππόκαμπου που είχε προηγουμένως παραβλεφθεί, αναφέρουν οι ερευνητές στις 17 Απριλίου στο περιοδικό Nature Medicine.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής που είχε μία ή δύο επιληπτικές κρίσεις τον μήνα, τώρα έχει μία κρίση περίπου κάθε τρεις μήνες, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα με επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν θεραπεία και για τη συγκεκριμένη περιοχή, μαζί με τις άλλες περιοχές του εγκεφάλου που συνήθως στοχεύονται, είπαν οι ερευνητές.

«Ο ιππόκαμπος είναι μακράν η πιο μελετημένη περιοχή του εγκεφάλου, αλλά είναι σοκαριστικό πόσο λίγα γνωρίζουμε για τη fasciola cinereum», ανέφερε ο ανώτερος ερευνητής Ivan Soltesz, καθηγητής Νευροχειρουργικής και Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Το πρότυπο φροντίδας για την επιληψία όταν αποτυγχάνουν τα φάρμακα είναι η χειρουργική επέμβαση, εξηγούν οι ερευνητές.

Σε έναν τύπο, που ονομάζεται επιληψία του έσω κροταφικού λοβού, οι κρίσεις προέρχονται από δύο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου: την αμυγδαλή, μια δομή σε σχήμα αμυγδάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, και τον ιππόκαμπο, μια περιοχή απαραίτητη για τον σχηματισμό αναμνήσεων.

Ο εγκέφαλος είναι συμμετρικός, με μια αμυγδαλή και έναν ιππόκαμπο τόσο στην αριστερή όσο και στη δεξιά πλευρά, και συχνά οι επιληπτικές κρίσεις ξεσπούν από τις δομές στη μία πλευρά του εγκεφάλου, είπαν οι ερευνητές.

Έτσι, οι γιατροί χρησιμοποιούν εμφυτεύματα ηλεκτροδίων για να καταλάβουν ποιες περιοχές προκαλούν επιληπτικές κρίσεις και στη συνέχεια αφαιρούν τις δομές αυτές με χειρουργική επέμβαση ή λέιζερ.

Επειδή υπάρχει αμυγδαλή και ιππόκαμπος και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου, οι άνθρωποι εξακολουθούν να διατηρούν την ικανότητα να σχηματίζουν αναμνήσεις μετά τη διαδικασία και συνήθως έχουν ελάχιστες παρενέργειες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αλλά ακόμη και αυτή η προσέγγιση, όσο τρομερή κι αν ακούγεται, αποτυγχάνει μία στις τρεις φορές, είπαν οι ερευνητές.

Για να καταλάβουν γιατί, οι ερευνητές άρχισαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια για να χαρτογραφήσουν λεπτομερώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των ασθενών κατά τη διάρκεια των κρίσεων.

Η χαρτογράφηση έδειξε ότι οι νευρώνες στην περιοχή fasciola cireneum του ιππόκαμπου ήταν ενεργοί κατά τη διάρκεια επιληπτικών κρίσεων σε ποντίκια.

Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν επίσης ότι όταν η δραστηριότητα των νευρώνων στην περιοχή διακοπτόταν, η διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων ήταν μικρότερη.

«Οι επιληπτικές κρίσεις σε αυτήν την περιοχή θα μπορούσαν να είναι ένας λόγος για τον οποίο μερικές φορές αποτυγχάνουν αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις», δήλωσε ο συνεπικεφαλής της έρευνας Δρ. Ryan Jamiolkowski του Stanford Medicine.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επιχείρησαν να να χαρτογραφήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε έξι ανθρώπους με επιληψία.

Η περιοχή fasciola cinereum συνέβαλε στις καταγεγραμμένες κρίσεις και στους έξι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επεισοδίων στα οποία ο υπόλοιπος ιππόκαμπος παρέμεινε σιωπηλός.

Ένας από τους ασθενείς είχε ήδη κάνει θεραπεία με λέιζερ, αλλά παρόλα αυτά συνέχιζε να έχει επιληπτικές κρίσεις. Και η χαρτογράφηση έδειξε ότι αυτό οφειλόταν στο μοναδικό τμήμα του ιππόκαμπου που είχε απομείνει, την περιοχή fasciola cireneum. Όταν έγινε λέιζερ στη συγκεκριμένη περιοχή, οι κρίσεις του ασθενούς μειώθηκαν κατά 83%.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ασθενής υποβλήθηκε σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Φάρμακο αδυνατίσματος διαπιστώθηκε ότι μειώνει την αποφρακτική υπνική άπνοια

Υψηλή προστασία για πάνω από 10 χρόνια δείχνει εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα