Iatropedia

Επηρεάζει ο καρκίνος του μαστού το σεξ;

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι πρέπει να νιώθουν ευγνωμοσύνη μόνο και μόνο επειδή ζουν, και όχι να παραπονιούνται για την ερωτική τους ζωή. Όμως το σεξ είναι θέμα ευεξίας - και ασφαλώς δεν πλεονεκτεί, όποια γυναίκα το επιθυμεί και μετά τον καρκίνο.

Επειδή το στήθος είναι το πιο σημαντικό μέρος του γυναικείου φύλου, πολλές γυναίκες φοβούνται ότι θα χάσουν τη σεξουαλική τους ζωή μετά από τον καρκίνου του μαστού.

Μόλις διαγνωσθεί ο καρκίνος του μαστού, «καταστρέφεται» η σεξουαλικότητα της γυναίκας.

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί εμφανίζεται αυτή τη σοβαρή ασθένεια, οποία μπορεί να «παίξει» με τη ζωή και το θάνατο, αλλά και γιατί η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να την αλλάξει σωματικά και συναισθηματικά.

Μετά την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού οι γυναίκες έχουν πρόβλημα στο σεξ από ό, τι πριν από την ασθένειά τους.

Ακόμα κι αν είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη σεξουαλική τους ζωή, το σώμα τους μπορεί να μην συνεργάζεται.

Αυτό συνήθως συμβαίνει για τους παρακάτω λόγους:

* Τα φάρμακα που χορηγούνται καθώς και η εικόνα που έχει για τον εαυτό της, επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία. Βέβαια οι γυναίκες δεν πρέπει να διακόψουν την αντικαρκινική θεραπεία τους επειδή έχουν μειωμένη ερωτική επιθυμία. Πρέπει να το συζητήσουν με τον θεράποντα ιατρό.

*Τα συμπτώματα της διακοπής της εμμήνου ρύσεως ή της κλιμακτηρίου, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα και «αναγκάζουν τις γυναίκες να «αποφεύγουν» τον σύντροφό τους.

*Οι ουλές από την μαστεκτομή και τα «σημάδια» ή τα εγκαύματα στο δέρμα τους από τις ακτινοβολίες, τους θυμίζουν την νόσο τους. Αυτό είναι ένα ακόμη εμπόδιο στο σεξ.

*Η νόσος μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την επαφή και γιαυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται κολπικά λιπαντικά (μετά από ενημέρωση του γυναικολόγου).

*Ο σύντροφος αποφεύγει την ερωτική επαφή με την γυναίκα του μετά την μαστεκτομή, γιατί πιστεύει ότι θα πονέσει και μάλιστα τώρα που είναι ήδη καταπονημένη.

*Τα συμπτώματα από την χημειοθεραπεία, όπως ναυτία, έμετος, πονοκέφαλος προδιαθέτουν αρνητικά την γυναίκα για ερωτική επαφή.

*Υπάρχει μειωμένη φυσική αίσθηση στην περιοχή του στήθους, επειδή έχουν διακοπεί νεύρα και ιστοί.

*Μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.

*Η κόπωση είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί μπορεί να είναι διάχυτη και μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό, τι άλλες φυσικές αλλαγές, όπως η απώλεια μαλλιών ή το ξηρό δέρμα.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως δεν υπάρχουν λύσεις! Αν όμως μετά απο όλα αυτά το σεξ σας φαίνεται σαν τα … «Αρχαία Ελληνικά», καλό είναι να δεχθείτε να συζητήσετε με τον σύντροφό σας, να δείτε κάποιο ψυχολόγο και να μιλήσετε με φίλους που έζησαν την ίδια εμπειρία με σας. Επιπλέον οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, και η Εναλλακτική Ιατρική μπορούν να σας βοηθήσουν.

Τι μπορείτε να αλλάξετε;

1. Για την απώλεια της αφής μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη «σεξουαλική ρουτίνα» σας και να βρείτε άλλα είδη αφής. Επίσης για την μαστεκτομή και τις ουλές μπορείτε να χρησιμοποιείτε πιο σέξι εσώρουχα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τους ασθενείς μαστεκτομή.

2. Ασκήσεις όπως η γιόγκα δεν μειώνει μόνο τα επίπεδα του άγχους, αλλά βελτιώνει τη συνολική εικόνα του εαυτού μας, ενώ η αεροβική γυμναστική βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και την αύξηση της ροής του αίματος στην πυελική περιοχή.

3. Εναλλακτικές προσεγγίσεις που δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο και μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της απώλειας της λίμπιντο είναι τα βότανα, η ύπνωση.

4. Παρόλα αυτά κάποια διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας είναι γενικά αναπόφευκτη. Με τον καιρό, όμως, τα πράγματα γίνονται πολύ καλύτερα. Το καλύτερο προγνωστικό αποτέλεσμα είναι να έχετε μια καλή ιδέα για το σώμα σας πριν από τη θεραπεία και μια καλή σεξουαλική σχέση.

Εάν η σεξουαλική σας ζωή δεν λειτουργεί με τον τρόπο που εσείς θέλετε, μην ξεχνάτε ότι ο γιατρός σας είναι σε θέση να σας βοηθήσει.