Επιστήμονες δημιουργούν εμβόλιο για μελλοντικούς κορονοϊούς
Επιστήμονες δημιούργησαν ένα εμβόλιο που έχει την ικανότητα να προστατεύει από ευρύ φάσμα κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων μορφών που δεν είναι ακόμη γνωστές.
Το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής προς την «προληπτική εμβολιολογία», όπου τα εμβόλια σχεδιάζονται και ετοιμάζονται για παραγωγή πριν εμφανιστεί ένας δυνητικά πανδημικός ιός.
Το εμβόλιο παράγεται με την προσάρτηση αβλαβών πρωτεϊνών από διαφορετικούς κορονοϊούς σε μικροσκοπικά νανοσωματίδια που στη συνέχεια εγχέονται στον οργανισμό για να ενεργοποιήσουν την άμυνά του ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τους ιούς σε περίπτωση που εισβάλουν σε αυτόν.
Επειδή το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει πρωτεΐνες που υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κορονοϊών, η προστασία που παρέχει είναι εξαιρετικά ευρεία, καθιστώντας το αποτελεσματικό έναντι γνωστών και άγνωστων ιών της ίδιας οικογένειας.
«Δείξαμε ότι ένα σχετικά απλό εμβόλιο μπορεί παρ’ όλα αυτά να προκαλεί ευρεία απόκριση σε μια σειρά από διαφορετικούς ιούς», δήλωσε ο Rory Hills, πτυχιούχος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και πρώτος συγγραφέας της έκθεσης.
«Μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας να δημιουργήσουμε εμβόλια πριν καν ξεκινήσει μια πανδημία», πρόσθεσε.
Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ευρεία ανοσολογική απόκριση στους κορονοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του Sars-Cov-1, του παθογόνου που προκάλεσε το ξέσπασμα του Sars το 2003, παρόλο που στα νανοσωματίδια του εμβολίου δεν είχαν προστεθεί πρωτεΐνες από τον συγκεκριμένο ιό.
Λεπτομέρειες της εργασίας, που έγινε σε συνεργασία από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, δημοσιεύονται στο Nature Nanotechnology.
Το καθολικό εμβόλιο κατά των κορονοϊών μπορεί να παραχθεί σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις μικροβιακής ζύμωσης, είπε ο Hills, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές συνεργάζονται με φαρμακοβιομηχανίες για να βρουν τρόπο να αυξήσουν την κλίμακα παραγωγής.
Τα νανοσωματίδια και οι ιικές πρωτεΐνες μπορούν να παρασκευαστούν σε διαφορετικούς χρόνους σε διαφορετικά μέρη και να αναμειχθούν μεταξύ τους για να παραχθεί το εμβόλιο.
Οι ρυθμιστικές Αρχές του ιατρικού κλάδου δεν διαθέτουν διαδικασίες για προληπτική ανάπτυξη εμβολίων, οπότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές θα πρέπει να συζητηθούν με τους αρμόδιους φορείς.
Εάν το εμβόλιο διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους, μια επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση για την Covid, που θα έχει το πρόσθετο όφελος ότι θα προστατεύει και από άλλους κορονοϊούς.
Πιο πιθανό είναι ότι οι χώρες να διατηρούν αποθέματα του εμβολίου, όπως και άλλων εμβολίων που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν άλλα παθογόνα, αφού παραχθούν και εγκριθούν.
«Σε περίπτωση που κάνει την εμφάνισή του κορονοϊό ή άλλο παθογόνο, θα μπορούσαν να υπάρχουν έτοιμα αποθέματα εμβολίου και ένα σαφές σχέδιο για γρήγορη αύξηση της παραγωγής εάν χρειαστεί», ανέφερε ο Hills.
Ο καθηγητής Mark Howarth, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Οι επιστήμονες έκαναν εξαιρετική δομφυλειά στην παραγωγή ενός εξαιρετικά αποτελεσματικού εμβολίου για την Covid κατά την τελευταία πανδημία, αλλά ο κόσμος έζησε παρ’ όλα αυτά μια τεράστια κρίση με τεράστιο αριθμό θανάτων. Πρέπει να βρούμε πώς θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα από αυτό στο μέλλον και ένα ισχυρό στοιχείο αυτού είναι να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε εκ των προτέρων τα εμβόλια».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά
Επιστήμονες βρήκαν νέα κληρονομική μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ
Σας αρέσει το λευκό ψωμί; Επιστημονική ομάδα ετοιμάζει την πιο υγιεινή εκδοχή του