Επτά πιθανά σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θυρεοειδής
Ποια είναι τα ενδεικτικά σημάδια ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς, της χρόνιας πάθησης (υποθυρεοειδισμός) κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες για τις ανάγκες του σώματός σας;

Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από έλλειψη ενέργειας έως υφέρπουσα αύξηση βάρους, αν και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με μια σειρά από διαφορετικά προβλήματα υγείας ή απλώς να είναι σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη ποιοτική ξεκούραση.

Πώς λοιπόν αναγνωρίζετε ότι ο θυρεοειδής αδένας σας προκαλεί προβλήματα υγείας;

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι άμεσα υπεύθυνες για το πώς το σώμα σας χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια. Όταν τα επίπεδά τους είναι χαμηλά, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, γεγονός που επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματός σας και αυτό μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε, όπως βλάβη στον θυρεοειδή αδένα, αυτοάνοσες διαταραχές και παράγοντες τρόπου ζωής.

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή, τότε φροντίστε να διαβάσετε τα παρακάτω σημάδια. Αλλά μια προειδοποίηση: Μην δείτε αυτήν την λίστα, εντοπίστε συμπτώματα που πιθανώς έχετε και καταλήξτε στο δικό σας συμπέρασμα. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να εμφανίζετε σημάδια υποθυρεοειδισμού, τότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία γιατρό για μια σωστή διάγνωση.

Υποθυρεοειδισμός: 7 σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα

1. Δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να δυσκολεύεστε με την απώλεια βάρους. Μπορεί να μην ασκείστε αρκετά ή απλά να τρώτε πάρα πολλές θερμίδες κάθε μέρα. Ίσως υποφέρετε από κακό ύπνο ή κάποια από τα φάρμακά σας παρεμβαίνουν στον μεταβολισμό σας.

Εάν αυτή η δυσκολία είναι δύσκολο να εξηγηθεί, είναι σώφρον να αποκλείσετε την πιθανότητα να έχετε υποθυρεοειδισμό. Τα προβλήματα με το σωματικό βάρος είναι από τα πιο κοινά σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς και υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτό.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Physiological Reviews, τα μειωμένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών σχετίζονται με πιο αργό μεταβολισμό, ο οποίος μειώνει την ενεργειακή δαπάνη (πόσες θερμίδες καίγονται) σε κατάσταση ηρεμίας και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους (βασικός μεταβολικός ρυθμός).

Διαβάστε επίσης: Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός: Υπολογίστε τον δικό σας – Με πόσες θερμίδες θα χάνετε κιλά

Οι θυρεοειδικές ορμόνες βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της όρεξής σας, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Thyroid Research. Επομένως ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερη πείνα, ακόμα κι αν δεν έχετε πραγματική ανάγκη για περισσότερο φαγητό.

2. Νιώθετε κουρασμένοι όλην την ώρα

Η κόπωση είναι ένα πολύ γενικό σύμπτωμα και μπορεί να σηματοδοτεί πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας. Μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα χρόνιου στρες, έλλειψης ύπνου, ορισμένων φαρμάκων και σωματικής άσκησης, αλλά η ξεκούραση συνήθως σας βοηθά να αναζωογονηθείτε απ’ όλα αυτά.

Εάν, όμως, η κούρασή σας δεν φαίνεται να έχει μια εύλογη εξήγηση και ο καλός βραδινός ύπνος έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα ενέργειάς σας, μπορεί να είναι σημάδι ορμονικών προβλημάτων.

Πράγματι, η κόπωση θεωρείται ένα από τα κύρια σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Endocrinology, η κόπωση αναφέρθηκε ως σύμπτωμα στο 52% των ενηλίκων και στο 31% των παιδιιών.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι άμεσα υπεύθυνες για τον ενεργειακό μεταβολισμό. Με χαμηλό μεταβολισμό, το σώμα σας θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια.

θυρεοειδής

3. Δεν αντέχετε το κρύο

Μήπως τώρα τελευταία είστε πιο ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες πρόσφατα; Το να έχετε πρόβλημα ανοχής στο κρύο είναι ένα άλλο σημάδι υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Το σώμα σας είναι ικανό να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Κάθε φορά που αισθάνεται ότι η θερμοκρασία πέφτει, καίει περισσότερες θερμίδες για να παράγει θερμότητα.

Τις περισσότερες φορές, είναι μια απρόσκοπτη διαδικασία που μόλις και μετά βίας γίνεται αντιληπτή σε καθημερινή βάση. Αλλά όταν οι ορμόνες του θυρεοειδούς δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε και ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, η ικανότητά σας να κρατάτε τον εαυτό σας ζεστό μειώνεται επίσης. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of General Internal Medicine, περίπου το 40% των ατόμων με υποθυρεοειδισμό έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο κρύο από ό,τι στο παρελθόν.

4. Πόνοι σε μύες και αρθρώσεις

Οι μύες και οι αρθρώσεις μπορεί να πονούν για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό American Family Physician, τα μυϊκά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε μια σειρά από λοιμώδη, νευρολογικά, φλεγμονώδη, ρευματολογικά, γενετικά και μεταβολικά αίτια, καθώς και σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο σώμα ή κάποια φάρμακα. Αλλά αν δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά και αντιμετωπίζετε πόνους, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε τις ορμόνες του θυρεοειδούς σας.

Γιατί; Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό έχουν αλλοιωμένο μεταβολισμό που είναι περισσότερο προσανατολισμένος στον καταβολισμό παρά στον αναβολισμό. Ο καταβολισμός είναι μια κατάσταση διάσπασης του μυϊκού ιστού για ενέργεια, ενώ ο αναβολισμός σας βοηθά να κερδίσετε μυς. Με χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, η μυϊκή μάζα και η δύναμή σας μπορεί να μειωθούν, οδηγώντας σε αισθήματα πόνου και αδυναμίας.

5. Ξηροδερμία και πιο αραιά μαλλιά

Το ξηρό δέρμα και τα αραιά ή ξηρά μαλλιά είναι ένα άλλο σημάδι υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Όπως κάθε άλλο κύτταρο στο σώμα, η ανάπτυξη και ο μεταβολισμός των τριχοθυλακίων και των κυττάρων του δέρματος ρυθμίζονται από τις θυρεοειδικές ορμόνες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Trichology ανέφερε διαφορετικά επίπεδα δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς σε διαφορετικούς τύπους αλωπεκίας. Επίσης έδειξε ότι ο επιπολασμός της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς σε ασθενείς με αλωπεκία αυξανόταν με την ηλικία.

Ομοίως, όταν τα δερματικά κύτταρα δεν αναπληρώνονται αρκετά συχνά, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος δεν απορρίπτονται με κανονικό ρυθμό και συσσωρεύονται. Αυτή η συσσώρευση κατεστραμμένου δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε μια ξεφλουδισμένη, ξηρή εμφάνιση.

θυρεοειδής

6. Βαριά ή ακανόνιστη έμμηνος ρύση

Οι αλλαγές στον έμμηνο κύκλο μπορεί να συμβούν για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Αν και μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι σχετικά αβλαβείς και σχετίζονται με παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το άγχος, η διατροφή, τα ταξίδια ή οι αλλαγές στο σωματικό βάρος, άλλοι υποδηλώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μάλιστα, οι βαριές ή/και ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περίοδοι είναι ένα από τα σημάδια ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες του θυρεοειδούς συνδέονται με την λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Η πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών ορμονών βοηθά στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και διασφαλίζει ότι οι ωοθήκες και η μήτρα λειτουργούν σωστά. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Annals of the New York Academy of Sciences, οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό τείνουν να έχουν πιο βαριά και ακανόνιστη έμμηνο ρύση.

7. Κακή ψυχική διάθεση

Ένα από τα λιγότερο εμφανή σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς είναι η κατάθλιψη. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι απ’ όλα τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, αυτό μπορεί να είναι το λιγότερο σαφές.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι ως προς το εάν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και των διαταραχών της διάθεσης. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, η σχέση μεταξύ υποθυρεοειδισμού και κατάθλιψης δεν είναι τόσο ισχυρή όσο νομίζαμε παλιότερα. Μπορεί, επίσης, να είναι πιο έντονη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Μια άλλη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry διαπίστωσε ότι ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές της διάθεσης σε νεαρότερους ασθενείς, αλλά όχι σε μεγαλύτερης ηλικίας. Απέδειξε επίσης ότι η θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών δεν φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πηγή: https://www.livescience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ο θυρεοειδής ελέγχει τον μεταβολισμό

Θυρεοειδής: Οι 6 πιο συνήθεις ασθένειες θυρεοειδούς και τα συμπτώματα για κάθε μία

Πιθανό πρόβλημα στον θυρεοειδή αν σας συμβαίνει αυτό στην τουαλέτα

Πως επηρεάζει ο θυρεοειδής τη γονιμότητα. Ποια άλλα ενδοκρινικά νοσήματα την μειώνουν

φωτό: iStock