Το διαδίκτυο είναι ο νέος… μέντορας επί θεμάτων υγείας και εμβολίων στη χώρα μας, αλλά και ο πρώτος «ειδικός» που συμβουλεύονται νέοι αλλά και μεσήλικες όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την υγεία τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Μολονότι η έγκαιρη διάγνωση είναι ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση κάθε νόσου, λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες είπαν ότι επισκέπτονται αμέσως έναν γιατρό όταν έχουν ύποπτα συμπτώματα.
Στην πραγματικότητα, στις ηλικίες άνω των 45 ετών μόνο το 45% συμβουλεύονται αμέσως έναν γιατρό. Από αυτούς:
- Οι μισοί απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό
- Οι τέσσερις στους δέκα πάνε απ’ ευθείας σε ένα κέντρο υγείας ή νοσοκομείο
- Το 17,6% διαλέγουν έναν εξειδικευμένο γιατρό
Ειδικά, όμως, οι ηλικιακές ομάδες 18-29 και 45-59 ετών ανατρέχουν συχνότερα στον… Dr. Διαδίκτυο για να πάρουν απαντήσεις για τα συμπτώματα που εμφάνισαν.
Κύρια πηγή ενημέρωση για την υγεία
Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον την κύρια πηγή ενημέρωσης για θέματα υγείας, αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν και άλλες πηγές. Ειδικότερα, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων (το 84,7%) είπαν ότι ενημερώνονται για την υγεία μέσω διαδικτύου. Αυτό ίσχυε ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.
Το 58,6% είπαν ότι ενημερώνονται (και) από τον οικογενειακό τους ιατρό. Το 39,6% (και) από ενημερωτικές εκστρατείες, ενώ το 36,3% ενημερώνεται και από την τηλεόραση.
Ακολουθούν εφημερίδες και περιοδικά (επιλέγονται από έναν στους τρεις) και οι φίλοι (συγκεντρώνουν πάνω από το 28%). Ουραγός στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα υγείας είναι το ραδιόφωνο (λίγο πάνω από 13%).
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες είπαν επίσης ότι το διαδίκτυο τους επηρεάζει στη λήψη αποφάσεων για την υγεία τους.
Η μελέτη
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.020 ενήλικες (ηλικίες άνω των 18 ετών) από τους επιστήμονες της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για τον καρκίνο ΑΚΟΣ. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Η συλλογή των στοιχείων ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσει η πανδημία (τον Φεβρουάριο του 2020).
Το 66,2% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, ενώ λίγο λιγότεροι από τους μισούς (το 46,6%) αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα με την υγεία τους. Τα συχνότερα ήταν:
- Θυρεοειδοπάθεια (έπασχε το 18,7% των συμμετεχόντων)
- Καρκίνος (είχε ιστορικό το 11,5%)
- Υπέρταση (έπασχε το 9,3%)
- Δυσλιπιδαιμία (το 4,7%)
- Σακχαρώδης διαβήτης (το 3,6%)
Η εμπιστοσύνη για τα εμβόλια
Σχεδόν οι εννέα στους δέκα συμμετέχοντες είπαν πως τα εμβόλια είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά. Ωστόσο μόνο οι επτά στους δέκα τα χαρακτήρισαν πολύ σημαντικά για την υγεία όλων των ηλικιών.
Στο θέμα της εμπιστοσύνης, το 61,9% δήλωσαν ότι εμπιστεύονται πολύ τα εμβόλια και το 19,7% αρκετά. Μικρή εμπιστοσύνη έδειχνε πριν την πανδημία το 14,2% των ερωτηθέντων και καμία το 4,1%. Το περίπου 36%, εξ άλλου, πίστευαν ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για τα εμβολιαστικά θέματα.
Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 44,2% δήλωσαν πως φροντίζουν επιμελώς για τον εμβολιασμό τους. Αρκετά είπαν πως τον φροντίζουν οι τρεις στους δέκα, ενώ αμέλεια δήλωσε το 15,5%.
Φωτογραφία: iStock