Iatropedia

Εργατικά ατυχήματα: 4.400 τραυματίες, 20 νεκροί τον χρόνο στην Ελλάδα

Νέα δεδομένα από την Eurostat. Εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα ετησίως στην ΕΕ, πάνω από 3.300 τα θύματα.

Εκατοντάδες χιλιάδες σοβαρά εργατικά ατυχήματα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη γεωργία, τη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες της επιχειρηματικής οικονομίας (π.χ. πωλήσεις και επισκευές οχημάτων, τεχνικά επαγγέλματα, ασφάλεια κ.λπ.) να καταγράφουν τα περισσότερα.

Όπως δείχνουν νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), το 2021 καταγράφηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια σοβαρά εργατικά ατυχήματα. Ως σοβαρά θεωρούνται τα ατυχήματα που αναγκάζουν τους τραυματισμένους εργαζόμενους να απουσιάσουν 4 ημέρες ή περισσότερες από την δουλειά τους.

Τα τρία τέταρτα των ατυχημάτων είχαν ως συνέπεια ανοιχτές πληγές, διαστρέμματα, κατάγματα, διασείσεις εγκεφάλου ή/και εσωτερικά τραύματα. Αρκετά, όμως, ήταν μοιραία. Σε δύο στις τρεις περιπτώσεις, εξ άλλου, οι τραυματισμένοι εργαζόμενοι ήταν άνδρες.

Τα δεδομένα αυτά έδωσε η Eurostat στη δημοσιότητα εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία, που εορτάζεται στις 28 Απριλίου.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της, στην Ελλάδα το 2021 τραυματίστηκαν σοβαρά 4.476 άνθρωποι σε εργατικά ατυχήματα. Οι 3.247 ήταν άνδρες και οι 1.229 γυναίκες. Από τους τραυματίες, οι 22 έχασαν τη ζωή τους.

Αναλογικά με το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας μας, ο αριθμός των τραυματιών υποδηλώνει πως έχουμε 0,58 σοβαρά ατυχήματα ανά 100.000 εργαζομένους. Η αναλογία αυτή είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη. Πρώτη είναι η Ολλανδία με 0,33 ατυχήματα ανά 100.000 εργαζομένους.

Στην ΕΕ

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 2021 τραυματίστηκαν σε σοβαρά εργατικά ατυχήματα πάνω από 2,17 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Συνολικώς 3.347 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους. Περισσότερο από το ένα πέμπτο των θανατηφόρων ατυχημάτων (το 22,5%) καταγράφηκαν στον κατασκευαστικό τομέα.

Από το σύνολο των εργατικών ατυχημάτων τα περισσότερα προκάλεσαν στους εργαζομένους:

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί αφορούσαν τα άνω άκρα (το 41,8% του συνόλου) και τα κάτω άκρα (29,2%). Ωστόσο στο 10% των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι είχαν τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη και στο 6,6% στο κεφάλι.

Τα εργατικά ατυχήματα αφορούσαν άνδρες στο 68,3% των περιπτώσεων. Αυτό είναι αναμενόμενο έως ένα βαθμό, αν αναλογιστεί κανείς την αναλογία ανδρών προς γυναίκες που εργάζονται σε τομείς όπως οι κατασκευές και η εξόρυξη.

Ποιες είχαν τα περισσότερα

Οι χώρες με τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα αναλογικά με τον αριθμό των εργαζομένων ήταν η Ρουμανία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Λιθουανία και η Λετονία. Είχαν πάνω από 3 ατυχήματα ανά 100.000 εργαζομένους.

Στον αντίποδα οι χώρες με τα λιγότερα εργατικά ατυχήματα αναλογικά με τον αριθμό των εργαζομένων τους ήταν, κατά σειράν, η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία. Είχαν κάτω από 1 ατύχημα ανά 100.000 εργαζομένους.

Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο, η Γερμανία είχε τα περισσότερα (πάνω από 810.000). Η Γαλλία είχε πάνω από 655.000 και η Ισπανία πάνω από 457.000. Τα λιγότερα είχε η Κύπρος (ήταν 1.428). Εν τούτοις, η αναλογία της σε συνάρτηση με το εργατικό δυναμικό της ήταν υψηλή: 1,3 ανά 100.000 εργαζομένους. Η Κύπρος είχε επίσης 5 νεκρούς.

Φωτογραφία: iStock