EURO 2024: Προσέξτε τη ζέστη και στη Γερμανία, λένε ΠΟΥ και ECDC

  • Ρούλα Τσουλέα
EURO 2024
Πρακτικές συμβουλές για όσους ταξιδέψουν για να δουν από κοντά τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Πρακτικές συμβουλές προς τους φιλάθλους που θα συρρεύσουν εφέτος το καλοκαίρι στη Γερμανία για να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (EURO 2024), εξέδωσαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν ότι είναι σημαντική η λήψη ορισμένων μέτρων για να προστατευθεί η υγεία και η ευεξία τους. Το EURO 2024 θα διεξαχθεί 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου 2024 σε 10 πόλεις της Γερμανίας. Ο τελικός θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των δύο οργανισμών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουν το νου τους οι φίλαθλοι στη ζέστη, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τον καιρό σε όλη την Ευρώπη. Για εφέτος το καλοκαίρι προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να απειλήσουν την υγεία, τονίζουν!

Γι’ αυτό τον λόγο προχωρούν σε συστάσεις που θυμίζουν περισσότερο Ελλάδα παρά Γερμανία, η οποία κάποτε είχε ήπια έως δροσερά καλοκαίρια.

Όσοι, λοιπόν, σπεύσουν να απολαύσουν δια ζώσης τους αγώνες, πρέπει κατ’ αρχάς να ενημερώνονται για τις ημέρες με υψηλό θερμικό φορτίο. Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδίδει σχετικές προειδοποιήσεις στην ιστοσελίδα της.

Όσοι φίλαθλοι του EURO 2024 παίρνουν για οποιονδήποτε λόγο φάρμακα, πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους πριν ταξιδέψουν. Είναι απαραίτητο να πάρουν μαζί επαρκείς ποσότητες, αλλά και να ενημερωθούν για την ανθεκτικότητά τους στη ζέστη.

Μπορεί π.χ. να είναι ασφαλές να τα βάλουν στην βαλίτσα τους στο αεροπλάνο ή στο πλοίο. Ή να είναι απαραίτητο να τα έχουν στην χειραποσκευή τους σε δροσερό χώρο.

Όταν φτάσουν στη Γερμανία πρέπει να προνοήσουν να τηρούν τις οδηγίες φύλαξης των φαρμάκων που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

2-3 ώρες την ημέρα στη δροσιά

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα προφύλαξης από τον ήλιο και την ζέστη. Ο ΠΟΥ και το ECDC συνιστούν:

  • Να μένουν στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο
  • Να αποφεύγουν τις κοπιώδεις δραστηριότητες τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας
  • Να μην αφήνουν παιδιά ή ζώα μόνα τους σε παρκαρισμένα οχήματα
  • Να περνούν 2-3 ώρες της ημέρας σε δροσερό χώρο, εάν κριθεί απαραίτητο

Συνιστάται επίσης να λαμβάνουν οι φίλαθλοι του EURO 2024 όλα τα μέτρα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου. Χρειάζονται γυαλιά ηλίου, καπέλο, αντηλιακό (ακόμα κι αν κάθονται στη σκιά) και ανοικτόχρωμα, μακριά, προστατευτικά ρούχα.

Απαραίτητο είναι ακόμα να πίνουν 2-3 λίτρα υγρών τις ημέρες που θα έχει καύσωνα! Οι καλύτερες επιλογές είναι νερό και παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη, διευκρινίζουν ο ΠΟΥ και το ECDC.

Αντιθέτως, συνιστάται αποφυγή του αλκοόλ, της καφεΐνης και της ζάχαρης, διότι μπορεί να αφυδατώσουν τον οργανισμό και να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος.

Η ελαφρά τροφή μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια τις ημέρες με έντονη ζέστη. Πολλά μικρά γεύματα από φρέσκα και δροσερά τρόφιμα είναι η καλύτερη επιλογή. Φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, σούπες με λίγα λιπαρά και γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών μπορούν να τους βοηθήσουν.

Μην ξεχάσετε τα εμβόλια

Πριν από την αναχώρησή τους για τη Γερμανία, οι φίλαθλοι του EURO 2024 καλό είναι να ελέγξουν αν είναι εμβολιασμένοι. Αναλόγως με την ηλικία, την υποκείμενη κατάσταση της υγείας και τα εμβόλια που ήδη έχουν κάνει, μπορεί να χρειασθούν αναμνηστικές δόσεις από εμβόλια για νοσήματα, όπως:

  • Ιλαρά
  • Τέτανο
  • Κοκκύτη
  • Διφθερίτιδα
  • Πολιομυελίτιδα
  • COVID-19

Τα εμβόλια που συνιστώνται στη Γερμανία παρατίθενται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Robert Koch (είναι ο γερμανικός οργανισμός δημοσίας υγείας).

Φωτογραφία: iStock