EURO 2024: Προσοχή στα τσιμπούρια στη Γερμανία, συνιστούν ΠΟΥ και ECDC

  • Ρούλα Τσουλέα
EURO 2024
Τα τσιμπούρια δεν ζουν μόνο στα δάση. Ζουν στα πάρκα των πόλεων, στους κήπους και στις αυλές.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (EURO 2024) αρχίζει σήμερα στη Γερμανία και φίλαθλοι απ’ όλη την Ευρώπη συρρέουν στις δέκα πόλεις όπου θα διεξαχθεί. Η χώρα όμως έχει πολλούς χώρους πρασίνου και οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν το νου τους και στα τσιμπούρια.

Όπως αναφέρουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα τσιμπούρια είναι ιδιαίτερα δραστήρια αυτή την εποχή και έως τον Σεπτέμβριο.

Το EURO 2024, όμως, θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου 2024. Επομένως οι φίλαθλοι θα βρίσκονται στην καρδιά της εποχής των τσιμπουριών. Τα τσιμπούρια δεν ζουν μόνο στα δάση. Ζουν στα πάρκα των πόλεων, στους κήπους και στις αυλές – σε όλους τους χώρους όπου μπορεί οι φίλαθλοι να βλέπουν τους αγώνες ή να απολαμβάνουν άλλες δραστηριότητες.

Τα τσιμπούρια μπορεί να μεταδώσουν σοβαρές παθήσεις που μπορεί ακόμα και να απειλήσουν τη ζωή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μπορρελίωση (ή νόσος Lyme) και η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα (TBE).

Διαβάστε ακόμα EURO 2024: Τι ισχύει για αλκοόλ, κάπνισμα στη Γερμανία, σύμφωνα με ΠΟΥ και ECDC

EURO 2024: Προσέξτε τη ζέστη και στη Γερμανία, λένε ΠΟΥ και ECDC

Συμβουλές προστασίας

Για να προστατευθείτε από τα τσιμπούρια, οι δύο οργανισμοί συνιστούν να λαμβάνετε ορισμένα μέτρα προφυλάξεως:

  • Να αποφεύγετε να περπατάτε σε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Να περιορίζεστε στα καθαρισμένα μονοπάτια.
  • Αν θέλετε να πάτε σε θαμνώδη περιοχή ή σε ένα πυκνό πάρκο, φορέστε μακριά ρούχα.
  • Βάλτε τα παντζάκια του παντελονιού μέσα από τις κάλτσες σας, για να μην μπορούν να περάσουν από μέσα τα τσιμπούρια.
  • Να φορέσετε ανοικτόχρωμα ρούχα για να τα δείτε, αν ανέβουν πάνω σας. Να χρησιμοποιείτε τα απαιτούμενα εντομοαπωθητικά.
  • Μετά από δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους με φυτά, να ελέγχετε προσεκτικά τα ρούχα και το δέρμα σας

Εμβολιασμός εναντίον της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας (TBE) συνιστάται στους ταξιδιώτες σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, όπου είναι πολύ πιθανό να έρθουν σε επαφή με τα τσιμπούρια. Το Ινστιτούτο Robert Koch (ο γερμανικός οργανισμός δημοσίας υγείας) παραθέτει στην ιστοσελίδα του τις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Φωτογραφία: iStock