EURO 2024: Τι ισχύει για αλκοόλ, κάπνισμα στη Γερμανία, σύμφωνα με ΠΟΥ και ECDC

  • Ρούλα Τσουλέα
EURO 2024
Σε ποιους χώρους επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ. Τι ισχύει για την οδήγηση. Που απαγορεύεται το κάπνισμα.

Μία μέρα πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (EURO 2024) και ευκαιρία είναι να γνωρίζουν εκ των προτέρων όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν στη Γερμανία τι ισχύει για συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Καλό είναι επίσης να έχουν κατά νου τους βασικούς κανόνες προστασίας από τις τροφικές δηλητηριάσεις, δεδομένου ότι αναμένονται αυξημένες θερμοκρασίες ή ακόμα και καύσωνας σε διάφορες περιοχές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Όπως εξηγούν οι δύο οργανισμοί σε κοινή ανακοίνωσή τους, στην Γερμανία επιτρέπεται η αγορά, κατοχή και κατανάλωση αλκοόλ:

  • Στους ενήλικες (18 ετών και άνω). Μπορούν να αγοράσουν οποιοδήποτε είδος οινοπνευματωδών ποτών και σε οποιαδήποτε ποσότητα
  • Στους εφήβους 16 ετών και άνω. Μπορούν να αγοράσουν μόνον μπύρα και κρασί.

Το αλκοόλ μπορεί να καταναλώνεται δημοσίως, αλλά όχι σε όλους τους χώρους. Στις συγκοινωνίες, λ.χ., απαγορεύεται η κατανάλωσή του.

Προσοχή σε οδήγηση και ζέστη

Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, να το κάνετε υπεύθυνα και περιορισμένα, συνιστούν οι δύο οργανισμοί. Σε μικρές ποσότητες δρα διεγερτικά, αλλά γενικώς επιβραδύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της αντίληψης και της προσοχής. Διαταράσσει επίσης προοδευτικά την κρίση, τον συντονισμό των κινήσεων και την ομιλία.

Οι  ταξιδιώτες για το EURO 2024 πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι καλό είναι να μην οδηγούν αν έχουν πιει αλκοόλ. Στη Γερμανία, ακόμα και 0,3 να είναι το επίπεδο συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα (BAC), υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις. Μπορείτε να φθάσετε σε αυτό το επίπεδο με:

  • Περίπου 100 ml κρασί ή 300 ml μπύρα αν είστε γυναίκα βάρους 60 κιλών
  • Περίπου 200 ml κρασί ή 500 ml μπύρα αν είστε άνδρας βάρους 80 κιλών

Να θυμάστε ακόμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ επικίνδυνη στη ζέστη. Ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, απώλεια συνειδήσεως και επικίνδυνη μείωση της πίεσης. Καλύτερα λοιπόν να τον αποφύγετε.

Για συμβατικά και ηλεκτρονικά τσιγάρα

Στη Γερμανία επιτρέπεται η αγορά, κατοχή και χρήση προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων μόνο στους ενήλικες (18 ετών και πάνω). Απαγορεύεται επίσης στους ενήλικες να δίνουν τέτοιου είδους προϊόντα στους ανηλίκους.

Το κάπνισμα (ακόμα και αν είναι ηλεκτρονικό τσιγάρο) απαγορεύεται στους περισσότερους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως:

  • Τοπικά μέσα συγκοινωνίας
  • Αεροδρόμια
  • Εστιατόρια

Επιτρέπεται μόνον σε προσδιορισμένους χώρους καπνίσματος σε σταθμούς τραίνων, αεροδρόμια και μερικά εστιατόρια. Υπάρχουν διαφορές αναλόγως με το κρατίδιο στο οποίο θα βρίσκεστε.

Επειδή πάντως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, ΠΟΥ και ECDC ενθαρρύνουν τους καπνιστές να το διακόψουν.

Τι ισχύει για την κάνναβη

Οι φαν του EURO 2024 καλό είναι επίσης να γνωρίζουν ότι οι ενήλικες (18 ετών και άνω) επιτρέπεται από την 1η Απριλίου 2024 να έχουν μαζί τους σε δημόσιους χώρους έως και 25 γραμμάρια κάνναβης για προσωπική χρήση.

Από την 1η Ιουλίου 2024 οι Γερμανοί θα μπορούν να δημιουργούν και μη εμπορικά «κοινωνικά κλαμπ κάνναβης» όπου θα την καλλιεργούν και θα την μοιράζονται μεταξύ τους για προσωπική χρήση. Ωστόσο δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν τουρίστες σε αυτά τα κλαμπ.

Με εξαίρεση τα προαναφερθέντα, η αγορά, πώληση ή διανομή κάνναβης απαγορεύεται. Επιπλέον, απαγορεύεται:

  • Να καταναλώνει κανείς κάνναβη εν τη παρουσία παιδιών ή δίπλα στα εγκαταστάσεις για παιδιά και νέους (π.χ. παιδικές χαρές, σχολεία, γυμναστήρια)
  • Να καταναλώνει κάνναβη σε ζώνες πεζών μεταξύ 7 το πρωί και 8 το βράδυ
  • Να δίνει κάνναβη σε ανηλίκους (είναι ποινικό αδίκημα)
  • Να εισάγει κάνναβη από άλλη χώρα
  • Να οδηγεί όχημα υπό την επήρεια κάνναβης (διαταράσσει σημαντικά την ικανότητα οδήγησης και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος).

Ο ΠΟΥ και το ECDC επισημαίνουν ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να έχει ποικίλες συνέπειες, όπως:

  • Παραισθήσεις
  • Διαταραχή της μνήμης
  • Αυξημένη τάση προς ριψοκίνδυνες συμπεριφορές

Μπορεί να παρατηρηθούν αντιδράσεις, όπως κρίσεις πανικού και ταχυκαρδία. Σε μακροχρόνια χρήση μπορεί να υπάρξουν μαθησιακά ελλείμματα και προβλήματα μνήμης, ιδίως όταν η χρήση άρχισε πριν την ηλικία των 25 ετών.

Το νερό της βρύσης και η διατροφή

Ο ΠΟΥ και το ECDC ενημερώνουν επίσης τους φιλάθλους του EURO 2024 ότι το νερό της βρύσης στη Γερμανία είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Εκείνο που πρέπει να προσέχουν είναι να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, διότι το καλοκαίρι μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα μικρόβια στα τρόφιμα. Τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να μοιάζουν και να μυρίζουν σαν να είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Επειδή μερικές τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ σοβαρές, οι δύο οργανισμοί συνιστούν στους ταξιδιώτες:

  • Να τρώνε μόνο καλομαγειρειμένο φαγητό
  • Να πλένουν καλά τα φρούτα και τα λαχανικά
  • Να μην καταναλώνουν έτοιμα ή ευαλλοίωτα τρόφιμα (π.χ. γαλακτοκομικά) που έχουν μείνει επί περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου
  • Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή να τα απολυμαίνουν με αλκοόλ. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό πριν αγγίξουν φαγητό και μετά τη χρήση τουαλέτας.

Φωτογραφία: iStock